Kurronen myöntää superketjun olevan maajoukkueuran paras: ”Kyllä tuossa varmaan ihan jäljillä ollaan”

Lasse Kurrosella on vielä tiukat paikat MM-kisavalintojen osalta. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Lasse Kurrosella on vielä tiukat paikat MM-kisavalintojen osalta. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Suomi pelasi erinomaisen EFT-turnauksen Turussa viikonloppuna. Sunnuntain rankkarikisavoitto Ruotsista kruunasi kolmen hyvän pelin sarjan.

Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen arvioi, että avauserän lukemat (Ruotsille 2-1) antoivat väärän kuvan pelikentän tapahtumista.

– Eka erä oli meiltä selkeästi paras. Ruotsilla ei ollut meidän laskujen mukaan yhtään hyvää maalipaikkaa. Kaksi maalia vähän lirahti. Sellaisia onnenkantamoisia.

– Oltiin hyvin heti alusta pelillä ja Ruotsi kyykki sen avauserän alle puolessa kentässä. Ei ollut ihan klassinen Ruotsi-karvaus. Tiedettiinkin, että varmasti muokkaavat toisen erän alkuun. Sen jälkeen se meni enemmän Suomi-Ruotsi -tyyliin. Oltiin hyvin pelillä. Välillä oli prässin alla vaikeuksia, mutta riittävästi päästiin sieltä pois.

Kolmoserään lähdettäessä peli oli tasan. Erän alku ei ollut parasta Suomea, mutta Oona Kaupin ylivoimamaali toisella kympillä oli jäädä pelin voitto-osumaksi.

– Kolmannessa erässä ennen ylivoimaa oli sellainen heikompi hetki. Olin jo ottamassa aikalisää seuraavasta katkosta. Sitten tuli ylivoima, jonka kautta päästiin hyvin takaisin pelille. Pikkaisen se jäi kaivelemaan, että oltaisiin saatu varsinaisella peliajalla voitto, mutta pallo pomppi Ruotsille suotuisasti lopussa. Rankkarit olikin sitten aika selkeät. Ihan hyvä peli meiltä, Kurronen summaa.

Kokonaisturnaus oli Suomelta tuloksellisesti erittäin hyvä. Tshekki kaatui perjantaina 6-3 ja Sveitsi sunnuntaina 5-4. Kurronen on syystä tyytyväinen MM-kenraaliin.

– Vilanderin (Aki) kanssa tuossa juuri juteltiin, että oli varmasti solidein ja ehjin EFT tässä koko kahdeksaan vuoteen. Tietysti aika kultaa muistoja, mutta hyvä turnaus oli. Pysyttiin kyllä hyvin pelisuunnitelmissa. Pelaajista näki, että viimeisiä näyttöjä annetaan. Ei pahemmin selät suoristuneet. Oli kova työmoraali ja niin sen pitää ollakin. Tästä on hyvä lähteä Singaporeen.

Turun turnauksessa suurin fokus oli pallollisessa pelissä.

– Pallollista peliä ollaan Uppsalan jälkeen kehitetty. Siellä todettiin, että se on meidän haaste kaikkia vastaan, mutta ennen kaikkea Ruotsia vastaan pitää pystyä hallitsemaan palloa. Sitä on koko tämä kahden vuoden projekti parannettu.

– Nyt se oli mielestäni tosi hyvää. Vaikka nyt taas kerran maalit tuli yhdelle kentälle, niin kun katsotaan maaliodottamia, niin siellä on kyllä muillakin ajatusta, mutta viimeistelyn kliinisyydessä oli vielä eroja. Tehot meni näin, mutta jokaisellahan tuossa jengissä on oma roolinsa, ja hyvin kaikki sen hoiti.

Vaikka Kurronen ihan oikein nostaa koko joukkueen panoksen, oli Veera Kaupin johtama kentällinen pitelemätön. Veera Kauppi iski kolmeen peliin tehot 6+3, Miisa Turunen 3+4 ja Oona Kauppi 2+5. Puolustajista Alma Laitila osui kahdesti ja Daniela Westerlund keräsi maalisyötön. Puolustajat hiukan vaihtelivat turnauksessa, mutta äkkiseltään kentällinen teki 13 maalia Suomen kaikista 15 osumasta.

Muut Suomen maalit iskivät puolustaja Ulla Valtola ja hyökkääjä Johanna Homi tyhjiin Tshekki-pelin lopussa. Muiden tehottomuus voisi haitata enemmänkin, ellei sinivalkoisten ykkönen olisi niin kova.

Teillä on nyt harvinainen superketju ykkösenä. Allekirjoitatko, että se on oman maajoukkuevalmennusuran (alkoi 2016) ajan kovin?

– No on se kyllä. Ei kait siinä.

– On niitä hyviä ketjuja ollut, mutta tuossa se tuottokyky, yllätyksellisyys ja jatkuva uhka mitä he pystyvät parhaimmillaan luomaan on kova. Kyllä tuossa varmaan ihan jäljillä ollaan, Kurronen myöntää.

Lasse Kurrosen vieressä istuva Miisa Turunen pelasi vasta toista kertaa maajoukkueturnauksessa, mutta tulos oli erittäin kovaa laatua. Kuva: Ainesmedia/salibandy.fi

Kohti kisoja

Seuraava merkittävä asia on MM-kisavalintojen tekeminen. Mukaan mahtuu 18 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia. Helpottiko turnaus valintaprosessia?

– Ei kyllä sitten millään. Päinvastoin vaikeutti vain. Joku visio oli tänne tultaessa ja se on viikolopun mittaan vähän elänyt. Olen staffilta pyytänyt kaikilta oman näkemyksensä ja kyllä siellä ollan pääpiirteittäin samoilla linjoilla, mutta joitakin pelaajia on, joista pitää vielä aika paljon keskustella.

– Kisoja ajatellen roolitus ja minkälaisia ketjukoostumuksia, ja minkälaisia varasuunnitelmia sinne tulee rakentaa, ratkaisevat asian. Pelillisesti jokainen kuka täällä oli, ansaitsisi kyllä paikkansa, mutta niitä nyt on rajallinen määrä niin joku varmaan tipahtaa poiskin.

Yksi nimi joka ei ollut turnauksessa mukana on Ruotsissa Rönnbyä edustava Sofia Mittentag. Rightin puolelta laukova laituri on iskenyt tehot 10+2 Ruotsin liigassa kuuteen peliin ja on pistepörssin seitsemäntenä. Expressen nosti viikolla jutussaan esille sen, että Mittentag ei ole Suomen maajoukkueen mukana.

Mittentag kyllä myönsi jutussa, että ei usko MM-paikkaan, sillä ei ole kuulunut viime aikoina sen kokoonpanoon. Joka tapauksessa maaliahne laituri on sellainen, josta myös Kurroselta uskaltaa kysyä.

– Tietysti siitä voi jotain päätellä, että ei ole nyt mukana ollut. Katsotaan nyt rauhassa, ja sitä minkälaisia pelaajia tarvitaan. Kyllä mä hänen pelejään olen seurannut, ja maalijyvä on siellä löytynyt. Sinällään hänet on noteerattu.

– Ainakin tulevaisuudessa uskon, että siinä on Suomen maajoukkueelle vielä lisää maalintekovoimaa, mutta katsotaan nyt vielä miten tämän projektin kanssa käy, Kurronen linjaa diplomaattisesti.

MM-kisat pelataan joulukuun alussa Singaporessa, ja se tuo eteen monenlaisia haasteita. Kurronen kertoo siitä, että byrokratiaa piisaa, sillä pelaajia pitää rokottaa, ja on erinäisiä dokumentteja, joita pitää toimitella eri suuntiin turnausta ajatellen. Tämä koskee varsinaisia kisapelaajia, mutta myös varapelaajia.

Se vaikuttaa myös valintaprosessiin osin nopeuttavana tekijänä.

– Tänään jäädään Turkuun pohtimaan joukkuetta ja alkuviikosta pitäisi olla valmista, ja kontaktoida pelaajat sekä varapelaajat. Tällä kertaa se on normaalia tärkeämpi prosessi, kun ollaan niin kaukana. Joukkue julkaistaan 1.11. Helsingissä.

Veera Kaupin mietteitä julkaistaan maanantaina

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen