Jussilan Suomen avauspeleissä hyvää ja huonoa: ”Ei ollut missään nimessä läpihuutojuttu”

Esa Jussila aloitti tehtävässään voitolla. Kuva: Anssi Koskinen

Esa Jussila aloitti tehtävässään voitolla. Kuva: Anssi Koskinen

Suomen miesten maajoukkue pelasi viime viikonloppuna kaksi ottelua Ruotsia vastaan.

Suomi otti perjantaina riemukkaan 8-4-voiton kotiyleisön edessä Esa Jussilan päävalmentajauran avauspelissä. Varsinkin pelin alku oli sinivalkoisilta vahva, ja Suomi vyörytti vastaiskuja avauserässä voittaen erän 3-0. Ruotsi näytti jopa hiukan yllätetyltä perjantaina.

– Varmaan jollakin tasolla. En tiedä minkälaista taustatyötä vastustajan tiimi oli tehnyt, että oliko siellä yhtään käyty tsekkaamassa meidän U23-matseja, vaan tulivatko vain katsomaan mitä kentällä tapahtuu. On mahdollista, että joltain osin tuli jotakin yllätyksenä.

– Oli kuitenkin tämän projektin eka matsi ja edellisestä maaottelusta on 10 kuukautta aikaa. Meillä oli taustalla iso pettymys MM-välierästä niin latautuminen oli varmasti eri tasolla kuin vastustajalla. Voisi ainakin kuvitella näin, päävalmentaja Esa Jussila pohtii.

Vastaiskupelaaminen oli avauspelissä kaikkinensa erittäin hyvällä tolalla.

– Vastaiskupelaaminen on ollut kokonaisuutena tuossa teemana ja päästiin vastahyökkäyksistä paikoille. Niistä aika hyvällä prosentilla viimeisteltiin kokonaisuutena. Jäi siellä toki paikkoja käyttämättä, mutta se on päivänselvä asia, että ihan jokaisesta paikasta ei saa maalia aikaan, vaikka olisi ihan nokikkain veskarin kanssa. Saatiin luotua vastaiskuilla paikkoja. Se oli hyvä varsinkin ekan ottelun alkuun.

Peli päättyi kaikkinensa Suomen selkeähköön voittoon lukemien valossa, mutta pelissä oli avauserän jälkeen tasaisia vaiheita, ja Ruotsi nousi neljän maalin takaa hyvin mukaan peliin.

– Ruotsi pääsi paremmin ja paremmin peliin sisään ottelun edetessä. Oli pelin päällä ja pystyi hallitsemaankin siinä toisessa erässä ja kolmannen erän alkuunkin. Kun saatiin viides maali siihen, niin se jonkin verran vapautti meidän toimintaa, ja päästiin takaisin peliin mukaan. Ehjä lopetus oli. Ei ollut missään nimessä läpihuutojuttu, Jussila sanoittaa pelin kulkua.

Lauantain toisessa pelissä Ruotsi olikin sitten etevämpi. Länsinaapuri otti 8-3-voiton, ja pudotti Suomen kyydistä heti alussa. Sinivalkoisilta tuli pahoja virheitä alkuun ja näytti siltä, että Suomi ei oikein saanut minkäänlaista kiriäkään aikaiseksi.

– Valmistautuminen epäonnistui meidän osalta. Me ei osattu tehdä omaa hommaamme niin, että olisi valmisteltu joukkue siihen iskuun, mitä se tuohon hetkeen olisi vaatinut. Lyhyeen aikaan vastustaja nakutti paikoista pallot maaliin ja sitten pelin koko luonne muuttui ihan totaalisesti. Paljon oppia pitää ottaa siitä pelistä valmennuksen osalta, että miten pystyttäisiin tuollaiset sudenkuopat välttämään.

– Jos tulee pelin sisällä tällaisia heikompia jaksoja niin mitä ovat ne jutut, joilla pystytään joukkuetta jeesaamaan paremmin, että saataisiin nollattua tilannetta. Se myös, että saataisiin tuollaisen lamauttavan alun aiheuttamaa hetkeä mahdollisimman lyhyeksi. Tuossa meillä on iso työ, miten me pystytään itseämme paremmin kehittämään ja jeesaamaan joukkuetta, Jussila suomi valmennusta.

Waltteri Vesterinen oli yksi hyvin esiintyneistä ensikertalaisista. Kuva: Anssi Koskinen

Positiivista ja negatiivista

Jussila nosti ennen pelejä esille sen, että Suomi on viilannut varsinkin pallotonta peliään sekä puolustamista. Näytti siltä, että pallottomassa pelissä Suomi onnistui varsinkin avauspelissä. Entä sitten pallollinen peli?

– Ei varmasti ihan totaalisesti päästy odotuksiin. Mieluusti olisi pystytty tuottamaan enemmän maalipaikkoja omalla pallollisella tekemisellä, mutta samalla pitää hiukan miettiä tätä ajankohtaa meidän kannalta. Syyskuun alku ei yleensä ole se hetki, kun pelaajat ovat parhaimmillaan.

– En näe tuota pallollisen pelin tilannetta mitenkään ongelmana, sillä tässä on niin tuhottoman paljon uutta asiaa mitä ollaan pyritty pelaajille tuomaan. Olen vakuuttunut siitä, että jatkossa pystytään olemaan pallolla parempia ja tuottamaan sitä kautta maalipaikkoja.

Suomella oli maaotteluissa mukana kuusi uutta pelaajaa. Jussila kehuu ensikertalaisia, ja joukkuetta ylipäänsä ennakkoluulottomasta pelistä. Yleisesti ottaen Jussila ottaa esille joukkueen esityksissä rohkeuden ja raikkauden positiivisena asiana, mutta ei yksilöi pelaajia sen enempää.

Sinänsä Suomella ei ole mihinkään kiire miesten puolella. MM-kisat pelataan vasta joulukuussa 2024 Malmössä. Projektin pelillinen aloitus ei ollut kuitenkaan mikään katastrofi joskaan ei täydellinenkään.

Ruotsi ei kaadu jokaisessa maajoukkuetapahtumassa. Miten näet sen vaikuttavan kokonaisprojektiin?

– Voitto antaa tietyllä tavalla uskoa meidän tekemiseen. Ruotsi ei tosiaan ihan aina kaadu ja se olisi itse asiassa aika tylsää jos aina vain voittaisi, mutta siinä on positiivinen signaali, että otettiin voitto. Perjantain pelikin olisi voinut kääntyä toiseenkin suuntaan. Pitää olla realisti sen suhteen. Se oli ok peli meiltä ja monta juttua tehtiin hyvin, mutta paljon jäi kehitettävää. Siihen matsiin se riitti sillä kertaa voittoon ja se on positiivista.

– Lauantain peli oli sitten iso oppi siitä mitä se valmistautuminen tarkoittaa. Ruotsi kun on edellisen pelin hävinnyt ja sen kohtaa seuraavana päivänä, niin muutaman kerran olen sen päässyt kokemaan toisen maajoukkueen (Sveitsi) peräsimessä. Jos Ruotsi esimerkiksi hävisi Tshekille tai Suomelle niin silloin tultiin seuraavana päivänä melkoisella rytinällä sisään.

– Sama kävi nyt ja ei saatu valmisteltua joukkuetta siihen tarpeeksi hyvin, että oltaisiin pystytty vastaamaan tasonnostoon mitä Ruotsi sinne toi ja siihen intensiteetin nostoon mitä he toivat pöytään, Jussila summasi pelien kokonaisannin.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen