Pääkalloparlamentti: ”Lupasin vetää tämän vuoden posilla kurinpidon suhteen”

Nähdäänkö joulumarkkinoilla Mika Kohonen -dvd? Kuva: Salibandy.fi

Nähdäänkö joulumarkkinoilla Mika Kohonen -dvd? Kuva: Salibandy.fi

Salaseura Pääkalloparlamentti kokoontui jälleen tammikuun osalta ajankohtaisten aiheiden tiimoilta.

Vastaajina ovat tuttuun tapaan Toni ”Ylijohtava” Lötjönen, Iiro-Pekka Airola, Jaakko Tiira, Tuomo ”Miha” Reponen sekä Joel Siltanen.

Kolme positiivista sählyjuttua alkuvuodesta?

Ylijohtava: Mika Kohonen sai kaiken ansaitsemansa mediahuomion. Lasse Vuolan ja Tero Fordellin neljän vuoden hyllytys päättyi. Vuodenvaihteessa sählyliiton pamfletissa toivottiin mediatuomareita ja Pääkallo kaivoi tehtävään Suomen arvostetuimman erotuomariparin. Jari Kinnusen TOP15-listat eri vuosikymmeniltä. Erityisesti kasarin parhaat sytytti.

Iiro-Pekka: Kirkkonummi Rangers on välttänyt koronakaranteenit. Suomi päätti hakea U19-tyttöjen MM-kisoja vuodelle 2024. Pohjanmaalla päästiin jatkamaan muutamia sarjoja.

Jaakko: Salibandyliitto oli mukana antamassa valtiovallalle painetta lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistamisesta. SPV:n taustahahmo Tuulikki Kangasluoman Urheilugaalassa saama Urheilun hyväntekijä -palkinto. Putoamis-, pudotuspeli- ja suoran säilymisen taistojen tiivistyminen miesten F-liigassa.

Miha: Komppaan edellisiä Kohosen ja taistojen tiivistymisen osalta. Nostan kolmanneksi sen, että ainakin jonkin sortin historiatilastot ilmestyivät F-Liigan sivuille.

Joel: Mediatuomarit, NAFL-passiot ja Sami Vidgrenin rehti ulostulo ÅIF:n vaikeuksista.

Tuleeko pudotuspelijoukkueisiin vielä muutoksia miesten liigassa?

Ylijohtava: Koska Ilkka-lehti aikanaan nimesi minut ja Tuomo Reposen hesalaisselostajaksi niin kai se on pakko laittaa SSV-lasit taas päähän ja todeta että tulee. ErVi ohittaa SPV:n vielä.

Iiro-Pekka: Pidän aiemman linjani: ei tule.

Jaakko: Jos ErVi voittaa OLS:n ja Jymyn häviten TPS:lle, ja SPV kokee tappiot Nokiaa ja Oilersia vastaan voittaen Jymyn, eroa olisi päätöskierrokselle lähdettäessä kolme pistettä. Molemmat olisivat voittaneet 10 peliä varsinaisella peliajalla, joten suoralla voitolla ErVi ohittaisi Speven. Tuleeko pudotuspelijoukkueisiin muutosta, en usko. Mutta olisihan se upeaa, jos kasisija ratkottaisiin päätöskierroksella.

Miha: En muista, olenko linjannut tähän jotain aikaisemmin. Taistelua toivoisi loppuun asti, mutta vastaus on, että ei tule. Landet jyrää meiät hesalaiset.

Joel: Ei tule. Tämä selviää myös meikäläisen ja Jaakon tekemästä runkosarjan loppulaukka -artikkelista. Täällä Hesassa voi keskittyä maaliskuusta lähtien lumileikkeihin!

Mikä joukkue putoaa suoraan?

Ylijohtava: Welhoille lahjoitettiin viikonlopun OLS-ottelussa kaksi pistettä, kun oululaisten selvä maali hylättiin. Joten toivon, että nuo kaksi pistettä on ratkaisevat ja Jymy putoaa suoraan.

Iiro-Pekka: Kova taisto tulee, mutta Welhot kuitenkin.

Jaakko: Jymy putoaa. Kumpikaan ei ota pinnan pinnaa ennen päätöskierroksen keskinäistä peliä. Sen piristynyt Welhot voittaa, tällä hetkellä umpisurkeassa vireessä olevaa Jymyä vastaan.

Miha: Kuopiossa pahoitettiin mieltä, kun vertasin Welhoja Salbaan venymiskykynsä vuoksi joku vuosi sitten. Nytkin matkaan otettiin ripaus aetoa taikuutta OLS:aa vastaan ja kaksi pistettä himaan. No, kyllä Kuopiossa silti Divaria ensi kaudella pelataan.

Joel: Olisi jymypaukku, jos Welhot säilyisi, mutta laitetaan kuitenkin painipitäjälle paukut. Hyllykallion Minimanin parkkipaikan karsintapaikkajuhlissa nähdään hymyilevä Hannes.

Miksi Classicin kone yskii tammikuisin?

Ylijohtava: Joulutauko vedettyy kovaa? Tai syöty kinkkua? Loukkaantumiset osuneet jälleen tähän samaan ajankohtaan myös. Ja se on ihme että Ville Lastikan koulurepussa kulki joskus koko Steelers, mutta Jussi Pihan kenttä ei sinne mahdu.

Iiro-Pekka: Pakkasella on käynnistymisvaikeuksia, kun taloyhtiöstä ei riittänyt tolppapaikkaa kaikille. Reilussa 60 minuutissa kuitenkin ehtii sulaa sekä vastustaja että tuulilasi.

Jaakko: Kaippa myös dynastian pitää puhallella toisinaan uloskin. Tammikuu on siihen otollinen hetki, kun runkosarjan voitto on jo takataskussa.

Miha: Tipaton tammikuu. Helmikuun alkuun saunailta ja suunta kääntyy. Ehkä tässä vaiheessa on hyvä antaa sählyseuraajille jännitystä, että voisiko joku sittenkin voittaa Classicin keväällä? Ja sitten nostella pyttyä vastaukseksi.

Joel: Tammikuu on kuiva sählykuukausi, joten Classicin on hyvä tehdä osansa tässä välissä, jotta kiinnostus korkeinta sarjatasoa kohtaan säilyy. Sarjassa tosin pelkkiä voittoja tällä kaudella, joten sulaminen huomattavasti hienovaraisempaa kuin sarjan muilla joukkueilla. Tämä ilmeisesti mennyt keskusteluissa osin ohi.

Kurinpito (ja säännöt) puhutti monitahoisesti myös tammikuussa. Mitä jäi käteen vuoden ensimmäisestä kuukaudesta tällä saralla?

Ylijohtava: Lupasin vetää tämän vuoden posilla kurinpidon suhteen. Joten hyvin meni.

Iiro-Pekka: Kokoomus nosti kuntavaalikampanjan avauksessaan esiin, että lisää kakkua pitäisi saada jaettavaksi. Lieneekö kurinpidossa kokoomuksen äänestäjiä vai ei? Jätetään lisäkommentit Mediatuomareille.

Jaakko: Happeen päälle äyskäröitiin kasa ulostetta varoituksella. En edelleenkään oikein osta sitä, että pelikiellossa oleva pelaaja, eli joukkueen jäsen rinnastettaisiin katsojaan. Varoitusten kumoaminen kuukautta myöhemmin on jo sen tason You Can’t Make This Shit Up! -kamaa, että oksat pois. Medialogiikan näkökulmasta kurinpito on lahja-automaatti.

Miha: Kurinpito on kehittynyt todella paljon 1990-luvulta. Tämä kuukausi ei tee poikkeusta.

Joel: En osaa vastata tällaisiin kysymyksiin 35 elinvuoden kokemuksella. Vastaavalla lajikokemuksella voisin.

Nauhalta kannustaminen on vihdoin kielletty myös F-liigassa. Mitä mieltä olette järkipäätöksestä?

Ylijohtava: Hyvä päätös. Jatkossa kaikki muukin kannustaminen vaan kielletyksi.

Iiro-Pekka: Meniköhän tässä lasbi pesuveden mukana?

Jaakko: Komppaan Ylijohtavaa. Ilman pumppaaminen F-liiga-brändiin tulee olla Alakivenmäen yksinoikeus.

Miha: Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Joel: Harmittaa että kukaan ei ehtinyt soittaa meditaationauhoja, self help -kannustuksia tai muita tsemppiviestejä ennen kuin päätös tuli voimaan. Myös sellainen yleismaailmallinen ”come on joukkueet!” -olisi tuonut mukavasti fiilistä molemmille ryhmille kentällä.

Mikä olisi paras tapa kunnioittaa Mika Kohosen peliuraa?

Ylijohtava: Kuten ensimmäisen MM-kullankin kohdalla niin tehdä DVD Mikasta.

Iiro-Pekka: Jyväskylän legendaarisen Grilli 21:n nimenvaihdos Grilli 29:ksi. Vaajakoskella tehtävät joka kodin suosikkituliaiset eli Juhlapöydän konvehdit voisi ensi jouluksi vaihtaa Juhlapöydän kohosiksi. Monitoimitalo voisi olla Mikatoimitalo, mutta rakennus taidetaan purkaa pian.

Jaakko: Kirja on tulossa. Dokumenttikin olisi kova. Ehkä mielummin jopa ruotsalaisten tekemänä, jotta “Kungenin” posketon dominointi ja siitä kummunnut arvostus lahden toisella puolella aukeaisi vielä vähän paremmin. Toisaalta 300 vuoden päästähän saattaa tulla joku vielä Kohostakin kovempi pelaaja…

Miha: Muistaa hänet myös silloin 300 vuoden päästä, eli tallentaa ISSUU-kirjoihin historia ja saada tietoon jälkipolville, kuinka mahtava pelaaja oli kyseessä.

Joel: Vastausten perusteella ihan mika vain käy. Toivon 29 jaksoa Nostalgiapaloja Kohosen urasta.

Top5 sählyinnovaatiot?

Ylijohtava: Säbäfortuna, umpilapa, pastareseptit, ISSUU-kausikirjat ja sarjatoiminnan käynnistäminen.

Iiro-Pekka: Suosähly, katusähly, järvisähly, lumisähly, puistosähly.

Jaakko: Brasilian liiton peliaikaehdotus: 3x12min neljän minuutin erätauoilla, IFF:n uusi strategia, Steelersin #19 Teräsmies-paita, Hot Orange, Mer Innebandy.

Miha: Norsunluurannikko karsimassa Euroopassa, Sirkus-ottelut, NAFL, jäsentutka ja laukaisututka.

Joel: One Piece -maila, Double Curve -varsi, karvaröyhelö-grippi, pistelaskumalli jossa pelissä oli jaossa kolme pistettä, mutta voittaja saattoi saada vain kaksi ja tietysti ilmaveivaaminen ala Reeo Tiiainen.