Liigat

Mihin Salibandyliigan lähetyksiä tulisi kehittää? ”Tuotannon tasoa pitäisi pystyä kasvattamaan, vaikka volyymin kustannuksella”

25.11.
2019
Liigat

”Lajin ainoa ääni” ja ”lajin ainoat kasvot” Tuomo Reponen ja Toni Lötjönen selostustehtävissä viime kevään finaaleissa. Kuva: Salibandy.fi

Laatua vai määrää, määrää vai laatua? Tämä on olennainen kysymys puhuttaessa Salibandyliigan otteluista lähtevästä liikkuvasta kuvasta.

Tällä hetkellä miesten Salibandyliigasta on tarjolla runsaasti lähetyksiä. Tästä hetkestä vuoden loppuun liigaa pelataan 37 ottelua. Niistä 33 näkyy suorina suoratoistopalveluissa.

Määrällä on kuitenkin siinä mielessä hintansa, että se tulee laadun kustannuksella. Monikameratuotantoja on tarjolla niukasti, varsinaisista studiolähetyksistä puhumattakaan. Lajin hardcore-seuraajia nykytarjonta palvelee loistava, satunnaisseuraajia ei ehkä niinkään.

Salibandyliigan toimitusjohtaja Kimmo Nurmisen mukaan Suomen liiga on maailman paras, mutta siitä halutaan rakentaa tulevaisuudessa myös kaupallisesti kiinnostavin. Yhtenä keinona tähän Pääkallon haastattelema Nurminen nostaa TV-tuotteen kehittämisen. Jatkossa pitäisi pystyä tuottamaan laadukkaampia lähetyksiä, joissa olisi mukana myös studio-osuuksia.

– Pitkä matka on menty siihen, että saadaan lajia laajasti näkyviin. Ensimmäisen kerran on tilanne, että jos niin halutaan, niin kaikki pelit näkyvät. Pelkkää volyymiä ei kuitenkaan voi miettiä. Pitää olla tv-tuote ja digituote, joka näyttää hyvältä. Kun lähdetään levittämään lajia ulkomaille, TV-tuote täytyy tehdä niin hyväksi, että se aiheuttaa positiivisia tuntemuksia kaikissa lajia silmäilevissä, puhelimitse tavoitettu Nurminen sanoo.

Jokaisen pelin lähettämisen mahdollistaa Sanoman kanssa toista vuotta meneillään oleva sopimus. Mukaan ovat tulleet niin sanotut fanikamera-tuotannot, joita seurat tuottavat itse, usein ilman selostusta ja yhdellä kameralla kuvattuna. Vaikka Sanomaan kuuluvan Ruutu+ -suoratoistopalvelun kanssa on ollut ongelmia – etenkin viime kaudella – tarjoaa isossa konsernissa näkyminen huomattavasti enemmän mahdollisuuksia, kuin vaikkapa aiemmin valtaosan peleistä lähettänyt Fanseat.

– Sanoman kanssa neuvoteltaessa, konsernin markkinointivoima oli merkittävä tekijä. Kokonaispaketti oli sellainen, mitä mikään muu alusta ei pystynyt tarjoamaan.

Kotimaan lisäksi Salibandyliiga näkyy Tšekin ja Slovakian johtavalla urheilukanava Nova Sportilla. Tätä sopimusta on rummutettu etenkin liiton työntekijöiden puolesta runsaasti syksyn aikana. Myös Nurmisen mukaan se on hieno mahdollisuus.

Tässä voi kuitenkin nähdä myös uhkia. Esimerkiksi Raholan vähemmän mairittelevista puitteista tuotettu lähetys, jossa osa pelikentästä jää pääkameraan ulkopuolelle ei välttämättä ole omiaan buustaamaan liigan imagoa ulkomailla. Nurminen yhtyy tähän ja sanoo, että esimerkiksi lokakuun alkupuolella pelattu Nokian KrP:n ja Indiansin välinen ottelu oli pelin puolesta viihdyttävä, mutta tv-viihteenä ei sieltä parhaasta päästä.

– Peli kuvattiin yhdellä kameralla. Tulevaisuudessa täytyy olla erittäin varovainen sen suhteen, että ulkomaille lähtevät pelit ovat monikameratuotantoja.

Mihin suuntaan lähetyksiä siis pitäisi liigan toimitusjohtajan mielestä kehittää?

– Tuotannollisesti ja kameroiden määrän suhteen täytyy olla laadukkaampia lähetyksiä, jotta pystyttäisiin tuottamaan myös hidastuksia. Lajissa tapahtuu paljon asioita ja hienoja suorituksia, ettei suorituksista saada yhdellä kameralla niin paljon irti. Niistä kuluttajat ovat äärimmäisen kiinnostuneita. Sitä vaihetta ei päästä tällä hetkellä hyödyntämään niin paljon kuin haluttaisiin. Tuotannon tasoa pitäisi pystyä kasvattamaan, vaikka volyymin kustannuksella.

– Tulevaisuudessa pelejä täytyy tuottaa järkevä määrä ja laadukkaasti. Jos puhutaan liigan kaupallistamisesta, niin liigan jokaisen pelin tulisi olla toteutettu ammattimaisesti, Nurminen toteaa.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira