Kuuden minuutin kooma kaatoi Suomen – ”Valmennuksen pitää nyt katsoa peiliin”

Kuva: Anssi Koskinen @ansik / Ruotsin hurja alku oli liikaa Suomelle lauantaina.

Kuva: Anssi Koskinen @ansik / Ruotsin hurja alku oli liikaa Suomelle lauantaina.

Kuva: Anssi Koskinen @ansik / Ruotsin hurja alku oli liikaa Suomelle lauantaina.
Kuva: Anssi Koskinen @ansik / Ruotsin hurja alku oli liikaa Suomelle lauantaina.

Vielä perjantaina Suomen miesten maajoukkue oli Ruotsia vahvempi ensimmäisessä kohtaamisessa luvuin 8-4, mutta toinen ottelu kääntyi länsinaapurin 8-3-voitoksi ja ratkesi jo lauantai-illan taiston kuuden ensimmäisen minuutin aikana.

Ruotsi jyräsi Suomen täydellisesti pelin alussa ja kuuden peliminuutin jälkeen vieraat olivat Vantaalla heiluttaneet maaliverkkoa Suomen maalivahti Santtu Strandbergin takana viiteen otteeseen.

Suomi pelasi avausminuutit kuin koomapotilas, jonka jalat olivat jumittuneet upottavaan suohon. Pallonmenetyksiä tuli niin omassa kuin hyökkäyspäässä, ja Ruotsi iski näihin kerta toisensa jälkeen ilman armoa.

Virheet olivat paikoitellen hyvin alokasmaisia ja vähäinenkin paine Suomen pallollisiin pelaajiin vaikutti turmiolliselta. Avauserässä Markus Salmen maajoukkueuransa ensimmäisessä vaihdossa tekemä maali jäi suomalaisille laihaksi lohduksi, kun erätauolle mentiin vieraiden 5-1-johdossa.

– Päällimmäisenä mielessä on tuo heikko aloitus. Meidän valmennuksen pitää nyt katsoa peiliin, että missä kohtaa ollaan menty vikaan.

– Muutaman kerran aikaisemmin urallani olen nähnyt, että jos Ruotsi on hävinnyt edellisen ottelun, varsinkin starttiin ovat tulleet todella lujalla sykkeellä ja kovalla aggressiivisuudella. Tuo tietynlainen korjausliike, mikä saatiin pelin aikana, jättää sentään vähän positiivista kuvaa, Suomen päävalmentaja Esa Jussila kertoi.

– Tiesimme, että Ruotsi tulee alun kovaa. Eilen annoimme heille ihan olan takaa se ensimmäinen erä ainakin. Tänään kaveri vastasi aika kovaa siihen haasteeseen. Ei oltu valmiita. Olimme metrin perässä jokaisessa tilanteessa, maajoukkuedebytantti Salmi sanoi.

Toisen erän alkuun Johan Samuelsson iski avausminuutilla Ruotsin kuudennen maalin ja sammutti Suomen mahdolliset kirisuunnitelmat – jos sellaisia nyt oli olemassakaan. Siitä eteenpäin pelin tahti ja tempo laskivat jonkin verran, eikä enää hurjasteltu samaan malliin kuin ensimmäiset 20 ja puoli minuuttia.

Avauserän 5-1-lukemat olisivat voineet olla hyvin runsaasti tuhdimmatkin, eikä vaikkapa 10-2 valotaululla olisi ollut mitenkään järisyttävä tulos, sillä paikoittain niin avointa ja virheiden täyttämää peli oli.

Suomi kuitenkin teki myös ryhtiliikkeen, vaikka Ruotsiltakin taisi suurin tappamisen meininki hieman laantua ensimmäisen erän jälkeen. Viimeisten liki 40 minuutin 2-2-”tasapeli” oli sinällään hyvä tulos, mutta ottelusta jäi kuitenkin kehno maku monelle varmasti suuhun.

Sami Johansson ja Aaro Astala vastasivat Suomen toisesta ja kolmannesta osumasta ottelusta. Strandbergin tilalle Jussila vaihtoi maaliin Oskari Fäldenin Ruotsin seitsemännen maalin jälkeen. Tosin maalivahtipeliin Suomi ei missään nimessä kaatunut lauantaina.

Jussilan ensimmäiset ottelut maajoukkueen päävalmentajana ovat nyt takana, seuraavat edessä marraskuussa, kun EFT-turnaus pelataan Ruotsin Malmössä. Lauantai-illan rumasta tappiosta Vantaalla yli 2000 katsojan edessä huolimatta Jussila odotti jo innolla seuraavia koitoksia.

– Totta kai jännitti. Jos ei jännittäisi, sitten oltaisiin väärässä paikassa. Uskomattoman hienoja kokemuksia, enkä jaksa odottaa, että päästäisiin taas pelaamaan.

Katso ottelun maalikooste