Maajoukkueet

Kotilainen palasi vaikean ajan jälkeen huippukuntoisena maajoukkueeseen – ”Lopahti kiinnostus salibandyynkin”

29.11.
2018
Maajoukkueet

Peter Kotilainen on takonut tehopisteitä ennätystahdilla tämän kauden Salibandyliigassa. Kuva: Esa Jokinen

Peter Kotilainen kävi viime MM-kisojen menestyksen jälkeen kovan reitin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Prahassa luvassa on kikkoja sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.

Maalintekijä, taitohyökkääjä, luonnonlapsi, ratkaisija. Kaikki nuo sanat kuvaavat Peter Kotilaista.

Kaksi vuotta sitten salibandya seuraavalle maailmalle ei jäänyt epäselväksi, kuka tämä nuori mies oikein on.

Kotilainen ratkaisi, taituroi, voitti pistepörssin, voitti maailmanmestaruuden ja tuli valituksi Riian MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Sankarihyökkääjä nousi isoihin otsikoihin Suomessa, ja pian nimi tunnistettiin lajin ulkopuolellakin.

Kaksi vuotta voi tuntua lyhyeltä ajalta, mutta siihen on ainakin Kotilaisen kohdalla mahtunut paljon. Muun muassa uran vaikein kausi. Siitäkin hän selvisi, kuten useista aiemmista haasteista ja valmistautuu nyt uransa toisiin aikuisten MM-kisoihin.

Vieläpä hallitsevana maailmanmestarina.

– Se on aika hienoa. Tämä on meille kovempi haaste kuin viimeksi; pitää olla vielä paljon parempia, koska emme nyt pääse yllättämään puskista. On vaikeampi ottaa toinen mestaruus putkeen kuin voittaa ensimmäinen, Kotilainen pohtii.

Aurinko poltti mutta ei ruskettanut

Maanantaina takaisin Jyväskylään palannut Kotilainen ei osaa vielä jännittää. Jo kertaalleen tyhjennetty matkalaukku pakataan torstaiaamuna uudestaan, ja illalla lentokone laskeutuu Prahaan.

– Kolme päivää starttiin. Fiilis on odottava, mutta silti aika rauhallinen. Se on ehkä ihan hyväkin, Kotilainen kertoo puhelimitse ja aavistelee pienen kutinan iskevän vasta perjantai-iltana.

Perinteeksi muodostunut MM-joukkueen lämpöleiri suuntautui tällä kertaa Kanariansaariin kuuluvalle Fuerteventuralle. Siellä ryhmädynamiikkaa hiottiin harjoituksien ja vapaa-ajan merkeissä.

– Aika samalla kaavalla mentiin kuin kaksi vuotta sitten. Vietimme paljon aikaa yhdessä. Jokainen kuunteli omaa kroppaansa, ja olihan siellä pari kovaa treeniäkin, Kotilainen avaa.

Sosiaalisen median puolelle maajoukkuetähdet jakoivat lähinnä kuvia ja videoita uima-altaan reunalta. Auringosta saadut vitamiinit tulevat varmasti tarpeeseen Prahan viileän kisarupeaman keskellä.

Tosin aivan kaikille rusketus ei tarttunut.

– Tyyliini kuuluu, että palan auringossa, ja sen jälkeen olen taas valkoinen. Aika normaali suomalainen siis, Kotilainen naureskelee.

Suomen MM-joukkueesta 14 pelaajaa oli mukana edellisellä kultaan päättyneellä taipaleella. Pistetykki Kotilainen nousi mukaan miesten maajoukkueeseen päävalmentaja Petri Kettusen aikakaudella.

Petteri Nykyn astuttua tehtävään Happee-hyökkääjällä on jäänyt maajoukkuetapahtumia välistä, eikä hän esimerkiksi ollut mukana tämän vuoden alussa pelatuissa MM-karsinnoissa.

Viime kaudella vaivannut selkävamma koetteli Peter Kotilaista myös henkisesti. Kuva: Esa Jokinen

Vaikeuksien jälkeen paluu ryhmään on ollut ansaittu, ja Kotilainen tunteekin olevansa maajoukkueessa kuin kala vedessä.

– On aina pirun siistiä mennä tuohon ryhmään. Meillä jokainen saa olla juuri sellainen kuin on, eikä kenenkään tarvitse esittää mitään. Meillä on aina törkeän hauskaa.

– Nytkin on muutamia MM-ensikertalaisia, mutta kaikki otetaan aina vastaan loistavasti. Sanoisin, että joukkuehengessä meitä ei voita yksikään maa kisoissa.

Luonnonlapsena Kotilainen pyrkii aina menemään vaistojen avulla eteenpäin, kuten hän itse kuvailee.

Hän ei koe olevansa paras henkilö vastaamaan siihen, miten toimintakulttuuri eroaa Nykyn ja Kettusen välillä. Kummastakaan ei löydy moitittavaa, mutta Nykkyä ja Kotilaista saattaa yhdistää ainakin hieman samanlainen ajatusmaailma.

– Tykkään Nykyn tyylistä johtaa. Hänestä tulee jopa pikkuisen mieleen Pulkkisen Seppo (Happeen ex-päävalmentaja), sellainen isä kaiken taustalla.

– Nykky on kuitenkin Happee-taustan vuoksi vähän Jyväskylän äijä. Koen, että se näkyy hänessä jonkin verran.

Halu näyttää kaikille

Kuluvalla kaudella Salibandyliiga-kentillä on nähty jälleen tuttua Kotilaista. Hallussa on pistepörssin toinen sija, kun 12 ottelussa hän on paukuttanut hurjat tehot 20+14=34.

Ajoitus on mitä mainioin, sillä Suomen kärkipelaajiin lukeutuvalta hyökkääjältä odotetaan tulosta myös maajoukkueen paidassa.

– Kroppa on nyt samassa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten tähän aikaan. Olen taas huippukunnossa, vaikka tähän pisteeseen pääsemisessä olikin vaikeita hetkiä.

Kotilainen viittaa erityisesti tuskaiseen viime kauteen. Selkävaiva piinasi häntä koko syksyn, eikä pisteitä tullut lähellekään samalla tahdilla.

Jo World Gamesin aikaan alkaneet vaivat alkoivat vääjäämättä näkyä myös henkisellä puolella.

– Kaikki lähti siitä, etten ollut kunnossa, ja se vaikutti aika lailla kaikkeen. Lopahti vähän kiinnostus salibandyynkin, ja henkisesti meni heikommin. Turhautti aika paljon. Saimme sen kuitenkin aika nopeasti selätettyä, Kotilainen muistelee.

Kevääksi hän pisti itsensä niin fyysisesti kuin henkisestikin kuntoon ja kuului Happeen avainpelaajiin. Juuri kun kaikki näytti olevan hyvin, päättyi kevään viimeinen ottelu, Superfinaali, loukkaantumisen vuoksi heti ensimmäisessä erässä.

Kauden jälkeen alkoi siirtoruletti pyöriä, ja hetken jo näytti siltä, että Kotilainen suuntaisi Ruotsin liigaan nousseeseen Kalmarsundiin.

Erikoinen saaga päättyi kuitenkin niin, ettei lopullista siirtoa koskaan tullut, ja Jyväskylän oma poika jäi Happeen riveihin.

Kotilainen kuitenkin vakuuttaa, ettei hän halua murehtia menneitä. Hän on tottunut selviämään vaikeista ajoista.

– Eipä se siirto juurikaan harmittanut enää kauden alkaessa. Se oli niin sekava keissi, että sain jopa kerättyä vähän ekstralatausta ja kiukkua siitä uuteen kauteen. Halusin vielä kovemmin näyttää, mihin pystyn ja samalla myös Kalmarsundille, mitä he menettivät.

Riiassa Peter Kotilainen jäi vastustajien ja katsojien mieliin. Hän jopa toivoo saavansa Prahassa pientä erityisvartiointia. Kuva: perwiklund.se

– Saan samanlaista latausta aina silloinkin, kun joku katsomossa vähän huutelee. Edelleen toki haluaisin jossain vaiheessa kokeilla ulkomailla pelaamista, mutta en ole jaksanut ennen kisoja murehtia sellaisesta.

Loppujen lopuksi hänen mielestään oli MM-kisojakin ajatellen hyvä jäädä pelaamaan vielä Suomeen ja tuttuun ympäristöön Happeeseen.

Näytönhalu on tapissa, kun Ruotsin maajoukkue astelee Suomea vastaan MM-avauksessa lauantaina.

Pientä kikkaa viritteillä

Riiassa Kotilainen onnistui varmasti yllättämään monet. Prahassa tilanne on toinen.

Kaikki tietävät, vastustajat mukaan lukien, minkälainen pelimies on vastassa kentällä. Kotilaiseen se ei kuitenkaan vaikuta, ainakaan negatiivisesti. Pieni lisähuomio ei ole yhtään pahitteeksi.

– He varmasti tietävät, miten viime kisat menivät, mutta jotenkin minä nautin siitä, jos saan erityisvartiointia ja kovempaa kohtelua kentällä. Ajattelen, että on jopa parempi niin. Siitä asemasta on kivempi onnistua, enkä koe sitä yhtään vaikeana tilanteena, hän laukoo itsevarmasti.

Kaukalon ulkopuolellakaan Kotilaisen veljessarjan nuorimmainen ei jätä toimittajia kylmäksi. Varsinkaan, jos haastattelu hoidetaan muulla kuin suomen kielellä.

“It’s normally börsday” -lausahdus sai alkunsa Riian jäähallin mediakäytävällä ja jäi sen jälkeen elämään internetiin.

Prahassakaan Kotilainen ei aio perääntyä, jos kutsu kansainvälisiin haastatteluihin tulee.

– Eiköhän tässä taas jotain keksitä, millä saadaan vähän kommentoitavaa. Pientä kikkaa on viritteillä.

Syksyn aikana Kotilainen on viilettänyt kentillä tukka hulmuten, ja myös naamakarvoitus oli vedetty äärimmilleen vielä lämpöleirin ajaksi.

Hieman yllättäen taiteilijasielu päätti kuitenkin käydä lyömässä ”kisalookin” uusiksi Suomessa.

Instagram-päivitys keräsikin rutkasti ihmettelyä, oliko tuoreessa kuvassa edes sama mies kuin vanhassa.

– Olihan se vanha tukka aika hirveä. Minulla oli kasvatusprojekti, mutta se alkoi polkea paikallaan, kun hiukset eivät enää hirveästi kasvaneetkaan. Tehtiin tällainen ratkaisu sitten tällä kertaa.

Enää mailat laukkuun, ja kaikki on valmista melkein kaksiviikkoiseen kisarupeamaan. Odotukset ovat niin tunnelman kuin peliesitysten osalta maksimissa.

– Vähintään yhtä hyvä tulos pitää tulla kuin viimeksikin. Jo senkin takia, että faneja on varmasti tulossa enemmän Prahaan. Heille pitää antaa vastinetta, koska kannustuksesta se ei voi jäädä kiinni. Otetaan pytty himaan.

Uuden hiustyylin näet klikkaamalla kuvan oikeassa reunassa olevaa nuolta.

Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen