Öljymiehet-dokumenttisarja palasi, mutta miksi se oli viisi vuotta tauolla?

F-liigan kärkijoukkueisiin kuuluvan Esport Oilersin arkea voi seurata Öljymiehet-dokumenttisarjan kautta. Kuva: Esa Takalo

F-liigan kärkijoukkueisiin kuuluvan Esport Oilersin arkea voi seurata Öljymiehet-dokumenttisarjan kautta. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilers julkaisee miesten liigan F-liigakaudestaan dokumenttisarjaa nimellä Öljymiehet.

Öljymiehet-sarjan käytännön toteuttajia ovat tiedotusvastaava Mika Liikala (kuvaus ja haastattelut) sekä editoinnista vastaava Jonasz Savolainen. Ideoinnissa ja suunnittelussa mukana ovat mukana toiminnanjohtaja Jouni Vehkaoja sekä urheilutoimenjohtaja Henry Arrhenius. Jos nimi on ennestään tuttu niin se ei ole ihme, sillä kyseessä on ohjelman kolmas tuotantokausi.

– Öljymiehet-dokumentti julkaistiin ensimmäisen kerran kausilla 2016-17 ja 17-18 sen hetkisen viestintävastaavan Jonasz Savolaisen ja valmennuspäällikkö Henry Myyryläisen (nyk. Arrhenius) toimesta. Ensimmäinen tuotantokausi oli suuri menestys ja keräsi erinomaiset katsojamäärät.

– Valitettavasti toinen kausi jouduttiin jättämään kesken työmäärän oltua liian suuri henkilöresursseihin nähden, sillä kuvaaminen, toimittaminen ja editointi muodostui todella aikaa vieväksi yhdelle henkilölle, Liikala avaa.

Mutta mistä viiden vuoden tauko johtuu?

– Seuran viestinnässä tapahtui henkilöstömuutoksia ensimmäisten tuotantokausien jälkeen eivätkä ajalliset resurssit olleet riittäviä jatkamaan sarjaa. Nyt sarjan toteuttaminen oli jälleen mahdollista, kun pystymme jakamaan käytännön työt Jonaszin kanssa.

– Öljymiehet päätettiin lanseerata uudestaan yhtenä osana uutta sisällöntuotannon kokonaisuutta. Sarja on ollut ylivoimaisesti eniten kiinnostavuutta herättävä osa tätä kokonaisuutta.

Uuden kauden kaksi ensimmäistä jaksoa on jo julkaistu. Sarjan tarkoituksena on seurata Oilersin miesten joukkueen arkea koko kauden ajan, ja esillä on pelaajiston lisäksi seuran ja joukkueen taustavaikuttajia.

Oilers on julkaissut vuosien varrella myös Öljybägi-sarjaa ja tämän kauden alla Öljyhaaste-videosarjaa. Syy videotuotannolle on ilmeinen, vaikka esimerkiksi puolen tunnin dokumenttivideoiden tuottaminen ei käy ihan käden käänteessä.

– Otteluita seuraamalla näkee millaisia pelaajat ovat kaukalossa, mutta kulissien takaa kuvatessa pystymme tuomaan ihmisiä, luonteita ja tarinoita esille. On helpompaa samaistua joukkueeseen, kun persoonat tulevat tutuksi myös ihmisinä eikä pelkästään pelaajina, valmentajina tai taustahenkilöinä.

– Palaute yleisöltä on ollut pelkästään positiivista, sillä urheilujoukkueen arki kiinnostaa urheiluväkeä lajista riippumatta, Liikala linjaa.

Liikalan mukaan joukkueen sisällä sisältöihin on suhteuduttu pelkästään positiivisesti, eikä kukaan ole kieltäytynyt esilläolosta. Pelaajat ovat myös esitelleet omia ideoitaan sisällöntuotantoon.

Kuinka paljon kuvausmateriaalia on jouduttu sensuroimaan?

– Kuvausmateriaalia ei ole tarvinnut sensuroida. Sarjan tarkoituksena on esittää autenttisesti, sitä millaista arki joukkueessa on. Urheiluun kuuluvat suuret tunteet niin upeiden voittojen kuin karvaiden tappioiden myötä, ja niitä tunteita halutaan myös tuoda esille. Olemme saaneet joukkueelta avoimet ovet ja täyden tuen sarjan kuvaamiseksi, Liikala vakuuttaa.

Öljymiehet-sarjan kolmannen kauden toinen jakso julkaistiin viikko sitten:

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen