Veera Kauppi on maajoukkueessa sentteri, muttei seurajoukkueessa: ”Ruotsissa ne tykkää, että mun pitäisi olla lähempänä maalia”

Veera Kauppi oli totutun kova Turun EFT:ssä. Kolmeen peliin Suomen kapteeni iski pisteet 6+3. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Veera Kauppi oli totutun kova Turun EFT:ssä. Kolmeen peliin Suomen kapteeni iski pisteet 6+3. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Suomen naisten salibandymaajoukkue esiintyi vahvasti Turun EFT:ssä viikonloppuna. MM-kenraalin kruunasi 5-4-rankkarikisavoitto Ruotsista.

Suomen hahmoja koko turnauksen ajan oli totutusti kapteeni Veera Kauppi. Kauppi arvioi sunnuntain Ruotsi-peliä pelin jälkeen seuraavasti.

– Eka erä oli kyllä meiltä tosi hyvä. Ne pari maalia mitkä he tekivät meille alkuun olivat sellaisia, että ehkä se pallo vähän pomppi sisään. Päästin siis heti takaa-ajoon. Tuntui koko ajan, että meillä oli paikkoja ja päästiin hallitsemaan palloa syvällä hyökkäyspäässä.

– Tokassa erässä Ruotsi nosti taas sen tutun prässin. Ehkä pari vaihtoa ihmeteltiin ja päästiin taas pyörittämään. Se lopun ralli, minkä he saivat päälle niin siinä oltiin vähän telineissä ja pesukoneessa. Oli hyvä peli meiltä ja kun kisat lähenee, niin vain voitot lasketaan. Ehkä voidaan siis olla täysin tyytyväisiä tähän tulokseen, Kauppi pohtii.

Päävalmentaja Lasse Kurronen oli sunnuntaina pitkälti samaa mieltä pelin kuvasta.

Ottelussa oli vähän Suomi-Ruotsi -henkeä, vaikkei kaikkein kovimmalle tasolle päästy. Kauppi on puhunut aiemmin julkisestikin siitä, että häntä yritetään horjuttaa fyysisellä pelillä. Sunnuntain ottelussa hän ei tällaista nähnyt.

– Oon tottunut aika paljon pahempaan. Mun mielestä on vain hyvä jos vastustajan porukka keskittyy vain mun häiritsemiseen, koska mun suorituksiin se ei vaikuta. Tänään oli mielestäni sallivampi linja, kuin noissa meidän kahdessa aiemmassa pelissä. Tykkään kyllä tästä linjasta.

– Toki joitain tilanteita olisi voinut puhaltaa molemmin puolin. Tänään saatiin flowta peliin, kun aiemmissa peleissä tuli tosi paljon vihellyksiä suuntaan ja toiseen. Tänään oli paljon fyysisempi peli ja se oli ihan odotettavissa, kun Ruotsi oli vastassa.

Kaupin mukaan Ruotsissa, jossa hän pelaa, on yleisesti ottaen huomattavasti sallivampi tuomarilinja, mutta hän ei pidä sitä automaattisesti huonona.

– F-liigaa en ole pelannut moneen vuoteen, mutta pelejä olen katsellut. Joissain kansainvälisissä peleissä kun on ollut suomalaisia tuomareita niin sen eron kyllä huomaa. Ruotsin liigassa saa mennä tosi kovaa.

– Se mikä on sitten lajille hyvää, on monimutkaisempi asia. Itse olen aina ollut sen teknisemmän ja siistimmän pelin kannalla, mutta totta kai myös kamppailua pitää olla. Se kuuluu lajiin. Se pitää olla sillä tasolla, että siitä ei ole pelaajille vaaraa, että loukkaantumisriski kasvaa, Kauppi summaa.

Suomi kaatoi perjantaina Tshekin 6-3 ja lauantaina Sveitsin 5-4. Kaupin mukaan moni asia onnistui turnauksessa, mutta parannettavaa jäi.

– Tuloksen valossa totta kai ihan loistava turnaus. Pieniä viilauksia pitää tehdä tiettyihin asioihin. Varsinkin johtoasemapelaamisen osalta pystytään vielä kirraamaan ruuvia. Pieniä pallollisia juttuja on mitä parantaa, kun on ollut pallollisessa pelissä iso fokus pidemmän aikaa.

– Palloton peli on ollut ihan jees. Kaikilla on tiedossa oma rooli, ja mitä siellä pitää tehdä. Ollaan jo pitkään pystytty pelaamaan melko samoilla ketjukoostumuksilla, joten tunnetaan toisemme pääosin hyvin. Turnaus antoi meille mun mielestä paljon ja meillä oli myös vähän teemana itseluottamus. Itseluottamusta ropisi varmasti meille kaikille näiden voittojen muodossa.

– Kaikki haluaa olla parhaimmillaan MM-kisoissa ja se kolkuttelee jo ovella, niin tämä suoritus oli hyvä tähän kohtaan.

Kauppi upotti erittäin taidokkaan maalin Ruotsi-pelin rankkarikisassa. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Sentteri ja laituri

Kaupin johtama kentällinen oli turnauksen paras viisikko, ja teki 13 maalia Suomen 15 osumasta. Tuttuina elementteinä Uppsalan vuoden 2021 MM-kisoista olivat sisko Oona Laiturina ja Daniela Westerlund puolustuksessa. Pallovarma 19-vuotias Alma Laitila oli uutena pelaajana pakissa ja 18-vuotias supertalentti Miisa Turunen vasempana laiturina.

Oikeanlaiset kemiat ovat löytyneet melko nopeasti ulkopuolisen silmin.

– Ihan mahtavaa, että sieltä tulee näitä nuoria ja taitavia pelaajia. Sen verran seuraan Suomen salibandya, että tiedän, että sieltä on tulossa koko ajan tosi hyviä ikäluokkia. Kiva päästä pelaamaan niiden kanssa. He tulevat näihin peleihin nuoren pelaajan innolla ja pelottomuudella. Se on ihan mahtavaa nähdä.

– Miisalla tuossa hyökkäyksessä on sellainen veto, että se on todella iso uhka koko ajan. Sitten Alma tässä turnauksessa, niin vaikka on pienikokoinen, niin ei häviä paljoakaan kaksinkamppailuja. Kun vähän uskaltaa ottaa roolia tuossa ja tilaa kentällä, niin kyllä meidän kentällä on siinä kohtaa aika vahva tilanne, Kauppi kehuu.

Kauppi oli jo viime kisoissa sentteri. Näihin kisoihin mennessä pelipaikka on laminoitunut maajoukkueessa ja Turusen tulo vasemmaksi laituriksi samaan kentälliseen perustelee päätöstä entisestään. Mutta. Kauppi pelaa Ruotsin huippujoukkue Thorengruppenissa edelleen vasenta laitaa.

Kauppi selittää mistä on kyse.

– Mä identifioin itseni enemmän sentteriksi, mutta kauneus on katsojan silmässä. Ruotsissa ne tykkää, että mun pitäisi olla lähempänä maalia ja maajoukkueessa sentterinä pystyy näkemään kenttää vähän paremmin. Silloin pystyy myös hallitsemaan tilaa paremmin.

MM-kisat pelataan joulukuun alussa Singaporessa. Kisoihin valmistautumiseen liittyy Kurrosenkin mainitsemaa byrokratiaa. Toinen seikka on yleiset olosuhteet. Esimerkiksi lämpötila on hyvin erilainen. Kauppi kehuu sitä miten Suomen joukkue on valmistautunut harvinaisiin Aasiassa pelattaviin salibandyn MM-kisoihin.

– Tosi paljon krediittiä meidän valmennukselle ja taustajoukoille. Meillä on otettu ulkopuolista apua näihin kentän ulkopuolisiin asioihin. Ollaan tosi hyvä infopaketti jo saatu kesän aikana, että minkälaista siellä Singaporessa on. Jahka kisajoukkue on valittu, niin lähempänä kisoja annetaan vielä muistutuksia, ja käydään asiat läpi, jotta kaikki tietää mikä on homman nimi.

– Nämä on juuri sellaisia asioita, joissa me voidaan saada kilpailuetua muihin nähden. Me halutaan kääntää kaikki kivet, että voitaisiin voittaa mestaruus tosi pitkän tauon jälkeen naisten maajoukkueen kanssa. Aika hyvin tuntuu olevan homma hallussa meillä ja taustoilla. Hyvin ollaan valmistauduttu, vaikka tulee hyvin erilainen kokemus.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen