Olli Laineen ulosajo peruttiin videotarkistuksen jälkeen, mutta miksi puolustaja sai 2+10 minuutin rangaistuksen tilanteesta?

Olli Laine ehti tuskailla pukukoppikäytävällä tiistaina. Ulosajo kuitenkin peruttiin. Kuva: Esa Takalo

Olli Laine ehti tuskailla pukukoppikäytävällä tiistaina. Ulosajo kuitenkin peruttiin. Kuva: Esa Takalo

Miesten F-liigan kolmannessa finaalissa sattui erikoinen episodi toisessa erässä. Ajassa 25.28 TPS-puolustaja Olli Laineelle näytettiin punaista korttia maalin takana sattuneen kahinan seurauksena.

Laine ehti jo kävellä kohti pukukoppia, kunnes ilmoitettiin, että tapaus tarkistetaan vielä videolta. Videotarkistuksen jälkeen ulosajo kumottiin ja Laineelle annettiin 2+10 minuutin jäähy. Moni on ollut siinä virheellisessä käsityksessä, että näin ei voi käydä, mutta tapauksessa sattui vain yksi virhe, ja se ei liittynyt itse tuomion pituuteen.

Nimittäin erotuomari Henri Heinolan ei olisi kuulunut näyttää punaista korttia vielä tuossa vaiheessa. Kyse oli siis oikeastaan vain pienestä protokollavirheestä. Näin tapaus kuitenkin eteni videotarkistussääntöjen puitteissa:

Erotuomareiden tulee tarkistaa videolta tilanne, joista he tuomitsevat pelirangaistuksen (ei teknisiä pelirangaistuksia) ja erotuomarit voivat tarkistaa tilanteen, jossa he epäilevät mahdollisesti olevan perusteet pelirangaistuksen tuomitsemiseen. Joukkueilla ei ole mahdollisuutta pyytää videotarkistusta rangaistuksiin liittyen.

Erotuomarit eivät näytä pelaajalle punaista korttia ennen videotarkistusta, jos he määräävät kentällä pelirangaistuksen. Asia viestitään suullisesti joukkueille ja kuuluttajalle sekä kuulutuksen kautta yleisölle.

Kun korttia näytettiin liian aikaisin, oli tapauksessa ylimääräistä dramatiikkaa, sillä Laine ehti lähteä jo pois kentältä kohti pukukoppia. Joka tapauksessa erotuomarit siis tuomitsivat tilanteesta pelirangaistuksen.

Se miksi tarkalleen ottaen Laine sai 2+10 minuuttia epäurheilijamaisesta käytöksestä, ei ole tiedossa, mutta videotarkistussäännöissä sanotaan näin:

Kun erotuomarit tarkistavat tuomitun pelirangaistuksen videolta erotuomarit päättävät tilanteesta seuraavista jäähyistä vapaasti videotarkistuksen jälkeen eli kentällä tehty päätös ei rajoita mahdollisten rangaistusten määräämistä tilanteesta. Tilanteesta voidaan tuomita myös vapaalyönti tai todeta, että tilanteessa ei ollut rikettä ja peliä jatketaan tilanteen mukaisella pelinjatkamistavalla. Tutkittavasta tilanteesta voidaan määrätä rangaistuksia videotarkistuksen jälkeen myös muille kuin tutkitulle pelaajalle.

Eli kyseissä tapauksessa, kun tuomarit tuomitsivat jo pelirangaistuksen, oli videolta katsottavissa kaikki mahdolliset rangaistukset vaparista ulosajoon. Jos tuomarit olisivat tarkistaneet vain epäselvän tilanteen, josta he eivät olisi tuominneet pelirangaistusta, ei videolta olisi voinut tarkistaa muuta rangaistusta.

Säännöissä on myös kohta, joka kertoo, että ”Jos pelaaja tai toimihenkilö vaatii erotuomareita tarkistamaan mahdollista pelirangaistusta videolta, pelaajalle tai toimihenkilölle tuomitaan 2+10 minuutin rangaistus epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä.”

Pääkallon tietojen mukaan tästä ei kuitenkaan ollut kyse Laineen tapauksessa, eikä tätä kyseistä rangaistusta ole sovellettu erityisen tiukasti tällä kaudella. Otteluvideon perusteella syynä rangaistukseen näytti lopulta olevan poikittaisen mailan käyttöä painitilanteessa.

Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Janne Koskinen tarjosi juttuun asiantuntija-apua ja kommentoi videotarkistusten yleisiä sääntöprotokollia.