Jussila nimitettiin päävalmentajaksi vuosi sitten, mutta vasta nyt pelataan ensimmäinen ottelu: ”On tuntunut äärimmäisen pitkältä”

Miesten salibandymaajoukkue leireili kesällä suhteellisen vähän viime vuosiin nähden. Kuva: Juha Ollikainen

Miesten salibandymaajoukkue leireili kesällä suhteellisen vähän viime vuosiin nähden. Kuva: Juha Ollikainen

Suomen miesten salibandymaajoukkue nähdään lähes kahden vuoden tauon jälkeen pelaamassa maaotteluita Suomessa, kun se kohtaa Ruotsin Vantaalla perjantaina sekä lauantaina.

Maajoukkue kokoontui keskiviikkona Eerikkilässä, ja ehtii harjoitella useamman kerran ennen perjantain ensimmäistä koitosta. Päävalmentaja Esa Jussilan pesti julkaistiin noin vuosi sitten, mutta perjantain peli on vasta ensimmäinen, jossa hän toimii sinivalkoisten pääkäskijänä.

Olet ehtinyt odotella ensimmäisiä otteluita jo vuoden. Onko aika tuntunut pitkältä?

– On tuntunut äärimmäisen pitkältä. Kyllä tässä on odotettu näitä ensimmäisiä pelejä ja totta kai sitä odotteli silloin aikoinaan jo sitä, että pääsee pitämään ensimmäistä leiriä.

– Eka leiri, kun vedettiin ilman mailoja, niin sen jälkeen sai odotella, että päästään vetämään ekaa leiriä pallollisesti ja sitten olen odottanut näitä ensimmäisiä virallisia maaotteluita. On siellä ollut asioita mitä odottaa, ja tietysti nämä pelit ovat ensimmäinen merkittävämpi asia, että päästään ensi kerran mittaamaan oma taso maailman kärkeä vastaan, Jussila kertoo puhelimitse leiriltä.

Itse valmennuspesti ei alkanut vuosi sitten, vaan Jussila otti ohjat vuoden 2023 alussa. Jos aiemmin on kuulunut maajoukkueen osalta hiukan soraääniä valmennuksen kommunikoinnista pelaajiston ja seurojen suuntaan, on Jussilalla ainakin se puoli ollut hallussa.

– Paljon on ollut yhteydenpitoa, ja se on ollut varmasti merkittävin asia. Yhteydenpitoa seurajoukkueisiin, yhteydenpitoa pelaajiin ja pyrkimys luoda yhteys pelaajiin jo ennen kuin he tulevat leireille.

– Pelillisistä asioista ja maajoukkuetoiminnasta jutteleminen ylipäänsä seurajoukkuelle, sillä siellä kuitenkin se iso työ aina tehdään. Että siellä tiedettäisiin missä meidän päässä mennään ja sitä kautta pystyttäisiin kehittämään yhteistyötä, ja samalla maajoukkueen pelaamistakin. Että seuroissa olisi mahdollisimman tarkka tieto siitä mitä meillä halutaan tehdä ja mitä haetaan.

– Toki tässä oman pestin osalta ajankohta oli sellainen, että kun pudotuspelit alkoivat, niin siinä ei ihan hirveästi halunnut lähteä härkkimään seurojen suuntaan. Paljon pelaajatarkkailua on kuulunut tähän, ja aika laajasti sekä kattavasti sitä on tullut tehtyä, ex-maajoukkuepelaaja kertaa tämän vuoden toimintaa.

Joukkuedynamiikka

Suomen joukkueessa on mukana kuusi ensikertalaista, mikä on ihan kelpo lukema, jos mietitään sitä, että kokeneita pelaajia on lopettanut ja kisoihin on aikaa noin 15 kuukautta. Jussila ei lähde ruotimaan poissaolevien pelaajien tilannetta ollenkaan, vaan sanoo ainoastaan terveystilanteen olevan hyvä käytettävissä olevien pelaajien osalta. Hän sanoo, että kyse on myös valmennuksen linjavedosta, eikä aio jatkossakaan viestiä miksi joku on tai ei ole paikalla.

Sveitsin kisojen jälkeen tosiaan jokunen kokenut pelaaja lopetti maajoukkueessa. Jos miettii aiempia vuosia, niin yleensä mukana on ollut vähintään yksi tai useampi pelaaja, jotka ovat jo ikämiesiässä. Tässä valitussa joukkueessa on vain kolme pelaajaa, jotka ovat yli 30-vuotiaita. Ikänestori on 33-vuotias Eemeli Salin.

– Moni pelaaja on lopettanut, ja se on tietysti vaikuttanut. Jos mietitään viime kisoja, niin se on aika pitkä aika siitä kaksi vuotta eteenpäin. Jos on ollut monta vuotta mukana, niin onko vielä valmiudet lähteä seuraavaan projektiin?

– Ikäasioita ei ole mietitty hetkeäkään, kun ollaan joukkuetta nimetty. Ikä tai maaotteluiden määrä ei ole ollut meillä millään muotoa painottavana tekijänä, kun ollaan joukkuetta valittu. Ollaan valittu meidän mielestä tämän hetken paras joukkue, Jussila painottaa.

Uusia pelaajia on kuitenkin lähes kolmasosa valituista, joten uuden ja vanhan miehistön välille on luotu tietoisesti sidettä jo nyt.

– On pyritty luomaan joukkuedynamiikkaa kokeneiden pelaajien ja uusien pelaajien välille. Jokaisen ääntä on pyritty kuulemaan ja yhteiset arvot on tärkeä asia. Miten pelaajat kohtaavat toisensa. Käytetään jatkossakin aikaa siihen.

– Jos ilmapiiri ei ole huipputasolla, niin ei täällä pysty pelaaja pelaamaankaan hyvällä tasolla, vaikka olisi muuten hiottu taktiikoita ynnä muita asioita. Tietynlaisen dynamiikan pitää toimia, että menestyminen on mahdollista.

Esa Jussila otti päävalmentajan pestin vuoden alussa, mutta vasta nyt pääsee penkin taakse ensimmäiseen maaotteluun. Kuva: Juha Ollikainen

Mitä kannattaa seurata peleissä?

Jonkin verran Jussilan aiemmissa puheissa on tullut esiin pelilliset seikat ja niiden kehittäminen. Liiton tiedotteessa Jussila kommentoi aiemmin, että ”on saatu pelillisiä asioita eteenpäin” ja toisaalta ei avannut asiaa juuri sen tarkemmin. Koska virallisia maaotteluita ei ole pelattu, niin iso yleisö ei ole myöskään päässyt näkemään mitä Jussila tarkoittaa.

Eli konkreettisesti sanoen: mitä pelillisiä asioita?

– Puolustuspelaamisessa lienee se kaikkein näkyvin muutos, eli se miten pelataan ilman palloa. Siinä lähdetään siitä, että meillä olisi mahdollisuudet pelata hieman erilaisilla tavoilla pallotonta peliä. Siinä on sellaisia seikkoja, että miten hyökätään vastaan ja missä kohtaa halutaan voittaa palloja. Onko sellaisia tilanteita, joissa on mahdollista käydä tuplaamassa kahdella pelaajalla.

– Yksi seikka on tietynlaisten ongelmakohtien löytäminen, eli miten muut huippumaat ovat meitä vastaan aikaisemmin pelanneet, niin niitä seikkoja pystyttäisiin mahdollisimman paljon estämään ja jarruttamaan, että peli olisi meille suotuisamman näköistä, Jussila selventää.

Puolustuspelissä Suomi on luottanut aiemmin paljolti vartiointipeliin. Eli siirrytäänkö enemmän aluepuolustuksen suuntaan?

– Aikaisemmin on menty hyvin vahvasti miesmerkillä puolustusta ja se on toiminut hyvin. Nyt siihen rinnalle on tarkoitus tuoda enemmän tällainen alueellinen puolustussysteemi, joka sitten ainakin vähän helpottaa kääntöpeliä. Siinä on miehet ikään kuin vähän valmiiksi jo paikoillaan, kun peliä lähdetään kääntämään. Ei olekaan niin, että on välttämättä jouduttu seuraamaan miestä, kun voitetaan pallo.

– Kääntöpelaaminen helpottuu siinä, kun pelataan lähtökohtaisesti enemmän aluepuolustusta, Jussila avaa.

Suomi kohtaa Ruotsin nyt kahdesti ja sinänsä peleissä ei ole suurempaa painetta valmennukselle tai pelaajille. Tavoitteita Jussila kuitenkin listaa kysyttäessä.

– Mitään ihmeellisyyksiä ei ole sen suhteen, että minkä asioiden pitäisi onnistua. Kaikkein tärkein seikka on sellainen, että saadaan joukkueena pelattua rohkeasti. Se on se ensimmäinen juttu. Jos meinaa Ruotsin voittaa, niin se ei tapahdu niin, että vain mennään kentälle ja toivotaan, että voitetaan.

– Asenne pitää olla sellainen, että uskaltaa lähteä voittamaan ottelua. Pitää uskaltaa haastaa vastustajaa pallon kanssa, ja tuoda vastustajalle haastetta omalla pallollisella pelillä. Saada vastustaja ahtaalle, ja sitä kautta päästä kääntöihin.

– Toki isona juttuna meillä on ollut se pallollisen pelin kautta luotavat maalipaikat, ja miten pystyttäisiin luomaan uhkaa Ruotsia vastaan. Sitä kautta päästäisiin myös työntämään Ruotsia hiukan pois mukavuusalueeltaan oman pelinsä suhteen. Heidän pallottomaan peliin pitäisi pystyä luomaan stoppeja ja sitä kautta kääntöjä. Heidän pallotonta peliään vastaan pitäisi päästä luomaan maalipaikkoja.

Tärkeitä asioita on opeteltu myös henkisellä puolella.

– Mentaliteetin tasolla on ajateltu, että kun ollaan pallottomina niin on pyritty luomaan ajatusta, että siitä pystytään myös itse tekemään maali. Ei oltaisi pelkästään tyytyväisiä siihen, että saadaan stopattua vastustaja, vaan ollaan mietitty paljon sitä mitä pallonriiston jälkeen tapahtuu, Jussila linjaa.

Suomen kokoonpano

Vantaan pelien aikataulut:

Perjantai 1.9.
klo 15.00 FIN-SWE (U19-miehet)
klo 18.30 FIN-SWE (miehet)

Lauantai 2.9.
klo 15.00 FIN-SWE (U19-miehet)
klo 18.30 FIN-SWE (miehet)

SalibandyTV näyttää ottelut.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen