Ruotsin maajoukkuevalmentaja haukkuu ”pallon kanssa puolustamisen” – ”Surullisinta mitä olen kuullut”

Niklas Norden toivoo salibandysta nykyistä aktiivisempaa. Kuva: Anssi Koskinen

Ruotsissa on keskusteltu viime päivinä salibandyn aktiivisuussäännöstä.

Sääntö tuli voimaan vuonna 2018 ja sen perusteella tuomari voi viheltää vapaalyönnin puolustavalle joukkueelle, jos hyökkäävä joukkue ei pyri aktiivisesti edistämään peliä, vaan pitää esimerkiksi palloa oman maalin takana. Aktiivisuussääntöä on sovellettu vain harvoin varsinkin korkealla tasolla, mutta näin kävi Ruotsin miesten liigan puolivälieräpelissä Växjön ja Kalmarsundin välillä.

Innebandymagazinetin Henrik Jansson kirjoitti tapahtumasta kolumnissa, ja kommentoi säännön olevan tervetullut. Hänen mukaansa sitä pitäisi soveltaa enemmänkin. Oman kommenttinsa asiaan tarjosi Ruotsin miesten salibandymaajoukkueen päävalmentaja Niklas Norden, jota lehti oli haastatellut.

– Olen samaa mieltä siitä, että meidän pitää tehdä tässä kaikki voitavamme. Ehkä pitäisi olla niin kuin käsipallossa, että tuomari nostaa käden pystyyn, jos peli alkaa olla liian passiivista. Se voisi olla niin, että maalilinjan tai keskialueen ylitettyä, ei saisi mennä takaisin tietyn aikaikkunan sisällä.

– Meidän on tehtävä asioita sen suhteen, että saisimme lajista intensiivisemmän ja viihdyttävämmän. Ei pitäisi olla mahdollista, kuten monet joukkueet nyt tekevät, pitää palloa oman maalin takana 1,5 minuuttia ennen erätaukoa, Norden kommentoi.

Jutun perusteella erityisenä ongelmana nähtiin juuri erätaukoja edeltävät hetket. Norden halusi kuitenkin huomauttaa siitä, että ongelma on myös puolustavassa joukkueessa, jonka pitäisi yrittää prässätä palloa pois. Hänen mukaansa säännössä on pieni ristiriita siinä, että se ei-aktiivinen joukkue saa pallon palkinnoksi, vaikkei yritä prässätä palloa pois.

Norden laukoi myös melko erikoisen kommentin koskien vuoden 2021 MM-kisoja, joissa hän valmensi Ruotsin maailmanmestariksi.

– Suomalaisilla on käsite, josta kuulin ensi kerran ensimmäisissä MM-kisoissani: ”pallon kanssa puolustaminen”. Se on pahin ilmaus, jonka olen kuullut. Eli siis pidetään palloa, ja se on silloin puolustuspelaamista. Se voi tehdä urheilulajista melko surullista.

Nordenin kommentti kuulostaa hiukan oudolta ja on ehkä tarkoitettu provokatiiviseksi, sillä varsinkin Petteri Nykyn päävalmennuskaudella pallon kanssa puolustaminen oli paljon esillä. Se ei kuitenkaan suoranaisesti tarkoita vain sitä, että pelaajat odottavat nimenomaan syvällä omassa päässä pallon kanssa, joka oli taasen aihe mitä Norden muuten kommentoi jutussa.

Pallon kanssa tai pallonhallinnan kautta puolustaminen on ainakin Suomessa tuttu useissa urheilulajeissa. Ehkä Norden tarkoittaa sitä, että pallon kanssa pelaava joukkue on aina kuitenkin pelin sisällä hyökkäävä joukkue, jos asiaa tarkemmin perataan.

Suomessa pelin sääntöjen kehityksestä on puhuttu useinkin, ja yhtenä näkökulmana on noussut sekin, että pelaamista pitäisi ainakin aika ajoin saada aktiivisemmaksi. Lienee kuitenkin hyvä muistuttaa, että yleensä keskustelu on ollut joukkue- ja tilannesidonnaista, eikä esimerkiksi tämän kauden Suomen välieräjoukkueet ole kirvoittaneet mitään keskustelua aiheesta.