Pääkallogallup: Kuka nostaa pyttyä? Kuka dominoi? Entä kuka yllättää?

Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää
Kuva: Juhani Järvenpää

Tätä on odotettu. Miesten Salibandyliiga-kausi 2016–2017 alkaa vihdoin lauantaina 17. päivä syyskuuta. Pääkallo.fi pisti alkavan liigakauden kunniaksi pystyyn perinteisen toimittajagallupin. Valtamedioiden lajia seuraavat toimittajat kertoivat Pääkallo.fi:lle napakat näkemyksensä liigan voimasuhteista.

Pääkallo.fi:n toimittajagallupin kysymyspatteri:
1. Mikä joukkue voittaa mestaruuden?
2. Kuka on sarjan paras pelaaja?
3. Mikä joukkue tai kuka pelaaja yllättää tällä kaudella (positiivisesti)?

Tomi Auremaa, Ilta-Sanomat

1. Turun Palloseura. Joukkuetta on vahvistettu hienosta viime kaudesta erittäin järkevästi. Puolustus on sarjan parhaita, maalivahti Pyry Luukkosta myöten, ja myös hyökkäyksessä on riittävää leveyttä. Päävalmentaja Aki Vilander on maksellut riittävästi oppirahoja ja osaa nykyään käsitellä ryhmänsä yksilöjen vahvuuksia ja heikkouksia tasapainoisesti, ilman yksisilmäisen mustavalkoista johtamisotetta.

2. Peter Kotilainen. Toki iältään ja perusluonteeltaan yhä poikanen, mutta viime kausien tapahtumat ovat taatusti karaisseet, eikä vastaavia ylilyöntejä enää nähdä. Niiden käsittelyssä päävalmentaja Seppo Pulkkinen on tehnyt valtavan työn – ollut apuna ja tukenut, sekä isällisesti myös tarpeen tullen ”tukistanut”. Jos niitä ylilyöntejä nähdään, ovi MM-koneeseen sulkeutuu saman tien. Varaa pölhöilyyn ei siis ole, ja salibandyn juhamattiaaltonen tulee näyttämään kaudella sitä parasta osaamistaan.

3. LASB. Onko se sitten lopulta mikään yllätys, että Lammi porskuttaa lopulta pudotuspeleihin, mutta sinne sarjanousijan polku väistämättä vie. Mikael Järven hankinta oli kerrassaan nerokas: Järvi ei ole nykyisellään läheskään sarjan taitavin tai tehokkain, mutta parempaan esimerkkiä ammattimaisesta urheilijasta ei kokematon joukkue voisi saada kuin mitä kaksinkertainen maailmanmestari on. Järvi tulee jättämään Lammille peliuransa päättymisen jälkeen perinnön, josta on hyvä ammentaa vielä vuosienkin päästä.

Jyri Kivimäki, Yle

1. Classic pitää valtikan Tampereella. Jarkko Niemisen pesti vei huomion siltä tosiseikalta, että hallitseva mestari on vahvistunut roimasti entisestään kesän aikana. Classicilla on sellainen nippu, että tiedotuslinjassakin on varaa piilottaa neljä huippupestiä samaan, ei-sopimuksilla-otsikoituun nettiuutiseen: ”Ai niin, Pylsy, Asser, Reunamäki ja Miro Lehtinen jengiin. Ja joo, ei meiltä ketään lähtenyt”.

2. Jani Kukkola, EräViikingit. Maajoukkueen ykkössentteri on jo treenikaudella näyttänyt, että Ruotsista palaa nälkäinen, huipputaitava pelaaja. Pystyy ratkomaan pelejä vaikka yksin ja sytyttää jengin liekkeihin rymistelyllään. Menee läpi vaikka harmaan kiven, että oma jengi voittaa.

3. Eero Nuutinen, EräViikingit. Nuorten maailmanmestari saa toivottavasti kunnolla päätökseen yli vuoden kestäneen loukkaantumisputkensa. Oli ”superjuniorina” jo 16-vuotiaana täysin pitelemätön (21 maalia 20 pelissä) liigakaukalossa ja päävalmentaja Jyri Korsmanin pelitapaan Ekin suoraviivainen hyökkääminen sopisi kuin nenä päähän. Suuri yllätys Nuutisen loistaminen ei toki olisi, mutta näin pitkän pelaamattoman jakson jälkeen odotukset ovat vain varovaisen toiveikkaat.

Kuva: Salibandyliiga
Kuva: Salibandyliiga

Timo Mäkynen, Urheilu-Sanomat / Pääkallo.fi

1. Classic. Materiaali on sellainen, ettei pari alkukauden loukkaantumistakaan hidasta vauhtia.

2. Nico Salo. Jatkuvasti oikeassa paikassa tekemässä oikeita ratkaisuja. Ikäisekseen ällistyttävän kypsä ja kokonaisvaltainen pelaaja.

3. LaSB. Nyt löytyi nousijajoukkue, joka kääntää Mikke Järven johdolla tiukat maalin pelit voitoiksi.

Tommi Roimela, Keskisuomalainen

1. Classic ja Happee painelevat finaaliin. Classicin materiaali on erittäin vahva, ja vaikea kuvitella, että mikään jengi pystyy hallitsevaa mestaria kovin monta kertaa lyömään. Happeella voi hyvinkin olla viimeinen kausi kärkikahinoissa, ja se saa ryhmän pelaamaan vahvalla tasolla. Yhden ottelun finaali on sitten lottoa, ja veikataan nyt, että Happee on valinnut oikeat numerot.

2. Jonne Junkkarinen. Ylivoimainen hahmo, jos vain saa loukkaantumiskierteen kuriin. Jo viime kevät osoitti, että on täysin korvaamaton pelaaja Happeelle.

3. Tämä ei yllätä Jyväskylässä ketään, mutta Jalo Kouvonen lähettää terveisiä Seinäjoelle palaamalla Happeessa omalle hyvälle tasolleen.

Jani Hakkarainen, lajianalyytikko

1. Classic uusii mestaruuden. Pelaajistoltaan joukkue on vain vahvistunut viime kaudesta ja valmennus on edelleen korkeaa luokkaa, mitä ilmeisemmin sarjan parasta. Vain uusien pelaajien ryhmään liittämisen ongelmat voivat estää Classicin finaalipaikan. Yhden ottelun finaalissa sattumallakin on oma osansa, mutta ”Familyn” armada on nyt niin timanttista tasoa, että se on sattuman yläpuolella. Classicin kovimmat haastajat ovat viime vuoden finalisti Oilers, joka on pelaajistoltaan vain vahvistunut, ja Happee, jonka uskon oppineen viime kauden sekoiluista. EräViikinkien hyökkäys on erittäin laadukas, mutta puolustajaosasto on hieman kysymysmerkki verrattuna muihin kärkijoukkueisiin. Uusi fuusiojoukkue pelaa vain pronssista.

2. Sarjan paras pelaaja on Classicin Nico Salo. Hän hallitsee yksinkertaisesti koko kenttäaluetta, vaikka jää välillä Eemeli Salinin tähtiloiston varjoon, kun median otsikoita luetaan.

3. Ainakin alkukaudesta yllättäjä on Koovee. Sen ”prosessi” on ollut jo elokuussa hyvällä mallilla ja uusi valmennus Valtteri Sainio sekä Ilja Pantzar ovat saaneet tekemisen meiningin takaisin ”Kilpaveljien” toimintaan. Kooveen kauden kokonaisuuden ratkaisee joukkueen jalkojen pysyminen maan pinnalla hyvän startin jälkeen.

Tero Hakola, Helsingin Sanomat

1. Eräviikingit. Koossa on vankka joukkue ja harjoitusmatseista on kelpo näytöt. Fuusio ylipäätään piristää huippusäbää tavattoman paljon.

2. Eemeli Salin.

3. Jarkko Niemisen yllätysloikka kantaa vielä. Erittäin mielenkiintoista nähdä miten maailman tunnetuin salibandyn aktiivikilpapelaaja pärjää liigassa.

Kuva: Salibandyliiga
Kuva: Salibandyliiga

Joel Siltanen, Pääkallo.fi

1. Salibandyliigan voittaa mitä todennäköisimmin Tampereen Classic. Paras materiaali, huippuvalmennus ja moni muukin palikka kohdallaan. Joku muu lopputulema lienee pienoinen yllätys, vaikka kovia haastajiakin toki on.

2. Vastaan tähän lehden linjan mukaisesti, eli salibandytietokone Nico Salo. Jani Kukkola antaa kovan vastuksen ja voi yhtä hyvin olla myös kysytty henkilö. Eemeli Salin mahtaa olla sarjan fyysisesti paras urheilija, ja on loistava aisapari Salolle.

3. Steelersin Teemu Metsälä yllättää, vaikka sen ei pitäisi olla kenellekään suuri yllätys. Fiksu pelaaja, joka pystyy pelaamaan sekä pakkina että hyökkääjänä.

Riku Korkki, Iltalehti

1. Huvittaisi heitellä yllätyksiä, mutta Classic on vaan pakko laittaa melko selkeäksi ykkössuosikiksi. Perusteluina rautainen materiaali ja huippuvalmentaja, joka opetti tamperelaismiehetkin voittamaan. Nälkää riittää vielä varmasti.

2. Eemeli Salin on paras tällä hetkellä, mutta kun ikäkerroin otetaan mukaan, niin Mikael Järvi ja Mikko Kohonen nousevat korkealle. Hattu päästä konkareille, jotka painavat kaukalossa yhä samalla hurjalla asenteella kuin vuosikymmen sitten.

3. Tässä pitää lyödä paineita SPV:n Sami Kosken suuntaan. Kun Koski tuli nuorena poikana pohjalaisjoukkueen treeneihin, hänet ristittiin surffariksi, koska nuorukaisella ei ollut aivan erityisen hyvin hallussa esimerkiksi sijoittuminen puolustuspelissä. Vuodet hioivat miehestä kuitenkin todella kovan pelimiehen. Viime kausi oli vähän vaisumpi, mutta kun surffilaudan jättää taas kotiin, Koski voi lähes tuplata viime kauden tehopisteensä (7+34=41).

Pekka Mikkonen, Aamulehti

1. Classic. Vahvistunut entisestään. Petteri Nykky & Samu Kuitunen on sarjan paras valmentajakaksikko.

2. Eemeli Salin. Vahva härkä sekä hyökkäys- että puolustuspelissä. Itseluottamus tapissa.

3. Nokian KrP – nousee pitkästä aikaa pudotuspeleihin.

Lue myös:
Pääkalloennakko: Classic voi varata mestaruussaunan, Rauma lähtee Divariin
TOP 5: Miesten Salibandyliigan maalivahdit
TOP 5: Miesten Salibandyliigan läpimurrot
TOP 5: Miesten Salibandyliigan puheenaiheet

4 comments

  1. Nyt on sopivasti pöhinää ennen kauden alkua, myös pääkallon ennakot vaikuttavat yleisömääriin, myös ylen, hesarin, maikkarin ja iltasanomien toimitukset ovat heränneet salibandykauden alkuun, ei huono.
    Toimittajajien gallup on vähän huvittava kun jokaisen tausta näkyy kommenteissa.
    Auermaa on varmaan vitsinä kirjoittanut turkulaisen musta-valkoisen näkemyksen, mutta jos hän on tosissaan niin silloin pitää olla huolissaan valtakunnallisen iltasanomien urheilutoimituksen asiantuntemuksesta.

  2. Clasu tulee varmaan olee kova, nykky vanhan liiton miehenä peluuttanee taas 2kentällä, etenki jos ei kulje. Toimi keväälläkin. Se mikä clasussa keväällä, niin yhdenkin pelaajan poissaolo näkyi törkeesti, s.johansson. Tota yritetty selkeesti korjata uusilla hankinnoilla, mutta maalinteko taidossa ei noista uusista kukaan ole johanssonin tasolla. Ja miten vänän kunto? Toki vain mun mielipide, mutta en pidä minään varmuutena, ssv pystyi heiluttaa venettä viime vuonna heikommalla jengillä mitä evillä on nyt. Toisaalta oiskin parempi kohdata clasu jo välierissä, ei jäis selittelyille sijaa ja sit finaalissa oilers kumoon.

  3. Oli vähän köykänen se clasun kolmonen keväällä. Nyt ei ole sitä pelkoo, taitaa käydä toiste päin.

  4. Miksi Ylijohtava ei ole kommentoinut. Onko unohdettu kysyä? Onko vielä lajin parissa?