Classicilla on ollut vaikeaa finaaleissa: ”Meidän pitää pystyä vastaamaan Tepsin ykköskentän lentoon”

Classic pelaa Jarkko Rinteen johdolla pitkästä aikaa SM-finaaleissa. Kuva: Anssi Koskinen

Classic pelaa Jarkko Rinteen johdolla pitkästä aikaa SM-finaaleissa. Kuva: Anssi Koskinen

Tampereen Classicilla on ollut vaikeaa finaalisarjassa hallitsevaa mestaria TPS:aa vastaan.

Joukkue toki lähti sarjaan jo ennakkoon selkeänä altavastaajana. Ensimmäisessä finaalissa tamperelaisilla oli vaikeuksia päästä pois turkulaisten prässin alta. Toisessa finaalissa se pääsi prässin alta pois, mutta suuria vaikeuksia tuntui aiheuttavan maalipaikkojen luominen ja hyökkäysalueen murtautumispelaaminen.

– Ollaan yritetty jumpata sitä, että mistä ne tilat saataisiin syntymään kentälle. Siinä vain tarvitsee ajoitukset ja ajatukset olla hyvin kohdillaan, että saadaan revittyä maalintekosektorille tilaa, Classic-päävalmentaja Jarkko Rinne pohti tiistaina puhelimitse.

Ensimmäinen finaali meni TPS:lle 12-4 ja silloin virisi puhetta, että Classic ei ollut vielä herännyt finaaleihin. Toisessa finaalissa joukkue roikkui kyllä näennäisesti ihan hyvin mukana kaksi erää. Ongelma oli se, että joukkue ei tehnyt maaliakaan 40 minuuttiin, ja huippupaikkojakaan ei pahemmin syntynyt. Lopputulos 8-4 oli jossain määrin positiivinen suoritus ja herääminen finaalisarjaan, mutta ei joukkue ollut lähelläkään voittoa.

Mikä on seuraava vaihe, kun se varsinainen herääminen on tapahtunut?

– Meidän pitää pystyä vastaamaan Tepsin ykköskentän lentoon. Se pitäis saada jotenkin sammutettua. Se helpottaa jo aika paljon pelin voitosta taistelemista, kun saadaan se liekki pikkuisen sammumaan sieltä.

Onko tuollaiseen oikeasti mitään vastauksia? Eli miten kuumia kenttiä tai pelaajia sammutetaan?

– Eihän se helppo homma ole, että kait sitä muuten kaikki tekisi. Muutamia vaihtoehtoja on, mutta ei se helppoa ole. Pitää löytää siihen semmoinen koostumus, että se saadaan onnistumaan.

TPS:n huippupelaajien muodostamaa ykköstä on kehuttu ansiosta koko tämän ja viime kauden. Nytkin kentällinen on vastannut pääosasta TPS:n maaleista.

Voi kuitenkin heittää Classicin suuntaan pientä kysymysmerkkiä siitä, että miten se saisi omista tähdistään enemmän irti. Kokenut Alisa Pöllänen iski toki tehot 3+1 avausfinaalissa. Classicista on kuitenkin kentällisen verran tai jopa enemmän pelaajia, joilla on kokemusta maajoukkueringistä tai rahkeita nousta sinne tulevaisuudessa.

– Maalejahan me ollaan tehty vähän ja maalinteko on usein se yksilötasolla esiin nousemisen merkki. Ei tuosta maalimäärästä ihan hirveän monelle riitä. Koko joukkueen ja viisikon tekeminen tietysti vaikuttaa siihen, että sieltä pystyy joku nousemaan esillekin. Ei kukaan yksinään pysty mitään taikatemppuja tekemään.

– Pelin vaade on kova tuossa sarjassa. Meidän kannalta se on niin, että pitää onnistua laajalla rintamalla. Vähintään kahden kentän pitää onnistua huipputasolla ja mielellään se kolmaskin. Se on ainoa lääke millä me pystytään tuossa sarjassa pärjäämään.

Alisa Pöllänen oli avausfinaalin onnistujia. Muiltakin pelaajilta voisi odottaa vielä profiilinnostoa. Kuva: Anssi Koskinen

Classic oli 2000-luvun alkuvuosista aina kevääseen 2018 asti aivan naisten liigan kirkkainta kärkeä, ja tuolloin puhuttiin joukkueen vahvasta dynastiasta. Viisi vuotta sitten joukkueesta kuitenkin lopetti suuri määrä huippupelaajia, ja osa siirtyi muualle pelaamaan.

Viisi vuotta myöhemmin Classic pelaa jälleen finaaleissa ja sen ympärille voisi tulkita voivan rakentaa jotain pysyvämpää menestystarinaa.

– Yritetään rakentaa nyt sellainen pohja, että finaalipaikka olisi joka vuosi mahdollinen tulevaisuudessa. Meillä on sen suhteen hyviä aihioita ja junioripolku on hyvällä mallilla. Sitä kautta pystytään varmasti tulevina vuosina tuomaan omaa tuotantoa vahvemmin mukaan.

– Sen suhteen meillä ei kuitenkaan ole mitään maalia tai vuosimäärää ajateltuna. Tämä oli hyvä onnistuminen tähän lähtöön. Varmasti tämä menestys herättää kiinnostusta muualta tulevien pelaajien osalta. Classic on varmasti hyvä paikka kehittyä, olet sitten nuorempi tulevaisuuden pelaaja tai kokeneempi huippupelaaja, niin meillä on mahdollisuus tarjota hyvä alusta siinä mielessä.

– Toivottavasti helpottaa pelaajahankintaa. Ei niitä pelaajia liiaksi heilu ilman pelipaikkaa. Ainakaan huippupelaajia, Rinne pohti.

TPS johtaa siis sarjaa 2-0 ja seuraava peli on keskiviikkona klo 18.30 Turussa. SM-kulta vaatii neljä voittoa, joten Classic ei ole vielä hävinnyt mitään, mutta miten 0-2 -tappioasema kääntyy voitoksi?

– Tarvitsee tietysti saada ensin se yksi voitto plakkariin niin siinä on mahdollisuus. Se varmasti antaisi jonkinlaisen varoitussignaalin myös Tepsille, eikä ne pääse vain nautiskellen meneen. Ymmärtäisivät sitä kautta, että joutuvat vielä oikeasti taisteleen. Tilanne on se, että tässä vaiheessa ei voida hirveästi muusta haikailla kuin yhden matsin kääntämisestä meidän eduksi.