Maajoukkueet

Päävalmentaja MM-kisojen maalivahtivalinnoista: ”Kovin kilpailu käytiin sillä osastolla”

06.11.
2017
34 Kommenttia
11
Maajoukkueet

Lasse Kurronen kertoi MM-joukkueen valintaprosessista maanantaina. Kuva: Mika Hilska

Naisten MM-kisajoukkue 1.-9.12. Bratislavassa pelattaviin salibandyn MM-kisoihin julkaistiin maanantaina OPn pääkonttorissa Vallilassa.

Päävalmentaja Lasse Kurronen kertoi, että erityisesti ryhmädynamiikalla oli merkitystä valinnoissa.

– Paras kokonaisuus on kyseessä, kuten jo aiemmin sanoin. Varmaan siellä joitain sellaisia valintoja on, joita voisi pitää makuasioina. Varmasti joku toinen olisi voinut valita jonkun toisen, kuten teidänkin palstalta saa varmasti illalla tarkistaa näiden valintojen onnistumisten suhteen.

– Tärkeä lähtökohta oli se, että mukana on riittävästi kokeneita pelaajia ja he pitävät homman kasassa. Nuorista Kaupit ja Kippilät rupeavat olemaan sellaisia supertähtiä, että olen jopa vähän yllättynyt kuinka kypsästi pystyvät pelaamaan kansainvälisissä peleissä. Poislukien eilinen, jolloin peli ei oikein kulkenut, mutta muuten ovat olleet tosi hyviä.

– Sanoin kliseisesti tuossa, että joukkue on sekoitus kokeneita pelaajia ja vähän nuorempiakin. Valintaprosessin yhtenä keskeisenä asiana on ollut se, että ryhmädynamiikka säilyy hyvänä. Jokaisen pelaajan täytyy sopia siihen rooliin mihin hänet on kaavailtu ja olla joukkueen henkeä edistävä pelaaja, Kurronen summaili.

Joukkueeseen valittiin seitsemän MM-kisojen ensikertalaista ja he ovat maalivahtikaksikko Tiltu Siltanen (SB-Pro) ja Noora Vuorela (TPS) sekä puolustajat Minna Kallio (Classic) ja Hanna Sipiläinen (Classic) ja hyökkääjät Oona Kauppi (Koovee), Mira Wickman (KAIS Mora) sekä Jenna Saario (TPS).

Myös itse päävalmentaja on kisojen ensikertalainen.

– Kyllä siellä varmasti jotain opittavaa meillä kaikilla on. En näe sitä mitenkään ongelmana ja omalta kohdaltani pitää kiitellä Kettusen Petriä, Rantalan Jarkkoa ja Ukkosen Tiiaa joiden kanssa olen palaveerannut, koska he ovat kokeneita arvokisakävijöitä. Olen yrittänyt imeä heiltä niin paljon tietoa kuin mahdollista, että pahimmat sudenkuopat välttyisivät, Kurronen avasi.

Maalivahtitilanne on herättänyt eniten keskustelua ennen joukkueen valintaa ja vielä sen jälkeenkin. EräViikinkien Laura Loisaa pidettiin ykkösvaihtoehtona ennen nykyisen MM-projektin alkua, mutta monien yllätykseksi MM-kisoihin valittiin Siltanen ja Vuorela. Kurrosen mukaan tolppien välissä käytiin kovin taistelu kisapaikoista.

– No Loisa ei ole nyt joukkueessa, koska sen suhteen syntyi kilpailutilanne. Tässäkään ei nyt pelkästään mietitty sitä, että kuka on ykkönen ja kuka on kakkonen, vaan mikä kaksikko olisi kaikkein paras. Meillä syntyi vasta viime kesänä selkeä kilpailutilanne sille osastolle.

– Ei voi sanoa, että Loisa olisi huonosti vetänyt, mutta päädyttiin siihen, että näillä kahdella on selkeästi kurssi ylöspäin. Ei siinä mitään draamaa ole. Se on ihan selvää, että kaksikin huippuvahtia jäi rannalle, sillä Niemisen Krista oli myöskin pitkään mukana papereissa. Väittäisin, että tässä joukkueessa kovin kilpailu käytiin sillä osastolla, Kurronen selvensi.

Varsinkin viime kaudella Suomella oli vaikeuksia maaotteluissa. Syksyllä joukkue on kohdannut Ruotsin kolmesti ja hävinnyt kaikki ottelut (3-2, 8-5 ja 7-4). Sveitsi (7-2) ja Tshekki (5-2) kaatuivat selkein lukemin marraskuun EFT:ssä. Kaikkinensa voi todeta, että Suomen otteet ovat parantuneet viime kauden peleihin nähden.

– Pallollinen peli on parantunut selkeästi. Siitä ei voi kuitenkaan pelkästään valmennus ottaa sulkaa hattuun, vaan meillä on myös vaihtunut pelaajat kahdesta ensimmäisestä kentästä suurimmalta osin. Pallollisesti parhaita pelaajia oli viime kaudella paljon loukkaantuneena ja nyt heitä on saatu takaisin.

– Se näkyy myös siinä, että myös Ruotsia vastaan voidaan lähteä hallitsemaan peliä pallon kanssa ja se tulee olemaan tärkeä asia. Vaikka puolustus on erittäin tärkeä juttu, niin se on todella huono homma, jos Ruotsi vastaan lähdetään pelkästään puolustamaan, Kurronen kertoi.

Mitkä ovat sellaisia solmukohtia, jotka pitää ratkaista vielä ennen kisoja?

– Jotain tuossa täytyy miettiä, kun kahdessa viimeisessä Ruotsi-pelissä on ollut sellainen katastrofierä. Falunissa hävittiin 6-2 toinen erä ja eilen (sunnuntaina) otettiin ensimmäinen erä 5-0 pataan. Se nyt on ollut asia joka on mietityttänyt, sillä ne seitsemän muuta erää kolmesta viimeisestä Ruotsi-pelistä ovat olleet hyviä pelillisesti ja sillä pelillä Ruotsi voitetaan. Jotain pitää keksiä, että tuollaisia notkahduksia ei tulisi kisoissa.

MM-kisojen alkuun on lähes kuukausi aikaa ja tällä kertaa naisten maajoukkue pääsee myös kisoja edeltävälle lämpöleirille.

– Vähän joukkueesta riippuen pelaajia on ohjeistettu ja heillä on 2-3 peliä ennen kisoja omissa seuroissaan tuon kahden viikon aikana. Ennen kisoja mennään sinne Dubaihin lämpöleirille. Viime MM-kisojen viimeistelyleirillä panostettiin paljon harjoitteluun ja kuvioiden hiomiseen. Nyt jätetään mailat kotiin ja lähdetään latautumaan. Ladataan siis akut täyteen ja panostetaan ryhmähenkeen. Käydään vastustajat ja eritoten päävastustajat tarkkaan läpi. Siinä se oikeastaan on pienoisen fysiikkatreenin lisäksi. Sieltä sitten lähdetään melko suoraan kisoihin, Kurronen kertoi joukkueen valmistautumisesta.

Sano joku kiistaton seikka miksi (kiisteltykin) lämpöleiri on tarpeen?

– Valo.

– Se on se syy. Muut asiat, eli ryhmäytymisen, taktiikan ja muut asiat voi tehdä Suomessakin, mutta valoa et oikein saa järkevästi muuten kuin lähtemällä sinne missä sitä on, Kurronen päätti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen