Jarmo Härmä arvioi viisivuotista pestiään KrP:ssa – Näätärock toi sävelen, mutta sanat löytyivät muualta

Jarmo Härmä (oik.) johti valmennustiimiä, jossa myös Ilja Pantzarilla ja Janne Kainulaisella on päävalmentajakokemusta liigasta. Kuva: Esa Takalo

Jarmo Härmä (oik.) johti valmennustiimiä, jossa myös Ilja Pantzarilla ja Janne Kainulaisella on päävalmentajakokemusta liigasta. Kuva: Esa Takalo

Jarmo Härmän viisivuotinen urakka Nokian Kristillisten Palloilijoiden päävalmentajana huipentui miesten F-liigan finaalisarjaan. Härmä jättää ylpeänä siitä, millä tiellä joukkue on.

– Pelin laatu kaikilla mittareilla oli kova ja pärjättiin mielestäni varsin hyvin. 5vs5-pelistä jäi aika hyvä fiilis, mitä pystyttiin tuottamaan ja mitkä ne kehityskohteet olivat koko tässä viiden vuoden jutussa. Kova kehityskaari, ei sitä käy kieltäminen tässä pettymyksenkään hetkellä. Ei se paljosta jäänyt kiinni, mutta Classic oli ansaitusti 4-2-otteluvoitoin parempi. Vaikea sanoa, mistä se jäi kiinni, mutta ei 4-2 myöskään valehtele, Härmä pureskeli maanantaina Nokian jäähallin käytävällä.

– Ehkä tiettyjä elementtejä oli, joissa se heidän kokemus näkyi. Pirun ylpeä olen meidän jätkistä, millaista salibandya ja millaista toimintaa finaaleissa pystyttiin puristamaan ulos.

Jarmo Härmä oli monien silmissä jonkin sortin yllätysvalinta, kun hän tuli keväällä 2018 Nokian KrP:hen M-Teamista, joka jäi tuolloin liigajumboksi, ja oli muun muassa liigan sisällä kuohuneen tasoerokeskustelun tikunnokassa.

– Isoin kiitos tietysti (KrP:n manageri) Salmelan Markolle. En ymmärrä, miten hän näki sen, että aikanaan soitti minulle. Oltiin aikamoisia sylkykuppeja siihen aikaan, Härmä muisteli nyt.

Härmä pääsi KrP:ssa jatkamaan Oilersiin lähteneen Heikki Luukkosen luomia pohjia.

– Luukkonen jätti tosi hyvän perinnön. Urheilullisuus oli jo nosteessa silloin, kun tulin. Täsmävahvistuksia on löydetty melkein joka vuosi 1-2, mutta jengi on vahvistunut eniten sisältäpäin. Nuoret sällit ovat ottaneet lisää vastuuta, ja kokeneetkin ketut aika mukavasti pysyneet vauhdissa, johanssonit ja henttoset. Upea tarinahan se sillä lailla on, Härmä muisteli.

– Viimeinen vähän reilu vuosi jää sellaisena voimakkaan kasvun aikana mieleen. Viime kevään puolivälierissä oli tosi kova juttu, kun Happee-sarja käännettiin 1-3:sta 4-3:ksi. Sitten silloin vielä hyvä välieräsarja Classicin kanssa. Tässä tämän keväänkin finaalisarjassa oli elementtejä, että tullaanko täältä vielä jopa rinnalle ja ohi, mutta se jäi nyt harmittavasti vähän piippuun.

Vaikka koronapandemia on monella tavalla sotkenut joukkueiden arkea ja tuottanut paljon päänvaivaa myös valmennukselle, Härmä näkee siinä myös hyviä asioita.

– Joukkueen itsensä johtamisen taidot kehittyivät valtavasti koronan aikana. Varsinkin Rantalan Joonan johtama nuoriso-osasto otti isoa koppia omaehtoisesta harjoittelusta silloin, kun korona alkoi. Se oli aika tärkeää tälle tarinalle.

Maajoukkue avasi ajattelua

Härmä arvioi, että viidessä vuodessa joukkueen kokonaisvaltainen pallolla pelaaminen on kehittynyt valtavasti.

– Silloin viisi vuotta sitten oli selkeää, kun katsoi sitä jengiä ja mitkä sen vahvuudet on, että laitetaan peli virtaamaan ja rokki soimaan. Sehän onnistui aika hyvin vähän aikaa. Se vanheni myöskin yllättävän nopeasti ja sitten piti keksiä uusia lääkkeitä.

Härmä kertoo itselleen tärkeäksi pääsyn maajoukkueympäristöön oppimaan uusia asioita, kun hänelle avautui kolme vuotta sitten paikka Suomen alle 19-vuotiaiden poikien päävalmentajana.

– Sieltä löysin sanoituksen tälle valmennukselleni, mitä ajattelen pelistä.

Näätärokki oli sävelpuolta ja lyriikka löytyi maajoukkueesta?

– Juuri näin se meni.

U19-maajoukkueen MM-kisaprojekti 2023 onkin seuraavaksi se, mihin Härmä laittaa salibandyn saralla kaiken tarmonsa.

– Muuta minulla ei ensi kaudeksi ole. Työtarjouksia saa laittaa tulemaan, hän hymähtää.

Hapenoton hetki

Hänen mukaansa ”voisi melkein varmaksi sanoa”, että jossain vaiheessa hänet nähdään jälleen F-liigan parissa, mutta nyt on myös tietynlaisen rauhoittumisen aika.

– Otetaan nyt kuitenkin vähän happea. On ollut hurja ja tiukka puristus. Olen myöskin tämän viisivuotisen aikana käynyt kaksi korkeakoulututkintoa valmentamisen alalle. Uusimman YAMK-tutkimuksen salibandyn valmentamisesta saan valmiiksi tuossa viikon, parin päästä. Tässä on aika paljon tehty hommia, ja välillä täytyy laittaa kierroksia alas, hän sanoi.

– Kotijoukoille pitää antaa isoin kiitos. Vuodeksi lähdettiin etelän reissulle ja nyt on seitsemän vuotta takana. Nyt pitää miettiä myös perhettä, miten saa annettua lapsille lisää aikaa.

Härmän paikan KrP:n päävalmentajana perii Janne Kainulainen, joka oli mukana ryhmässä jo tällä kaudella. KrP:ssa oli harvinainen kolmen entisen liigan päävalmentajan tiimi, kun aiemmin TPS:aa ja Welhoja päävalmentajana luotsanneen Kainulaisen lisäksi mukana oli myös Ilja Pantzar, joka on ollut päävalmentaja aiemmin Kooveessa ja LASBissa.

– Minulla on vahvistunut vain tällä kaudella se tunne, että ”Kainu” ja Ilja ovat oikeita jätkiä tuohon jatkamaan meidän tarinaa. Todella hyviä koutseja. Olen nauttinut aivan valtavasti tästä kaudesta heidän kanssaan, oli niin mahtava valmentaa. Roolijaot ja kaikki meni niin fiksusti, iso kiitos heille, Härmä kehui.

– Näen KrP:ssa todella hyvät askelmerkit. Porukka jatkaa hyvin ja mukaan tulee täsmävahvistuksia, niin aivan älyttömän hyvä tästä on jatkaa, vaikka nyt jäikin pikkuisen vajaaksi.