TPS juhlii mestarina – Hautaniemi ratkaisi Hakametsän seiskafinaalin jatkoajalla

Seiskafinaali päättyi TPS:n voittoon. Tässä joukkue juhlii Janne Nurmisen 2-0-maalia. Kuva: Esa Takalo

Seiskafinaali päättyi TPS:n voittoon. Tässä joukkue juhlii Janne Nurmisen 2-0-maalia. Kuva: Esa Takalo

Mikko Hautaniemi ratkaisi TPS:lle F-liigan mestaruuden seitsemännen finaalin jatkoerässä. Ottelu päättyi 3-2 ja finaalisarja voitoin 4-3.

Voittomaali syntyi ajassa 70.22, kun Hautaniemi ohjasi maalin edestä ilmasta Olli Laineen syötön sisään.

Miesten Suomen mestaruus on TPS:lle historian ensimmäinen. Se nousi finaalisarjassa 1-3-tappioasemasta 4-3-voittoon.

Hakametsän jäähalliin saapuneet 5107 katsojaa saivat nähdä perjantaina F-liigakauden huipennuksen koko rahalla. TPS meni edelle kahden ensimmäisessä erässä ja piti Nokian KrP:n nollilla, mutta KrP nousi mukaan pelattuaan hienon kolmannen erän.

KrP tuli ratkaisevaan finaaliotteluun erittäin vahvasti ja piti palloa ensimmäisen viisiminuuttisen lähestulkoon kokonaan. Kun muutaman kerran TPS sai pallon, KrP teki nopean riiston. Hyvillä puolustuksen peitoilla ja Oskari Fäldenin parilla torjunnalla TPS kuitenkin selvisi ensimmäisten minuuttien rynnistyksestä ilman takaiskuja.

Kun Tepsi pääsi hieman pidemmin pelaamaan pallon kanssa, tulos näkyi suhteellisen nopeasti myös tulostaululla. Pelikello Hakametsän taululla pysähtyi aikaan 7.20, kun Olli Laineen tykki puhui: upea laukaus painui aivan vasempaan yläkulmaan. Laine maalasi  neljännessä perättäisessä finaalisarjan ottelussa, ja syöttöpiste illan avausmaaliin merkittiin Waltteri Vesteriselle.

Myös ensimmäisen erän toiseksi paras maalipaikka siunaantui TPS:lle. Miko Kailiala pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta Joona Rantala – jonka peitetystä laukauksesta tilanne sai alkunsa – ehti hyvin puolustamaan mailalla, eikä Kailiala päässyt laukomaan kunnolla.

Aivan erän viimeisillä sekunneilla TPS:n Peteris Trekse jouduttiin taluttamaan pois kentältä, kun hän loukkasi itseään kaatuessaan puolustusalueella. Tilanteessa ei ollut kontaktia tai rikettä. TPS:n onneksi Trekse pystyi kuitenkin aloittamaan toisen erän normaalisti. Erätauolle siirryttiin lukemissa 1-0.

Toisen erän alussa KrP pääsi ylivoimalle, kun Jaakko Hautamäki sai kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. KrP ei kuitenkaan kyennyt hyödyntämään erikoistilannetta.

Hetkeä myöhemmin Kailiala oli toistamiseen ottelussa puolittaisessa läpiajossa, mutta tällä kertaa KrP:n pelaajista Nico Jonaeson oli se, joka ehti mailoineen väliin ilman rikettä.

Kun toinen erä oli edennyt hieman yli puolenvälin, TPS siirtyi 2-0-johtoon kolmoskenttänsä voimin. Tällä kertaa Miro Tuomalan takana pöllähti oikeassa ylänurkassa, kun kesken kauden turkulaisjoukkueen riveihin palannut puolustaja Janne Nurminen laukoi pudotuspelikevään ensimmäisen maalinsa. Syöttöpisteen sai Aleksi Ahokas.

Kolmanteen erään KrP sai unelma-alun. Pelikello ehti raksuttaa vain 14 sekuntia, kun kotijoukkue sai kuparisensa rikki. Nico Jonaeson löysi syötöllään maalin edustalta Mikko Laakson, joka ohjasi  taitavasti pallon aivan yläputken alle. Tästä KrP sai virtaa, ja nokialaisten kolmannen erän alku oli muutenkin vahva.

Ajassa 45.13 Trekse lähti istumaan mailaanlyöntijäähyä kopautettuaan keskialueella Laakson lapaan ja KrP sai mahdollisuuden tasoitukseen ylivoimalla. Pyöritys jäi kuitenkin tuloksettomasti, kun Fälden otti muutaman ison torjunnan ja päälle nähtiin pari isoa peittoa alivoimanelikon pelaajilta.

Tasoitus nähtiin kuitenkin hieman myöhemmin. Pelikello näytti 52.06, kun pitkän hyökkäyksen päätteeksi Joonatan Kovanen löysi tarkalla rannelaukauksella TPS-maalin vasemman yläkulman. Tämänkin maalin syötti Jonaeson.

Varsinaisella peliajalla ei enää maaleja nähty, vaan ratkaisu haettiin jatkoajalta kolmannen kerran tämän kevään finaalisarjassa. Jatkoajalle menivät sarjan ensimmäinen, toinen sekä ratkaiseva seitsemäs ottelu.