Pääkirjoitus: Happee käy kahta kilpajuoksua, ja tällä hetkellä molemmissa pärjääminen on lähes mahdotonta

Edustusjoukkue on tärkeä, mutta kyllä juniorieden tilanteeseen pitäisi suhtautua erityisellä vakavuudella. Kuva: Esa Jokinen

Edustusjoukkue on tärkeä, mutta kyllä juniorieden tilanteeseen pitäisi suhtautua erityisellä vakavuudella. Kuva: Esa Jokinen

Jyväskylän Happee on ollut tälläkin viikolla otsikoissa moninaisten velkojensa takia.

Ulkoapäin katsoen Happee käy kahdenlaista taistelua, joista toisesta pitäisi joko luovuttaa tai ainakin hellittää. Se yrittää sekä kilpailla aikuisten SM-menestyksestä että selvitä velkataakastaan.

Jos puhutaan pelkästä velasta, niin on oikeasti kova juttu, että se seura on päässyt eroon noin 300 000 euron vanhasta velkataakastaan. Vuodessakin sitä on lyhennetty kiitettävä määrä eli noin 46 000. Uutta velkaa on kuitenkin tullut kaupungille, ja pitää muistaa, että Happee on ainakin aiemmin ollut velkaa myös eläkevakuutusyhtiöille ja esimerkiksi junioreiden verkkarit jäivät urheilukauppaan. Laskuja maksetaan jonkinlaisessa priorisointijärjestyksessä.

Seurassa ymmärrettävästi harmittaa se, että uutisointi on jatkuvasti negatiivista. Rehellisyyden nimissä on todettava, että siitä seura saa syyttää itseään. Vaikka se on lyhentänyt hyvin vanhaa velkaansa, on Happeen pakko olla tietoinen, että laskuilla ”kikkailu” osuu sitä sormille. Jokseenkin erikoista olisi ajatella, että esimerkiksi jatkuvia konkurssihakemuksia pidettäisiin median ja suuren yleisön silmissä normaaleina asioina.

Totuuden nimissä tiedämme Happeen taloudellisesta tilanteesta siksi enemmän kuin muiden liigajoukkueiden tilanteesta, että Happeella menee tarpeeksi huonosti. Esimerkiksi miesten F-liigasta ”kuulee kaikenlaista”, mutta jostain syystä sarjassa on päädytty vetämään täysin nykypäivän vastaista ja sulkeutunutta linjaa taloudellisista realiteeteista. Ehkä osa pitää vielä salibandya nuorena lajina, mutta sillä on vanhan jäärän profiili ulkoapäin katsoen.

Siitä päästään toiseen kilpajuoksuun, jota Happee käy tällä hetkellä, eli miesten liigajoukkueen urheilullinen menestys. Petri Kauko on sanonut, että Happee ei ole kallis joukkue verrattuna muihin liigajoukkueisiin, mutta mitä tällä tarkoitetaan? Tarkoitetaanko kärkipään kilpailijoita vai koko liigaa?

Pelaajien sopimusasiat eivät ole avoimia, mutta se mitä Pääkallo on useista eri lähteistä varmistanut (ei yksi lähde, joka on jakanut tietonsa useille) on Happee pystynyt käymään ihan uskottavaa kilpajuoksua pelaajista muita seuroja vastaan. Koska tiedot eivät ole avoimia, niin puhutaan laveasti viisinumeroisista summista per kausi ainakin osan pelaajien kohdalla. Happeen tarkkaa pelaajabudjettia ei ole julkaistu, eikä sitä arvailla tässä, mutta oletettavasti liigassa on pienempiäkin.

Jos vedotaan koronapandemiaan, niin sen suhteen pitää muistaa, että urheiluseuroihin pumpattiin korona-aikoina valtavat summat rahaa. Koko F-liigan osalta on ihan yleistä tietoa, että rahoja käytettiin kallisiin pelaajasopimuksiin. Voi miettiä tuleeko näistä sopimuksista varsinaisesti mitään takaisin missään vaiheessa?

Toisaalta ajatellaan, että pitäähän sitä joukkueiden myös vahvistua pärjätäkseen. Mutta mitä sillä menestyksellä tekee, jos koko seura uhkaa mennä nurin? Jos Happee pelaisi 2-3 vuotta kärjistäen verkkaripalkkajengillä (tai huomattavasti nykyistä huokeammalla), niin se saisi taloutensa melko lailla tasapainoon, voisi eriyttää junioritoiminnan edustusjoukkueesta ja voisi jatkaa siitä eteenpäin myös mainettaan kiillottaen. Nyt sille kertyy sekä velkaa että huonoa mainetta.

Tuskin Happee putoaisi edes pudotuspeleistä, vaikka se ottaisi heti ensi kaudella paikallisen ”omat pojat” -projektin käyttöön. Jyväskylässä on ollut hyvää juniorituotantoa aikojen saatossa, ja esimerkiksi O2:ssa pelaa nyt alaikäisiä ihan ikäluokkansa kärkinimiä koko maassa. Jyväskylässä on lukuisia hyviä 2000-luvulla syntyneitä pelaajia. Totta kai heitäkin jossain vaiheessa houkutellaan rahalla myös muualle, mutta kaupungin ja ympäryskuntien pelaajatuotanto on silti hyvää seuroja erittelemättä.

Happeessa on otettu kiintoisa taktiikka käyttöön, sillä edustusjoukkueen ”ylimääräisillä” rahoilla maksetaan seuran velkoja, ja Kaukon mukaan jopa lähestulkoon pyöritetään seuraa. Kuinka paljon enemmän rahaa tulee jos joukkue on nimekkäämpi ja parempi? Se on tosi vaikea kysymys, mutta tuskin paljon enemmän, kun sarjan kärkeä katsoo. On myös hyvä kysymys kuinka pitkään seurassa jaksetaan taistella tuulimyllyjä vastaan, kun jo pelkkä velkojen lyhennys vaatii paljon työtä.

Happeesta kuuluu nurinaa muista liigajoukkueista, että ”se pilaa koko sarjan maineen”, kun on negatiivisten otsikoiden aiheena. Sinänsä se on aivan turha rutinan aihe. Happeelle olisi kyllä voitu jo aikapäiviä sitten laittaa kovempia reunaehtoja, jos olisi haluttu. Happeen taloustilannetta kun on nostettu liigan ulkopuolelta esille ihan riittämiin viime vuosina.

Happeen kohdalla on kyse muna vai kana -arvoituksesta, mutta vastaus on helpompi. On ihan selvää, että Happee ei voi olla pelkkä edustusjoukkue. Ensin tulee seura, ja siihen seuraan kuuluvat myös juniorit. Jyväskylässä on pakko priorisoida asioita niin, että juniorit ja seura eivät kärsi enempää. Silloin sillä voi olla myös menestyvä miesten liigajoukkue.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen