Hautaniemi sai uralle makeimman mahdollisen lopun: ”Ei kyllä kiinnosta tippaakaan enää pelata, sain kaikki mitä mä halusin”

Tästä lähtee ratkaisu: Olli Laine syöttää kohti maalilla olevaa Mikko Hautaniemeä, joka valmistautuu ohjaamaan voittomaalin jatkoajalla. Kuva: Esa Takalo

Tästä lähtee ratkaisu: Olli Laine syöttää kohti maalilla olevaa Mikko Hautaniemeä, joka valmistautuu ohjaamaan voittomaalin jatkoajalla. Kuva: Esa Takalo

Jo ennen pudotuspelien alkua tiedettiin, että Mikko Hautaniemellä on edessä viimeiset ottelut. Hän päätti uransa parhaalla mahdollisella tavalla: ohjaamalla mestaruusmaalin jatkoajalla.

Pelikellot yli 5100 katsojan edessä Hakametsän jäähallissa pysähtyivät aikaan 70.22, kun Olli Laineen tarkka syöttö löysi Hautaniemen ja hän ohjasi pallon ilmasta sisään. Hän näytti olevan hetken aikaa kentällä itsekin hämillään, mitä tapahtui.

– Tunsin, että sain ohjattua ja katsoin, että pallo on verkossa. Tuli aika kiva fiilis siinä, että tää oli tässä. Ihan uskomaton juttu! Hautaniemi kertoi Hakametsässä häkeltyneenä ja suorastaan onnesta soikeana.

Mestaruuden ratkaissut maali oli kuin suorastaan Hautaniemen tavaramerkki.

– Lapioidaan takiksilta tyhjiin, kun tuo mun superkenttä pelaa mulle helppoja maalintekopaikkoja. Sitä ne on tehnyt koko kauden, koko pleijarien. Tänään ne antoi mulle yhden sauman ja mä kiitin heitä siitä.

Hautaniemi heittäytyi lennokkaasti muistelemaan myös vuosia, jolloin hän ei ollut maalin takakulmilla iskemässä irtopalloja sisään, vaan jossain muualla.

– Monta vuotta en tehnyt yhtä ainuttakaan, kun kävin aina hakemassa tuolta kulmasta sitä palloa. Olen itse sössinyt sitä touhua, olisi pitänyt tajuta vaan olla maalin edessä eikä leikkiä aktiivisuutta. Yritin sinne maajoukkueeseen päästä niin piti näyttää se aktiivisuus, ja ammuin itseäni jalkaan niin sanotusti, Hautaniemi hersytteli.

No, maajoukkueovet aukesivat, Hautaniemelle kirjattiin kaikkiaan 23 miesten maaottelua ja mukaan tarttui muun muassa vuoden 2018 maailmanmestaruus.

– Ei mua kyllä mikään kaduta tällä uralla. Homma tuli viimeisteltyä aika siististi.

Kaikkiaan yhdeksän liigakautta (ensimmäinen 2008-09) TPS:ssa pelannut Hautaniemi palasi Sveitsistä takaisin kotiseuraansa kaudeksi 2018-19. Uran loppusuora päättyi nyt seurahistorian ensimmäisen miesten SM-kullan pokkaamiseen.

– Se on ihan uskomattoman makeeta. Tepsissä me ei otettu mitään oikoteitä, me rakennettiin tätä pitkän aikaa. Se alkoi jo ennen kuin me tultiin ”Miklun” (Miko Kailiala) kanssa takaisin, rakennettiin tätä tosi pitkän aikaa. Me ei otettu mitään helppoa tietä. Uskottiin tähän touhuun ja vedettiin oikeasti mestaruus kotiin. Aika makeeta touhua, Hautaniemi sanaili.

Se on siellä! TPS on mestari Hautaniemen osumalla. Kuva: Esa Takalo

TPS oli kolmessa viimeisessä finaalissa selkä seinää vastaan, kun Nokian KrP johti loppuottelusarjaa voitoin 3-1. TPS kaapi kuitenkin voitot vuorollaan loppuunmyydystä Raholasta viime sunnuntaina, ison kotiyleisön edestä Turusta viime keskiviikkona ja perjantaina kauden huipentaneesta seiskafinaalista Hakametsän jäähallista.

– Kun hävittiin neljäs peli ja sarja oli 3-1, se vähän vapautti meidän peliä. Me tajuttiin, että kyllä me osataan tätä pelata. Ei tarvitse antaa niille helppoja maalipaikkoja ja maaleja, kun on niin uskomaton jengi toi (KrP) pelaamaan sen pallon kanssa, Hautaniemi kertoi.

– Otettiin vähän turhaa kiimaa pois. Pelattiin aikuissählyä. Ja oli muuten hemmetin tylsä matsi sitten, hän naurahti.

Aiemmin Hautaniemi sanoi lopettamispäätöksestään, että olisi valmis harkitsemaan, jos joku tarjoaisi 10 000 euron kuukausipalkkaa. Joko se on poissuljettu?

– Ei kyllä kiinnosta tippaakaan enää pelata. Ei tarvitse enää mitään tehdä. Sain kaikki mitä mä halusin.

Aika velikult(i)a.

Hautaniemeä haastatteli Hakametsän jäähallissa Pääkallon Joel Siltanen.

Lue myös: Kailiala sai himoitsemansa kullan kotiseurassa – mestaruusjuhlissa ”mennään pää edellä puskaan”