Liigat

Pääkalloennakko: ”Hyökkäykseen!” – Turusta ponnistaa nuori ja ennakkoluuloton porukka

14.09.
2017
7 Kommenttia
4
Liigat

Nuori Olli Laine on TPS:n kapteeni ja tärkeä puolustuspään osaaja. Kuva: Anssi Koskinen

Turun Palloseura täytti viime kauden odotukset sangen hienosti runkosarjan osalta sijoittuen neljänneksi, mutta taipui lopulta puolivälierissä Happeelle voitoin 4-0. Viimeiset vuodet ovat olleet turkulaisittain nousujohteisia.

Siirtoikkuna ja harjoitusottelut:
Myös TPS:n penkin takana on uusi, mutta toisaalta vanha tuttavuus, kun Jukka Ruotsalainen hyppäsi kakkosluotsin tontilta pääkäskijäksi Aki Vilanderin siirryttyä seuran naisten päävalmentajaksi. Uusista kaappauksista Oulusta naarattu kaksikko Juho Sorri-Olli Kinnunen on erittäin potentiaalinen parivaljakko. Joni Peltola palasi SalBasta, ja TPS hankki lopulta myös ulkomaalaisvahvikkeen, kun Yannick Jaunin liittyi turkulaisten vahvuuteen.

TPS menetti myös suuren määrän kokemusta kesän aikana. Toni Läntinen, Topi Kanervisto ja Juuso Alin lähtivät Sveitsiin, Ville Hirvisuo Ruotsiin, Artis Raitums Latviaan ja Ville Laine sekä Antti Nurminen päättivät jatkaa uraansa kakkosdivisioonassa. Janne Jaanus siirtyi vielä Indiansiin, joten muutamasta hyvästä hankinnasta huolimatta siirtomarkkinoiden lopputulema oli hiukan negatiivinen. TPS on A-junioreiden hallitseva mestari ja nuoret pelaajat tulevat saamaan vastuuta ensi kaudella.

Harjoituspeleissä TPS hävisi Suomessa SB Vaasalle (4-2), voitti LASBin kahdesti (2-1 ja 6-2) ja pelasi Oilersin kanssa tasan (6-6). Riiassa TPS hävisi Linköpingille 7-4 ja voitti Happeen maalein 7-4.

Maalivahdit:
Pyry Luukkonen kuuluu Suomen maajoukkuerinkiin ja on Salibandyliigan kärkitorjujia. Luukkonen on pääosin tasaisen varma, mutta keväisin on nähty ainakin ajoittain hiukan epävarmempiakin otteita. Santtu Ylänen saa tuskin paljoakaan vastuuta kakkosvahtina.

Puolustajat:
Puolustus on oletettavasti edelleen TPS:n vahvuuksia, vaikka eritoten hyökkäyspeliä on pyritty kehittämään Ruotsalaisen johdolla. Lauri Stenfors kuuluu valtakunnan parhaisiin puolustaviin puolustajiin ja Olli Laine on mainio puolustaja pallollisessa ja pallottomassa pelissä. Janne Nurminen on myös oiva puolustuspään pelaaja, joka taitaa hyökkäysalueen metkut. TPS-puolustus on taitanut viime vuosina niin fyysisen pelin kuin taitopelaamisenkin.

Hyökkääjät:
Turkuun palannut Jani Hyytiäinen oli iskussa viime kaudella ja tulosta syntyi tasaiseen tahtiin. Pelillinen maestro on taitava Jaakko Hautamäki, jolta voi odottaa monenlaisia taikatemppuja ensi kaudellakin. Nuori Eero Jalo on vakiinnuttanut paikkansa liigatasolla, mutta laiturilla on nyt sauma nousta isommaksi tähdeksi. Sorri ja Kinnunen ovat hyvin ”TPS:n näköisiä” pelaajia ja molemmat voivat myös lyödä kunnolla läpi ensi kaudella, sillä Turussa on ollut viime vuosina nuorille hyvä ilmapiiri kehittymiseen.

Plussat ja miinukset:
+ Maalivahti- ja puolustuspeli
+ Pelinopeus ja ryhmän urheilullisuus
– Nuori ryhmä ja uusi päävalmentaja – riski ja mahdollisuus
– Uudistuuko hyökkäyspeli puolustuksen kustannuksella?
– Huippuhyökkääjien puute

Paras pelaaja: Lauri Stenfors, puolustaja
Nouseva tähti: Toni Salminen, puolustaja
Päävalmentaja: Jukka Ruotsalainen

Arvio sijoituksesta: 6

Perustelu sijoitukselle:
TPS siirtyy nyt monella tapaa uuteen aikaan, kun Ruotsalainen korvasi hyvää työtä tehneen Vilanderin. Ruotsalainen on toiminut kuitenkin Vilanderin aisaparina, joten täysin mullistavia uudistuksia on tuskin näkökentässä. Ruotsalainen kertoi, että TPS pyrkii kehittämään varsinkin hyökkäyspeliään ensi kautta ajatellen ja se voi näkyä negatiivisessa valossa ainakin alkuun.

TPS:n viime kausien onnistuminen on lähtenyt pitkälti puolustuspelin kautta, vaikka myös hyökkäyspelin perusrakenteet ovat olleet kunnossa. Kahdesti puolivälieriin jäänyt joukkue voi kuitenkin parantaa vielä melko rutkasti. TPS:n kohdalla vaaroja vaanii kokemattomuudessa niin pelaajiston kuin päävalmentajan suhteen, mutta turkulaisnipun voi odottaa suoriutuvan ainakin puolivälieriin asti.

Veikkauksen mestaruuskerroin: 50

Lue myös:
Huhumaa: Miesten Salibandyliigan siirtohuhut ja vahvistetut siirrot kaudelle 2017-2018
Tässä ovat miesten Salibandyliigan kauden 2017-18 harjoitusotteluiden aikataulut
TPS:lla kasassa 23 sopimusta – uusina niminä kaksi nuorten maailmanmestaria Oulusta
Ruotsalainen hyppäsi TPS:n ruoriin: ”Painopisteitä on muutettu hiukan”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Arto Kilponen
14/09/2017
TPS tulee olemaan alkavalla kaudella todella vaikeasti voitettavissa ja uskon heidän parantavan uusien vahvistusten myötä viime kaudesta. Pakka on myös pysynyt varsin hyvin kasassa. Runkosarjan sijoitukseksi sanon 5. Voittajavedossa selkeä ylikerroin - tuskin menee mestaruuteen saakka, mutta kyllä tuolle pari euroa kannattaa panostaa silti.
Hetkinen
14/09/2017
Pakka pysynyt kasassa? Juurihan tuossa lueteltiin 8 kpl vakiokokoonpanon kavereita, jotka vaihtoivat maisemaa... Vai osaako arvon sählyanalyytikko jollain tilastofaktalla perustella tuon pakan kasassa pysymisen?
Arto Kilponen
14/09/2017
Määrää on kyllä lähtenyt, mutta esim. viime kauden playoffeissa yli kaksi pistettä tehneistä pelaajista lähti tasan yksi (Hirvisuo). Maalivahti on edelleen sama. Viimeisen puolivälierän avauskentällisestä on lähtenyt yksi pelaaja (Hirvisuo). Top-4 puolustajista on lähtenyt yksi (Alin). Runkosarjassa yli 15 pistettä tehneistä pelaajista on lähtenyt yksi (Hirvisuo). Kyllä se minusta kuulostaa aika hyvin kasassa pysymiseltä.
Hetkinen
14/09/2017
No mielenkiintoinen on tulkinta! Määrää on lähtenyt, mutta on silti pakka pysynyt kasassa, sillä vain yksi 1.ketjun kaveri lähtenyt...

Kyllä se vaan niin on, että TPS on kokenut suuren muutoksen. Esimerkiksi koko kolmoskenttä (Läntinen, Raitums, V.Laine), joka oli erittäin suuri osa Tepsin peliä, on nyt poissa. Tuon ketjun arvoa ei pisteissä mitata, vaan voitettuna oman pään pelaamisena ja jopa vastustajien kuumentamisena. Näitä et valitettavasti sieltä pistepörssistä näe. Samaan kategoriaan kuuluu itseasiassa myös Kanervisto. 1. - 2. ketjuista tosiaan vaihtui vielä Hirvisuo ja Alin ja kaupanpäälle valmentajakin vaihtui, joten pakka ei todellakaan pysynyt kasassa.
Ripa
15/09/2017
Tepsi tulee yllättämään kaikki Varsinais-Suomen ulkopuolella. Joukkue on yllättävänkin paljon kovemmassa tikissä kuin viime kaudella. Junnuikäiset ovat olleet erittäin hyviä ja jo mukana aiemmin olleet junnut ovat taas vuoden parempia. Lisäksi Kinnunen ja Sorri ovat hurjia vahvistuksia tuohon nippuun. TPS:llä on parempi joukkue kuin viime kaudella.
Junnu#8
16/09/2017
Myös Yannick Jauninin peliä on mielenkiintoista seurata.
Terhi
16/09/2017
Ai oli viime vuoden kolmosketju isossa osassa Tepsin peli? No tavallaan olikin:
V-M Laine -11, Läntinen -4, Raitums +1. Lisäksi lähti Kanervisto -11, A. Nurminen -7, Jaanus -1, jne. Hirvisuo siis ainoa oikea menetys (+18).

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.