Jere Kaistinen: Freerollaavatko naiset miesten kustannuksella?

Jere Kaisitinen

Freerollaus on pokerislangia, jolla tarkoitetaan mahdollisuutta osallistua peliin ilman, että on itse tarvinnut asettaa panosta. Salibandyssä voidaan kysyä, että pääsevätkö naiset Oy:n järjestämissä tapahtumissa nauttimaan eduista tuomatta riittävää panosta pöytään?

Helpoiten laskettava vapaamatkustus naisille tapahtuu Suomen cupissa. Liiga- ja Divari-joukkueiden osallistumismaksu on sidottu sarjamaksuun, joten laskelmat täytyy tehdä muista joukkueista. Kuluvalla kilpailukaudella naisjoukkueet maksoivat cupin osallistumisesta yhteensä 5250 €, ja palkintorahoja jaetaan 5000 €, +250 €. Miehet maksoivat 33 600 € ja koppaavat palkintoja 14 250 €, joten järjestämiseen jää varoja +19 350 €. Miesten alasarjajoukkueet maksavat siis myös naisten cupin järjestämisen.

Suomen Cup on kuitenkin aika pähkinöitä verrattuna muuhun Salibandy Oy:n järjestämän toiminnan, eli liigojen, Divarin ja maajoukkueiden pyörittämiseen. Salibandy Oy on omarahoitteinen, eikä ole itsenäisesti minkään avustustoiminnan tai muun vastaavan piirissä. Liiton antava koura rajoittuu sarjojen järjestelypalkkioihin. Sarjojen joukkueet tilittävät sarjamaksut liitolle, joka puolestaan suorittaa järjestelypalkkion Oy:lle. Tällä katetaan sarjatoiminnasta syntyvät kustannukset, eli käytännössä sarjoista vastaavien ja sinne työpanoksensa antavien henkilöiden palkat.

Naisten ja miesten välisestä subventiosta puhuttaessa sarjamaksuissa ei ole itsessään tasausta mihinkään suuntaan. Miesten liiga on valittu strategisesti koko salibandyn päätuotteeksi, ja se vie arvaten yli puolet Oy:n resursseista, naisten liigan ja Divarin tullessa toimeen toisella puoliskolla. Miesten liigajoukkueet tuovat pottiin runkosarjan palkinnot poisluettuna 59 000 € ja naiset 21 100 €, joka lienee oikeassa suhteessa panostuksiin. Tämä on mielipide, konkreettista ajankäyttöä Oy:n toimistolla en voi tietää. Joka tapauksessa liigatkin ovat pääosin omarahoitteisia, joukkueet maksavat itse omasta sarjatoiminnasta syntyvät kulut.

Eroja tilanteeseen tulee toisella tulopuolella, eli yhteistyösopimuksissa. 80 % tuloista tulee miesten liigasta, 10 % maajoukkueista ja 10 % naisten liigasta ja Divarista. Karkeasti voidaan todeta, että miesten liiga mahdollistaa pääosin ne tulot, joilla Oy kustantaa kaikki muut kuin suorat sarjojen pyörittämismenot kuten markkinoinnin ja mainonnan, mattoprojektin, TV-sopimuksen, maajoukkueiden toiminnan ja tulevan eurocupin. TV-sopparin kuusinumeroinen kustannus voidaan laskea ainakin osittain investoinniksi, koska sillä on keskeinen osa yhteistyösopimusten syntyä. Miesten mainosmyynti on siis mahdollistanut naisille erilaisia etuja kuten mattoalustat, vaikka naisten liigalla ei itsenäisenä yksikkönä olisi koskaan varaa mattohankintoihin.

Suurimman osan potista haukkaa kuitenkin ylivoimaisesti maajoukkuetoiminta. Osalle säbäkansaa saattaa tulla yllätyksenä, että naisten ja miesten A-maajoukkueiden budjetit ovat lähes tasa-arvoisia, pienellä jyvityksellä miehille. Budjetti lasketaan aina painokkaasti kisavuoden maajoukkueen suuntaan. Naisten maajoukkue operoikin tänä vuonna lähes 70 % suuremmalla budjetilla kuin miehet. Kulupuolella tämä on ymmärrettävää, toiminnan ollessa samanlaista leireineen ja pelaajapalkkioineen ovat menotkin samanlaiset. Taloudellisesti ajateltuna tulopuolikin on selkeä. Maajoukkueet eivät kerää merkittäviä tuottoja itse, vaan toiminta rahoitetaan suurilta osin jo mainitusta pussista, miesten liigan sponssidiileistä.

Molempiin maajoukkueisiin siis satsataan suurinpiirtein sama rahapanos. Saadaanko molemmista maajoukkueista ja niiden toiminnasta samanarvoinen hyöty? Onko tuotteelle nimeltä salibandy miesten ja naisten maajoukkueiden tapahtumat ja menestys niissä saman arvoista, vai panostetaanko tasa-arvon nimissä naisiin enemmän kuin he pystyvät parhaassakaan tapauksessa tuottamaan? Freerollaavatko naiset miesten tuomalla panoksella?

Jere Kaisitinen
Jere Kaistinen

(Tätä artikkelia varten on haastateltu SSBL Salibandy Oy:n Toimitusjohtaja Jari Kinnusta ja VT. Kilpailupäällikkö Jyrki Paajasta numerofaktojen tarkistamiseksi.)

Kirjoittaja on pitkän linjan sählymies, joka on valmentanut useita nais-, mies- ja junnujoukkueita. Tällä hetkellä hän luotsaa miesten kakkosdivarissa Erä Akatemiaa. Salibandyn lisäksi hän huseeraa suomalaisen baseballin parissa.

Viime kaudella Jere Kaistisella oli oma PolterGaistinen-blogi Pääkallo.fi-sivustolla.

7 comments

  1. pitkä kirjoitus, mutta mikä on virallinen pointti? Paljon numeroita ja vertailuja. Onko tapahtunut joku vääryys kirjoittajaa kohtaan? Tuskin miesten maajoukkueelle kannattaa tänä vuonna maksaa ei naisillekkaan ensivuonna makseta. Ja jos itseään mainostaa SÄHLYmiehenä ei kannattais SALIBANDYSTÄ paljon puhua. Ei ole katu-uskottavaa.

  2. Mikä pointti ylipäätään yrittää luoda eripuraa muutenkin pienen lajimme sisälle asettelemalla naiset ja miehet (jälleen kerran) vastakkain?Omaan pesään k***minen on rumaa. Pakko sanoa että tämä oli Pääkallon tähän astisista mielenkiintoista blogikirjoituksista ehdoton pohjanoteeraus, peukku alas.

  3. ööö:lle: Pointtihan tulee esille jo otsikossa ja lisää viimeisessä kappaleessa. Kirjottajan motiiveista tietämättä, mutta urheilupiireissä tuntuu olevan mahdotonta ajatella että joku kyseenalaistaa asioita objektiivisesta näkökulmasta ilman omia intressejä ja vääryyden kokemista?

    Salibandy Oy:n hallitus on tehnyt tällaiset valinnat rahanjaossa, eli freerollaus on turhan provosoiva termi. Luultavasti jotain diilejä on liiton kanssakin jakoperusteista ollut, kun järjestämisvastuita on jaettu. Yleisesti ottaen on mahdoton ajatus että palloilulajeissa panostettaisiin vain niihin sarjoihin, jotka tuovat rahaa. Tällöin jäisi aika paljon sarjoja järjestämättä, josta seurauksena olisi harrastajamäärien väheneminen ja lajin tunnettavuuden katoaminen.

    Nyt on kyse ylimmistä sarjoista, joten pitäisikö homma muuttaa kuten jääkiekossa tai jalkapallossa, jossa hieman yksinkertaistaen miesten liigat ovat omat yksikkönsä ja liitto hoitaa maajoukkueet ja muut kilpailut. Vai olisiko mahdollista panostaa enemmän maajoukkueiden ja Naisten liigan markkinointiin ja näkyvyyteen niin tuloja tulisi enemmän niistäkin (tietämättä nykyisistä panostuksia ja työmäärästä)?

  4. ukkelille:kiitos vinkistä. Minä kyllä ymmärsin, mutta en tajunnut lukemaani.

  5. ei ole ensimmäinen kerta, kun ko kirjoittaja p#&k00 omaan pesään

  6. Tekstin luettuani en ymmärrä miksi asioista ei saisi puhua ääneen? Mielestäni asiallinen kirjoitus, joskin joillekin lukijoille herkästä aiheesta. Käsittääkseni kirjoittaja ei myöskään vaadi naisille vähemmän rahaa, vaan hän ainoastaan ottaa asian esille ja mielestäni ihan aiheellisilla faktoilla sekä luvuilla.

    Ja itse en kannata naisten toiminnan eriyttämistä toiminnasta.

    Vielä kun naiset saavat hilattua oman toimintansa tasoa ylöspäin urheilullisesti sekä taustojen osalta ovat molemmat sukupuolet voittajia.

  7. Naisurheilua tai vammaisurheilua koskevat kirjoitukset, jotka eivät ole pelkästään positiivisia, herättävät aina kovaa kritiikkiä.
    Henkilökohtaisesti kannatan miesten antamaa vetoapua muille, mutta mielestäni summista saa keskustella.