Liigat

Pronssijoukkueen valmennus sivalsi liittoa pelikieltoepäselvyydestä: ”Ei voi Vuoden tiedottaja -palkintoa antaa”

11.04.
2016
Liigat
Happeen valmentajille Johnny Kotrolle, Mikko Lehdolle ja Seppo Pulkkiselle myös pronssimitali maistui. Kuva: Esa Jokinen

Happeen valmentajille Johnny Kotrolle, Mikko Lehdolle ja Seppo Pulkkiselle myös pronssimitali maistui. Kuva: Esa Jokinen

Viikingit jäi ensimmäistä kertaa ilman mitalia sitten kevään 2003, kun se hävisi Happeelle Jyväskylässä sunnuntaina. Happeen leirissä 8-7-jatkoaikavoiton myötä tienatut pronssimitalit otettiin vastaan tyytyväisenä, vaikka tavoite kahdesta mestaruudesta ei toteutunutkaan, ja Suomen cupin voiton kylkiäiseksi tuli SM-pronssia. Tähtihyökkääjä Peter Kotilaisen pelikiellosta tuli tieto Happeelle vasta tovi ennen ottelua, ja se taas ei tyydyttänyt jyväskyläläisiä.

Päävalmentaja Seppo Pulkkinen korosti mitalin tärkeyttä ja sitä, ettei Happeella arvometallia liiemmin vielä palkintokaapissa ole. Kevään 1992 ja 2000 SM-pronssit saivat seurakseen nyt kolmannen pronssin, ja kahdelta viime keväältä on tullut niin kultaa kuin hopeaakin. Mitaliputki siis jatkuu.

– Totta kai pronssi ja jatkoaikavoitto maistuvat, sillä ei meillä mitaleja liikaa ole eikä jatkoaikavoittojakaan tällä kaudella montaa tullut, Pulkkinen totesi.

Toisen valmentajan Mikko Lehdon mukaan pronssipeli oli kahden väsyneen joukkueen vääntö.

– Kentällä oli kaksi fyysisesti väsynyttä joukkuetta, ja ensimmäisessä erässä etenkin tuli paljon syöttöhasseja suuntaan ja toiseen. Enemmän pelattiin tämä peli pään sisällä kuin taidoilla, Lehto näki.

Happee menetti viime kevään SM-finaaleissa johtoaseman SPV:lle useassa ottelussa, ja tälläkin kaudella sulamisia selvästä johtoasemasta nähtiin useampia. Niin kävi myös kauden päättäneessä Viikingit-ottelussa, kun vierasjoukkue nousi viimeisen kymmenen minuutin aikana lukemista 7-3 tasoihin ja jatkoajalle. 8-7-voittomaali syntyi kuitenkin jatkoajalla isännille Juuso Heikkisen lavasta ajassa 63.44.

– Onneksi löytyi vielä se tahtonäppäin, että halusimme ottaa mitalin. Ei tämä joukkue helposti anna periksi, ja erittäin rikkonaisen pudotuspelirupeaman jälkeen tämä pronssi oli hyvä suoritus, Pulkkinen totesi.

Tämänkertaisessa sulamisessa ei Lehdon mukaan ollut kyse mistään ihmeellisemmästä.

– Ihan samanlaista pelaamista se oli, mutta kaveri ei vain aiemmin iskenyt niistä tonteista. Etenkin kotona, kun ei olla tehty omista paikoista, kaveri tekee. Sellaista taivasta ja helvettiähän se on ollut. Marginaalit ovat olleet pienet, mutta nyt on pakko tyytyä siihen, että pronssi roikkuu kaulassa, Lehto sanoi.

Sunnuntain erikoisuuksiin kuului se, että hyökkääjä Peter Kotilainen lämmitteli normaalisti ennen ottelua luultuaan olevansa pelikelpoinen. Totuus valkeni vain hetki ennen ottelua, ja Happeelle tuli tieto Kotilaisen perjantaina saamasta pelikiellosta. Informaatio siitä, että Kotilaiselle on tuomittu perjantain ottelusta PR3, eli automaattinen yhden ottelun pelikielto, tuli valmennukselle täytenä yllätyksenä.

– Ei tässä nyt taistella Vuoden tiedottaja -palkinnosta. Kuulemma perjantain käsin tehdyssä pöytäkirjassa on ollut merkintä PR3:sta, mutta meille asti sellaista ei ole tullut ja me allekirjoitimme vain tulostetun version, jossa mitään mainintaa ei ole ollut.

Tilanteen kummallisuutta lisäsi se, että Happee oli erikseen selvittänyt Salibandyliitosta lauantaina Kotilaisen pelikelpoisuutta.

– Selvitimme asiaa, ja meille kerrottiin hänen olevan pelikelpoinen. Sitten vain hetki ennen ottelua tulee ilmoitus, että näin ei olekaan. Siihen oli reagoitu, että Kotilainen oli merkitty pelaavaan kokoonpanoon, Pulkkinen ihmetteli.

Oilers-sarjassa Otto Tikan pelikiellon tiimoilta Happee laittoi jopa asianajajan selvittämään kurinpitoprosessin lainvoimaisuutta. Pulkkinen toivoo asioiden olevan selkeämpiä jatkossa.

– Toivon mukaan tähän tulisi joku järki. Eihän me siitä itse Tikan tilanteesta protestoitu, vaan siitä prosessista. Se oli yksi kovista kontakteista, joita siinä pelissä oli, ei siinä mitään, mutta jos asialla on viiden päivän valitusaika, niin sittenhän se on viiden päivän valitusaika, eikä sitä tuomiota voi laittaa täytäntöön, jos valitusoikeuden omaava seura asiasta valittaa, Pulkkinen selvitti.

Lue myös:
Historiallinen mitaliputki katkesi seuran viimeisellä kaudella – pronssimitalit jäivät Jyväskylään
Maailmanmestaripuolustaja murtui kyyneliin seuran jäähyväisissä: ”Nämä 15 vuotta ovat antaneet enemmän kuin uskalsin toivoa”
Viikinkien pudotuspelionnistuja nieleskeli pettymystä: ”Tunteikas päivä on ollut”

Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen