Ulkomaat

Kaikkien aikojen kalleimman salibandypelaajan joukkue nousi pääsarjaan – suomalaissentteri mukana

11.04.
2018
Ulkomaat

Kim Nilsson pelaa ensi kaudella SSL:ssä. Kuva: perwiklund.se

Allsvenskan-joukkue FBC Kalmarsund selvitti viime lauantaina tiensä Ruotsin Superliigaan. Joukkue nousi otsikoihin kaksi vuotta sitten, kun se pestasi ruotsalaistähti Kim Nilssonin Expressenin mukaan 1,4 miljoonan kruunun siirtosummalla.

Tuo tuolloin 152 000 euroa vastannut summa on tiettävästi salibandyhistorian isoin siirtosumma. Nilsson siirtyi kasvattajaseuraansa Sveitsin liigasta, vaikka hän oli tehnyt ennen kaksivuotista reissuaan esisopimuksen jatkosta AIK:n kanssa. Tuon seikan vuoksi siirtokorvaus maksettiin AIK:lle. Nilsson on Ruotsin maajoukkueen kaikkien aikojen tehokkain pelaaja ja valittiin vuonna 2014 maailman parhaaksi salibandypelaajaksi.

Kalmarsundin nousu ei tullut helpolla. Toisessa karsintavaiheessa se hävisi ensimmäisen pelin 8-1, voitti toisen pelin 9-0 ja kolmannessa ottelussa William Larssonin 4-3-jatkoaikamaali varmisti nousun.

Vaiherikkaan kauden pelannut Jokinen mukana nousuhuumassa

Suomalaissentteri Johannes Jokinen oli mukana Kalmarsundin joukkueessa loppukauden ajan. Jokinen aloitti kautensa Superliigan Linköpingissä ja vaihtoi joukkuetta kesken kauden. Yksi syy saattoi olla se, että Linköpingin pääkäskijä Anders Harnesk sai potkut marraskuussa ja Jokisen rooli pieneni.

Startti Superliigassa oli kuitenkin hyvä, sillä 22 ottelua tuottivat pisteet 7+6 ja varsinkin alkukaudesta Jokinen oli avainpelaajia joukkueessa. Kalmarsundissa Jokinen ei tehnyt pistettäkään runkosarjassa (kuusi ottelua) ja karsinnoissa syntyivät tehot 1+0 viidessä pelissä.

Jos miettii kaikkia kolmea osapuolta (Harnesk, Jokinen ja Linköping), niin jokaisen kannalta asiat lutviutuivat lopulta jokseenkin hyvin. Linköping nimittäin taistelee finaalipaikasta Superliigan välierissä, Harnesk pestattiin ensi kaudeksi Storvretan pääkäskijäksi ja Jokisen kausi päättyi nousujuhliin. Sentterin jatkosuunnitelmista ei ole tietoja.

Suuria suunnitelmia

Ruotsalaislehti Barometernin haastattelussa kommentoinut Kalmarsundin seurajohtaja Per Viberg kertoi suurista tulevaisuuden suunnitelmista. Innebandymagazinetin lainaaman artikkelin mukaan joukkueen sponsorituotot oli viime kaudella jopa 3,6 miljoonaa kruunua eli noin 350 000 euroa, ja tuota summaa yritetään tuplata tulevaisuudessa. Nilssonista oli vuoden 2016 tietojen mukaan Ruotsin parhaiten palkattu pelaaja.

Rahaa tarvitaan muutenkin, sillä joukkueen tavoitteena on olla Ruotsin Superliigan top 4-joukkue seuraavan neljän vuoden aikana. Kalmarsund tavoittelee ainakin Karlstadin sekä Superliigasta pudonneen AIK:n pelaajia. Innebandymagazinetin jutussa nostettiin esille kolme kovaa nimeä.

Yksi heistä oli Islannin maajoukkuetta edustava Andreas Stefansson, joka iski debyyttikaudellaan 2016-17 Superliigassa tehopisteet 50+10. Menneellä kaudella Stefansson oli kontanneen AIK:n tehopelaaja pistein 34+13. Nuori ja lupaava AIK-puolustaja Simon Götz on myös jutussa esiintyvä nimi.

Aiemmin urallaan AIK:ssa pelannut ja sittemmin Karlstadia edustanut hyökkääjä Kevin Björkström on kolmas esille nostettu nimi. Menneellä kaudella Björkström iski Allsvenskanissa pisteet 29+31 21 ottelussa. Parhaalla Superliigan kaudellaan (15-16) Björkström iski AIK:n paidassa runkosarjan tehot 15+27 26 pelissä.

…ja vielä yksi juttu.

Mihin katosi 28-vuotias maalitykki Patrik Malmström, joka iski aikoinaan Pixbon paidassa kovia tehoja Superliigassa ja maajoukkueessa? Menneellä kaudella Malmström edusti Göteborgin liepeiltä ponnistavaa Allsvenskanin Lindås IBK:ta.

Lindås oli toinen karsintojen kautta Superliigaan noussut joukkue, sillä se kaatoi Djurgårdenin karsintojen toisessa vaiheessa voitoin 2-0. On siis hyvin mahdollista, että Malmström nähdään ensi kaudella Superliigassa. Vuosien 2012 ja 2014 maailmanmestari ei ole esiintynyt maajoukkueessa vuoden 2014 jälkeen.

Toisekseen Djurgårdenin tappio tarkoittaa sitä, että eri lajien veriviholliset AIK ja Djurgården pelaavat ensi kaudella Allsvenskanissa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen