Top 5: Salibandyliigan parhaat maalivahdit – maailman ykkönen on Suomen kakkonen

Markus Laakso otti viime kaudella Happeen ykkösvahdin tontin itselleen. Kuva: Esa Jokinen

Markus Laakso otti viime kaudella Happeen ykkösvahdin tontin itselleen. Kuva: Esa Jokinen

Miesten Salibandyliiga käynnistyy lauantaina kuuden ottelun voimin. Arvioimme ohessa sarjan parhaat maalivahdit kaudella 2019-2020.

5. Markus Laakso, Happee

Laakso, 24, debytoi liigassa jo mopoikäisenä, mutta loukkaantumiset ovat hidastaneet kehitystä. Erä-kasvatti nosti viime keväänä profiiliaan ja nappasi Happeen ykköstorjujan paikan. Tulevaan kauteen Laakso lähtee ensimmäistä kertaa urallaan selvänä ykkösenä. Kookkaan, mutta liikkuvan torjujan perustaso on hyvä. Laakson viime kauden torjuntaprosentti, 82,61, oli runkosarjan paras. Tulevalla kaudella Happee-kassarin pitäisi pelata uransa paras kausi.

Santtu Strandebrg on ollut torjumassa kahta SM-mitalia urallaan. Kuva: Juha Käenmäki

4. Santtu Strandberg, EräViikingit

Erä- ja SSV-taustaa omaava torjuja on jo vuosia ollut hyvän tason liigavahti. Toisinaan Strandberg venyy huipputorjuntoihin, mutta perustasossa on puutteita. Selän taakse livahtelee liikaa suoria laukauksia, jotta maajoukkueenkin mukana olleella ErVi-kassarilla olisi eväitä kisajoukkueisiin. Kotimaan kentille 28-vuotias Strandberg on kuitenkin laadukas kassari, mitä kuvastaa yli 200 runkosarjaottelua ja kaksi ykkösvahtina torjuttua mitalia.

Santtu Pohjonen on parhaimmillaan erinomainen torjuja. Kuva: Esa Takalo

3. Santtu Pohjonen, LASB

Nokialta Hämeenlinnan kautta Lahteen rantautunut Pohjonen ui vastavirtaan. Salibandymaalivahdit ovat enenevissä määrin isokokoisia ja peittäviä. Pienikokoinen Pohjonen peittää raamien tuomia puutteita liikkuvuudella ja hyvällä pelinluvulla. Torjuntaprosentit ovat jo vuosia pyörineet 80:n tietämissä, mikä kuvastaa Pohjosen laadukkuutta. Myös heittokäsi on liigan parhaita. Selkeä kehityskohde on tasaisuuden löytäminen. Hyvänä päivänä 22-vuotias Pohjonen on lähes ohittamaton, mutta nuhaisimpina iltoina koppi tarttuu heikosti.

Eero Kosonen valittiin maailman parhaaksi salibandypelaajaksi. Valinnassa painoivat eritoten vahvat otteet maajoukkueessa. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

2. Eero Kosonen, SPV

Kuilu ykkösen ja kakkosen välillä on pieni, kakkosen ja kolmosen välillä taas massiivinen. Maajoukkueen monivuotinen ykköstorjuja on SPV:n aggressiiviseen päätylankkukarvaukseen perustuvan pelitavan kulmakivi. Kovaan pallosateeseen joutuva Kosonen torjuu yli 20 kertaa pelissä. Moni näistä torjunnoista on veskarin näkökulmasta alivoimaisia vastahyökkäyksiä. Tulitus näkyy väistämättä myös huipputorjujan otteissa. 33-vuotias hujoppi ottaa joka peliin tukun huippupelastuksia, mutta toisinaan sisään livahtelee helpompia palloja.

Lassi Toriseva, 25, on päässyt juhlimaan neljää perättäistä Suomen mestaruutta. Kuva: Esa Takalo

1. Lassi Toriseva, Classic

Tasaisuus teki eron kärkikaksikon välillä. Laadukkaasti puolustavan Classicin takana Torisevan asema on kiitollisempi, kuin Kososella SPV:n vauhtipelissä. Toriseva torjuu huomattavasti virkaveljeään vähemmän, mutta suorittamisen strandarditaso on hurjan korkea. 24-vuotias Classic-kasvatti koppailee peruspallot vuoren varmasti. Viime vuosien hörppäilyt voi laskea yhden käden sormilla. Maajoukkueessa Kosonen on nuorempaa kollegaansa edellä, mutta liigakentillä Toriseva on napannut valtikan.