Pääkalloennakko: Nuorekas Oilers haastaa Happeen – katkeaako jyväskyläläisten pitkä välieräputki?

Tämä mies (Peter Kotilainen) Oilersin pitäisi pystyä pysäyttämään, jos se mielii mitalipeleihin. Kuva: Esa Jokinen

Tämä mies (Peter Kotilainen) Oilersin pitäisi pystyä pysäyttämään, jos se mielii mitalipeleihin. Kuva: Esa Jokinen

Runkosarjan neljänneksi sijoittunut Jyväskylän Happee kohtaa miesten Salibandyliigan puolivälierissä viidenneksi jääneen Esport Oilersin Espoosta. Ottelusarja käynnistyy torstaina Jyväskylässä.

Lähtökohdat:
Happee päätti runkosarjan varsin hyvin. Se väänsi Suomen Cupin finaalissa ansiokkaasti Classicia vastaan ja voitti sen jälkeen loput kolme runkosarjan ottelua sijoittuen neljänneksi Oilersin ohi. Moni odotti, että Happee suoriutuu heikommin tämän vuoden runkosarjassa, ja että viime kevään finalistilla on edessä vaikea kausi. Jyväskyläläispoppoo esiintyi kuitenkin pääosin hyvin runkosarjassa, ja jopa paransi puolustus- sekä viisikkopeliään aiempiin kausiin nähden.

Puolustuksen lukkona runkosarjassa oli maalivahti Markus Laakso, joka torjui runkosarjassa liigan parhaalla prosentilla. Myös Miro Tuomala on vähintäänkin hyvä pallonpysäyttäjä. Jo aiemmin mainittu puolustuspää on pitänyt paremmin tällä kaudella ja se on ollut organisoidumpaa. Mika Kohonen oli mies paikallaan runkosarjassa ja voitti epävirallisen puolustajien pistepörssin (13+17). Pudotuspeleissä kokenut Kohonen tulee olemaan vielä tärkeämmässä roolissa varsinkin kentän ulkopuolella. Joel Lahti ja Eemil Ukkonen ovat ottaneet puolustuksessa yhä isompaa roolia ja molemmilta löytyy vahvuuksia kentän molemmista päädyistä. Happeen kannalta iloinen uutinen on myös se, että Jalo Kouvonen palasi kokoonpanoon viime kevään Superfinaalin loukkaantumisen jälkeen.

Hyökkäyksestä löytyy yksi sarjan ykköstähdistä. Peter Kotilainen voitti vihdoin runkosarjan pistepörssin (37+36). Parhaimmillaan Kotilainen pystyy ratkaisemaan pelejä yksinkin, mutta mies on monipuolistanut peliään viime kausina, ja ”kuskailu” on vähentynyt. Jami Manninen on myös tärkeä mies hyökkäyspäässä. Pisteiden lisäksi Manninen on hyvä kentän molemmissa päädyissä. Ykkösviisikon Paul Kotilainen on myös erinomainen taspainottava pelaaja pikkuveljen kentällisessä. Vaikka Happee on ”rauhoittanut” peliään, niin kahden hyökkäysvoittoisen joukkueen sarjassa voidaan nähdä vaikka minkämoisia maalijuhlia. Happee pelaa paikoin pidempiäkin palloralleja, mutta kyllä vastaiskupeliä voi edelleen pitää sen tärkeimpänä vahvuutena hyökkäyksessä.

Esport Oilers pelasi pääosin hyvän runkosarjan, mutta aivan lopussa se kärsi kolme tappiota neljästä viimeisestä pelissä ja luiskahti pois kärkinelikosta. Kevätkausi oli kuitenkin tulosten ja esitysten puolesta parempi kuin syyskausi. Parhaimmillaan Oilersin hyökkäyspeli oli jopa aivan sarjan parhaimmistoa, mutta tasavahvoja kuusikymppisiä olisi voinut olla enemmänkin.

Joonas Kaltiainen on ollut useita vuosia espoolaisten ykköstorjuja, mutta tämän kauden runkosarja ei ollut mieheltä ihan parasta mahdollista suorittamista. Kaltiaisen kruununprinssi on Nemo Sipilä, joka on parhaimmillaan esiintynyt hyvin liigatasolla. Heikki Luukkonen lähtee valmennusfilosofisesti eritoten vahvasta hyökkäyspelistä, ja se on paikoin näkynyt, mutta toisaalta Oilersin puolustuspeli ei ole niin kehnoa, etteikö joukkue voisi haastaa kenet tahansa liigassa. Antti Suomela on pelannut erinomaisen kauden, ja nuorukaisen vahvuudet löytyvät molemmista kenttäpäädyistä. Myös kokeneempi Jesperi Lindfors on pelannut hyvän runkosarjan.

Hyökkäyksestä Oilersilta löytyy jopa enemmän huippuosaamista kuin Jyväskylästä. Ykköstähti on sentterinä hienon kauden pelannut Justus Kainulainen (33+24). Hyökkäyksen kovia tekijöitä ovat myös muun muassa Heikki Iiskola, Casper Pfitzner, Riku Holopainen ja Markus Markkola. Laidoille Oilersilla on jopa ylitarjontaa ja ketjukoostumukset ovat jokseenkin eläneet kauden mittaan. Runkosarjan lopussa hyökkäyspään hanat menivät yllättäen kiinni, sillä joukkue naulasi Steelersiä vastaan kyllä 10 maalia, mutta Classicia, TPS:aa ja Welhoja vastaan vain yhteensä kuusi osumaa. Näistä neljästä vertailukelpoisimpia ”pitkän kevään” suhteen ovat Classic ja TPS, joita vastaan joukkue oli yllättävän ponneton.

Knopit:
Oilersin ryhmä on erittäin nuori Salibandyliigaan ja joukkueesta ei löydy yhtään 80-luvulla syntynyttä pelaajaa. Sen vanhin pelaaja Onni Piiparinen oli 5-vuotias, kun sarjan nestori Mika Kohonen, 41, pelasi uransa ensimmäisen pelin liigassa vuonna 1995. Happeesta löytyy myös sarjan kolmanneksi vanhin pelaaja Petri Kauko, 39. Mittavan uran Suomessa ja Ruotsissa pelanneelta Kohoselta ei löydy toistaiseksi Suomen mestaruutta.

Joukkueet kohtasivat viimeksi pudotuspeleissä keväällä 2016, jolloin Oilers eteni Superfinaaliin välieräsarjasta voitoin 4-2. Sarja päättyi erittäin kuumissa tunnelmissa, kun Markus Bollström leipoi rankkarikisassa pallon sisään siten, että pallon nähtiin menneen taaksepäin tilanteessa. Varsinkin Happee-tähti Peter Kotilainen raivostui tilanteesta sen verran paljon, että joutui pelikieltoon, eikä pelannut pronssipelissä. Tapausta puitiin myös pitkin kevättä erinäisissä viestimissä. Tämän hetken joukkueista löytyy mukava määrä pelaajia, jotka olivat vuoden 2016 joukkueissa mukana.

Tämän hetken liigajoukkueista Happeella on pisin putki välieriin pääsyssä. Se jäi viimeksi parhaan nelikon ulkopuolelle keväällä 2011. Oilers oli viimeksi välierissä keväällä 2016, jolloin se pelasi myös Superfinaalissa.

Taistelupari:

Peter Kotilainen, Happee – Justus Kainulainen, Oilers

Kotilainen oli joukkueensa ylivoimainen tehopelaaja runkosarjassa, ja teki jopa 29 pistettä enemmän kuin toiseksi tehokkain Manninen. Kainulainen taasen kotiutui hyvin sentteriksi, mutta oli silti joukkueensa ykkösmaalintekijä ja paras pistemies. Kainulainen oli myös koko Salibandyliigan sentteriosaston tehokkain runkosarjassa. Molemmilla on vikkelät kintut, hyvä laukaus sekä paljon yksilötaitoa. Tärkeitä miehiä omille joukkueilleen ja pienoisen viihdetakuunkin voi luvata, kun kumpi tahansa on askissa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
27.10. Happee-Oilers 8-6
25.1. Oilers-Happee 12-7

Näin pelataan:
To 7.3.2019 18:30 Happee – Oilers Monitoimitalo Jyväskylä Ruutu+
Ma 11.3.2019 18:30 Oilers – Happee Tapiolan UH Espoo Ruutu+
Ke 13.3.2019 18:30 Happee – Oilers Monitoimitalo Jyväskylä
Pe 15.3.2019 18:30 Oilers – Happee Tapiolan UH Espoo VeikkausTV
La 16.3.2019 18:30 Happee – Oilers Monitoimitalo Jyväskylä (tarvittaessa)
Ti 19.3.2019 18:30 Oilers – Happee Tapiolan UH Espoo (tarvittaessa)
To 21.3.2019 18:30 Happee – Oilers Monitoimitalo Jyväskylä (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Tästä puolivälieräsarjasta voi tulla erittäin värikäs ja kommelluksiltakaan tuskin vältytään. Molemmilla joukkueilla on myös kohtalaisen fanaattisia kannattajia, joten sanan säilältä tuskin vältytään kentän ulkopuolellakaan.

Happee on sarjaan pienoinen ennakkosuosikki varsinkin kokemuksensa ja yhteisten onnistumisen kokemusten myötä. Oilers on tulevaisuuden joukkue, ja sillä ei ole mitään kiirettä menestykseen, vaikka sitä saattaa jo tänä keväänä tullakin. Molemmilta joukkueilta voi odottaa paikoin lähes minkälaisia suoritteita vain, joka tuo mukavan lisämausteen.

Tiukaksi menee ja toimitus arvioi, että Happee etenee lopulta välieriin voitoin 4-3.

Äänestystilanne keskustelufoorumilla julkaisuhetkellä:

Välieriin etenee…
Happee 68,6 %
Oilers 31,4 %