Oilersia vaivasi kurittomuus koko välieräsarjan ajan – ”Kyllä me tänäänkin vaan pölhöiltiin bokseja”

Heikki Luukkonen (oik.) ei ollut tyytyväinen joukkueensa kurinalaisuuteen välierissä. Kuva: Juhani Järvenpää

Heikki Luukkonen (oik.) ei ollut tyytyväinen joukkueensa kurinalaisuuteen välierissä. Kuva: Juhani Järvenpää

Esport Oilersin matka kohti liigamestaruutta katkesi keskiviikkona Tapiolan Urheiluhallissa. Nokian KrP vei trilleripelin voiton jatkoajalla maalein 3-2 ja vei välieräsarjan voiton lukemin 4-2.

Peli erosi siinä mielessä aiemmista, että se oli selkeästi vähämaalisin. Kahteen ensimmäiseen erään nähtiin vain kaksi maalia, joista molemmista vastasi KrP. Kolmoserässä Oilers sai taas hyvän vaihteen silmään ja tuli tasoihin viimeisellä kympillä.

– Ihan varmasti molemmilla jengeillä näkyi ottelusarjan kuorma. Pelissä ei alkuun pahemmin maaleja tullut ja jäi vähän sellainen odotus, että peli lähtisi virtailemaan ja portit aukeaisi. Tänään sitä ei tullut, vaikka ajoittain oli ihan vauhdikkaitakin jaksoja. Maalit määrittää aika paljon peliä. Tänään jäi aika vähiin, Oilers-valmentaja Heikki Luukkonen kertasi pelin jälkeen.

Oilersille peli oli sillä tavoin melko tyypillinen, että se loi vaarallisia paikkoja enemmän, vaikka ei varsinaisesti hallinnut pallollista peliä. Yhtäläisyyttä voi hakea myös Espoon nelospelistä, jossa se pelasi nousujohteisesti ja sai loppua kohden sellaisen viretilan, että meinasi nousta viiden maalin takaa tasoihin.

Keskiviikkonakin Oilers oli jatkoajalla aktiivisempi osapuoli.

– Olikohan siinä matsin alussa pientä varovaisuutta. Sitten kun saatiin ensimmäiset onnistumiset niin rohkeus vähän kasvoi. Tietyllä tavalla tässä pelissä näkyi yhtymäkohtia koko sarjaan, ja tietyllä tavalla peli myös kuvasi tätä sarjaa.

– Kyllä me tänäänkin vaan pölhöiltiin bokseja. Hyökkäysalueella taas useampi jäähy. Jatkoajallakin näytti siltä, että päästään ylivoimalle, mutta sitten annettiin tuomarille mahdollisuus vetää Salomonin tuomio, Luukkonen harmitteli.

Jatkoaikaa oli pelattu 16.41, kun Mikko Laakso iski voittomaalin. Sitä ennen Oilersilla olisi tosiaan ollut 10 minuuttia aiemmin mahdollisuus päästä ylivoimalle ilman omaa jäähyä siirretyn rangaistuksen aikana.

Jäähyillä oli iso merkitys sarjassa

Kutospelissä jäähyt eivät siinä mielessä ratkaisseet, että KrP ei osunut ylivoimalla kertaakaan. Koko sarjan kuvassa Oilers otti kuitenkin 31 minuuttia jäähyjä (+20), kun KrP selvisi 10 minuutilla. KrP iski sarjassa peräti yhdeksän maalia ylivoimalla, joten erikoistilanteet toimivat.

Jossain määrin Oilers siis vei 5vs5-peliä sarjassa, ja sen kaksi voittopeliä oli sellaisia missä joukkue ei ottanut yhtään jäähyjä. Oilersille oli myös ominaista tässä sarjassa ottaa nimenomaan tarpeettomia hyökkäyspään jäähyjä.

Miksi niitä jäähyjä sitten kertyi juuri Oilersille?

– Minä en niitä jäähyjä siellä vihellä. Se on tuomarit, jotka tekee ne päätökset. Ehkä siinä on sellainen pieni kypsyys. Meidän pelaamisessa on kamppailua ja tunnetta aika paljon. Ehkä vähän turhissa tilanteissa ei tunnistettu niitä oikein, vaan käytiin antamassa pikkuinen tönäisy ja tuuppaus, mikä oli vähän turhaa.

– Jos ajatellaan tulevaisuutta ja tämän joukkueen kehityskaarta niin kyllä se on vain sellainen välttämättömyys, että meidän pitää pystyä olemaan noissa tilanteissa kurinalaisempia, nöyrempiä ja niellä joskus sitä harmitusta. Sitä kautta pitää huolta, että me lyödään jengin eteen kaikki likoon, Luukkonen ruoti.

Muuten ottelusarja oli aika tasainen ja yllätyksellinen, jossa tilanteet vaihtelivat. Erikoistilanteiden lisäksi esimerkiksi maalivahtipelillä oli merkitystä, sillä KrP:n Miro Tuomala piti joukkuetta tärkeillä hetkillä pystyssä neljännessä ja kuudennessa välierässä.

– Kuten jo sanoinkin niin tämä peli kuvasi tosi hyvin tätä ottelusarjaa. Molemmilla joukkueilla oli omat jaksonsa ja omat hetkensä. Tosi pienten marginaalien pelejä oli, vaikka muutamassa pelissä tuli useampi maali ja erotkin vähän kasvoi. Peli oli kuitenkin tosi tasaista.

– Meidän 5vs5 -pelissä oli tosi paljon hyviä asioita, jotka olisi voineet jopa kääntää vaakaa meidän suuntaan. Pelien ratkaisuhetket ja erikoistilanteet oli sellaisia hetkiä, joissa kaveri sai yksinkertaisesti mahdollisuuksia niin paljon, että ne väkisinkin kääntyivät heille.

Oilersin kausi päättyi välieräpettymykseen. Hopeakauden jälkeen odotukset olivat korkeammalla. Kuva: Juhani Järvenpää

Missä Oilers menee vuonna 2022?

Luukkoselle myös KrP on tuttu joukkue, sillä hän valmensi joukkuetta vuodet 2013-2017. Sittemmin ohjat otti nykyinen päävalmentaja Jarmo Härmä. Luukkonen taasen on valmentanut Oilersia vuodesta 2017 alkaen. KrP eteni nyt historian ensi kerran finaaleihin, joten missä KrP menee tällä hetkellä ex-päävalmentajan mielestä?

– Olen tietysti vähän väärä mies sitä arvioimaan, mutta jos ajattelen sitä matkaa minkä itse sain tuon ryhmän kanssa kulkea niin se oli sellainen, että syöksykierteestä saatiin homma stabiloitua. Saatiin luotua pohjaa ihan seuratasolla, mutta myös edustusjoukkueen tasolla.

– Sen jälkeen siellä on ryhmä tietenkin jonkin verran vaihtunut ja mukaan on tullut tosi lupaavia nuoria pelaajia. He ovat saaneet kulkea yhdessä matkaa ja ovat kehittyneet kohti huippua. Kyllä KrP on sementoinut itsensä sellaiseen kärkijengien maailmaan tällä hetkellä. Sekin kertoo, että toista vuotta putkeen välierävaiheessa.

– Pitkäjänteinen toiminnan kehittäminen näkyy ja nyt siitä saadaan nauttia hedelmää, Luukkonen arvioi.

Entä Oilers sitten? Joukkue on asemoitunut vahvasti liigan kärkinelikkoon ja oli kolmannen kevään peräjälkeen välierissä. Viime vuonna joukkue oli finaaleissa, mutta kahdesti tie on vienyt pronssipeliin.

Vaikuttaisi hiukan, että potentiaaliselta joukkueelta on jokin viimeinen steppi vielä ottamattta.

– Sitä tilannetta ja lähtökohtia kun tulin Oilersiin, osaan vähän huonommin arvioida, mutta kuitenkin totuus on se, että olin viides valmentaja viiteen kauteen. Täällä oli aika hajanainen tilanne. Sitä seurasi sellainen hallitsematon nuorennusleikkaus. Näkisin sillä tavalla, että meidän toiminta on aika lailla stabiloitunut.

– Me ei olla vain vielä ryhmänä kasvettu sille tasolle, että me oltaisiin mestaruus ansaittu.

Liittyykö se sun mielestä siihen mistä puhuttiin esimerkiksi jäähyjen yhteydessä?

– No, se on varmasti yksi asia. Kurinalaisuus ja se, että saadaan oikeanlainen peli-ilme. Ollaan tunteella mukana, ollaan vahvoja kamppailussa ja saadaan tunteet oikealla hetkellä kontrolliin. Siinä meillä on vähän vielä opettelemista.

KrP:n pronssipelin vastus on vielä auki, sillä Classic-TPS -sarja on auki tamperelaisten johtaessa 3-2. Pronssipeli formaattina ei miellytä kaikkia välieräpettymysten jälkeen, mutta Luukkonen antaa lupauksen siitä, että Oilers ei lähde pelleilemään.

– Asiana tämä on sellainen, että ei minun tarvitse sitä miettiä. Yhdessä pyritään viemään kausi loppuun niin hyvin kuin me ikinä pystytään.

– Jos ajatellaan tätä iltaa ja tän matsin tunnelmaa, yleisöä ja muuta on todella makeeta, ja että saadaan vielä yksi ainutlaatuinen yhteinen kokemus. Pidän huolen, että minusta ja jokaisesta meidän jengistä tulee siihen peliin paras versio, Oilersin päävalmentaja lupasi.

*haastattelu piti julkaista jo aiemmin, mutta julkaisu viivästyi teknisten ongelmien vuoksi.