Sukupuolten välinen tasa-arvo ruotsalaisessa salibandyssa: ”Ajattelen ongelman olevan ennen kaikkea pukuhuoneiden machokulttuuri”

Maajoukkuepuolustaja Kasper Hedlund on yksi sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävän ohjelman lähettiläistä. Kuva: perwiklund.se

Ruotsin miesten liigan huippupelaajat kertoivat sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvistä näkemyksistään salibandykentille.

Ruotsin salibandyliitto perusti syksyllä 2019 Fifty/Fifty-nimisen koulutusohjelman edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa. Siihen kuuluu tällä hetkellä 111 seuraa. Tavoite on 200.

Ohjelman lähettiläinä toimivilta Linus Holmgrenilta (Dalen), Kasper Hedlundilta (Mullsjö) sekä Andreas Stefanssonilta (Pixbo) kysyttiin Ruotsin liiton sivuilla julkaistussa artikkelissa, miten he kokevat sukupuolten välisen tasa-arvon salibandyssa.

Näin he vastasivat:

Linus Holmgren, IBK Dalen

Kuten huomaamme, tilanne on miehille ja naisille erilainen. Tunnen monta pelaajaa eri naisten SSL-joukkueista. He tekevät yhtä kovaa työtä kuin me miesten puolella, ellei joskus jopa kovempaa, silti korvaus on hyvin pieni.

Kasper Hedlund, Mullsjö AIS

Tapa, jolla koen salibandypelaajana epätasa-arvoa tai missä ajattelen ongelman olevan, on ennen kaikkea pukuhuoneiden machokulttuuri. Kun puhumme normeista, on ongelmallista odottaa kaikkien olevan tietynlaisia. Kentällä kuulee loukkaavaa kielenkäyttöä. Luulen, että huonot sanavalinnat ylläpitävät huonoa kulttuuria niin seksismin kuin rasisminkin suhteen. Asialle on todella tehtävä jotain. Mielestäni on tärkeää, että rupeamme keskustelemaan tästä asiasta, jotta voimme tiedostaa ongelmat paremmin ja ymmärtää minkälaisia seurauksia niistä on isossa kuvassa. On helppo väittää kielenkäytön olevan viatonta, mutta se luo jotain isompaa. Isomman normin ja kulttuurin.

Andreas Stefansson, Pixbo Wallenstam

Oma kokemukseni on, että salibandyssa sukupuolten välinen tasa-arvo on paljon muita lajeja ja elämänalueita edellä. Tunnen ylpeyttä päästessäni kertomaan, että tämä on työtäni ja olemme siinä paljon monia muita edellä. Toisaalta paljon on vielä tehtävää. Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että teemme hyvää työtä näiden asioiden kanssa maajoukkuetasolla ja liigassa. Näitä asioita ei kuitenkaan ole aina helppoa jalkauttaa seuroihin, koska vastaavat omasta toiminnastaan. Mukana oleminen on kuitenkin tärkeää. Toisinaan huomaat joitain taipumuksia, jotka luisuvat huonompaan suuntaan. Yleinen käsitys on kuitenkin se, että salibandy on paljon monia muita lajeja edellä.

Lähde: Ruotsin salibandyliitto