Salibandyn sanakirja: Ilmaveivi

Ilmaveivejä näkee melko harvoin liigapeleissä. Kuva: Juha Käenmäki

Ilmaveivejä näkee melko harvoin liigapeleissä. Kuva: Juha Käenmäki

Salibandyn sanakirjassa perataan salibandysanastoa artikkeleiden muodossa.

Ilmaveivi on yksi legendaarisimmista salibandyyn liitettävistä termeistä. Ainakin aikalaiskertomusten mukaan Janne Tähkän ja Reeo Tiiaisen yhdessä kehittämä veivi oli suosiossa varsinkin 1990-luvulla ja 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Veivissä pallo nostetaan ilmaan nopealla veivaavalla liikkeellä. Useimmiten tarkoituksena on veivata pallo maalin takaa mahdollisimman nopeasti verkkoon. Veiveistä on erilaisia versioita eri käyttötarkoituksiin, mutta selkeästi useimmin sitä on käytetty maalin takaa.

Nykyisin ilmaveivi ei ole ainakaan Suomessa ihan alkuaikojensa suosiossa, ja paikoin veivaamista pidetään jopa vähän nolona. Varsinkin jos mailan lapa on väännetty erityisen käyräksi sitä varten. Yhtenä uutena kehityksenä on ollut rankkareissa veivaaminen, sillä pallo saa mennä taaksepäin, kunhan pelaaja liikkuu eteenpäin.

Pääkallo kerää lajisanastoa ”Salibandyn sanakirja” -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa foorumilla olevassa ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua.