Pääkalloennakko: Oilers – aina tulee uusi kausi

Oilers on mitaliputkessa, mutta kultainen uupuu. Kuva: Esa Jokinen

Oilers on mitaliputkessa, mutta kultainen uupuu. Kuva: Esa Jokinen
Esport Oilersin viime kauden suurin saavutus oli Classicin pudottaminen puolivälierissä. Sen jälkeen espoolaiset pelasivat kohtuullisen vaisut välierät, mutta nappasivat kuitenkin pronssiset mitalit.

Lähtökohdat:
Lähes joka kauden alla pohditaan sitä, että onko nyt viimein Oilersin kausi? Palataan siihen myöhemmin, mutta lähdetään siitä, että tämä(kin) kausi voi olla Oilersin kausi.

Espoosta kuuluu hiukan negatiivista kesäkaudelta. Harjoituskausi ei ole ollut eheä ja päälle on tullut vielä avainpelaajien loukkaantumisia. Tämä taasen on johtanut siihen, että valmennuksen lupaamat pelilliset muutokset ovat tällä hetkellä myöhässä aikataulusta. No, Oilersilla on toisaalta sen verran kova kokoonpano, että asian ei pitäisi vaikuttaa mitenkään suuresti kokonaisuuteen.

Joka tapauksessa Oilersissa haetaan kehitystä varsinkin pallon kanssa pelaamisessa niin puolustaessa kuin hyökätessä. Kääntöpelissä se on taitavien yksilöidensä vuoksi ollut erinomainen ja jopa sarjan kärkeä. Pallollisen maltin perään on kuitenkin kuulutettu lähinnä siksi, että Oilersin pelitapa on ajoittain vuotanut rankasti omiin. Prässipelissään se oli varsinkin kevään edetessä hyvin löysä, mikä entisestään korosti vastustajien vastaiskusaumaa.

Aleksi Lammi pääsee nyt vetämään ensimmäistä täyttä kauttaan päävalmentajana. Juuri kauden alla valmennukseen tuli yllätysvahvistus, kun kokenut ja vaativa Akseli Ahtiainen liittyi mukaan valmennukseen.

Kokoonpano:
Oilersin siirtokesä oli oudohko. Ensinnä se paikkasi erinomaisesti Joonas Kaltiaisen lähdön Markus Laaksolla. Muista hankinnoista onkin sitten paha sanoa mitään erikoisempaa, sillä suurista vahvistuksista tuskin puhutaan. Eetu Sorvalin paluu liigaan on kuitenkin kiinnostava seurattava asia. Sinänsä Oilers näyttää lähinnä leventäneen rinkiään, että lähtijäosastollakaan ei ole valtavia menetyksiä.

Oilersin hyökkäys on niin sanotusti maailmanluokkaa paperilla. Justus Kainulainen on maailman parhaita hyökkääjiä, ja huipputason hyökkääjiä ovat myös Aaro Astala ja Rasmus Kainulainen. Astala varsinkin osoitti pudotuspeleissä mihin parhaimmillaan kykenee. Heikki Iiskolan viime kausi oli loistokas, mutta tuleeko sille jatkoa? Iiskolan uralla on ollut monenlaisia vaiheita tähän mennessä. Oilersilla on kakkosrivistössä pelaajia, kuten Markus Markkola ja Tuomas Iiskola, joten kamppailu kahteen kentälliseen pääsemiseen on todella kovaa.

Puolustuksen suhteen huonolta näyttää se, että Jesperi Lindforsia ja Matias Veikkolaa ei nähdä alkukaudesta kaukalossa. Molemmat ovat aivan olennaisia pelaajia puolustuksessa varsinkin kokonaisvaltaisuudessaan. Veikkola oli viime kaudella myös hyökkäysvireessä. Puolustusta on levennetty, mikä auttanee tässä asiassa. Alkukaudesta selkeä ykköspakki on Antti Suomela. On kiinnostavaa nähdä saako Perttu Järvinen vielä nostetta uralleen Espoossa? Maalivahtiin Oilers ei kaadu, sillä Markus Laakso on sarjan parhaimmistoa pelipaikallaan.

Heikki Iiskolalla on yhdet sarjan pehmeimmistä käsistä. Kuva: Esa Jokinen

Mielenkiintoinen pelaaja: Heikki Iiskola
25-vuotiaan laiturin ura näytti olevan laskussa sitten kauden 2018-19, mutta viime kausi todisti, että Iiskola on huippupelaaja. Oli yllättäen runkosarjassa joukkueen selkeästi tehokkain pelaaja iskien lähes 70 pistettä, mutta pudotuspeleissä tahti hidastui. Iiskolalla on hyvä laukaus, ja taitavat kädet. Liike on välillä hiukan erikoisen näköistä hiippailua, mutta tulosta tulee. Mielenkiintoista nähdä saako Iiskola nyt pidettyä yllä paremman vireensä.

Mahdollisuudet:
Mahdollisuudet ovat ihan SM-kullassa asti, mutta se vaatii monen asian onnistumista. Oilersilla on riittävän hyvä joukkue, ja riittävästi osaamista penkin takana, siitä menestys ei jää kiinni. Pelaajat ovat pääosin kaiken lisäksi nyt jo ihan parhaassa iässä peliuransa suhteen. Oikeastaan Oilersin räväkkä pelityyli voi olla ensi kaudella ihan kuumaa kamaa myös muiden joukkueiden parissa. Oilersin menestyksen tiellä on ollut toistaiseksi Oilers itse, joka jättää potentiaaliportin auki tälläkin kaudella.

Uhat:
Onko Oilersista kasvanut voittajajoukkue? Pitäisi olla, mutta se ei tarkoita, että näin on. Vuodesta toiseen tuntuu olevan ongelmia varsinkin kesäkauden suhteen. Oilers ei ole Classic-voittosarjan lisäksi juurikaan venynyt kausien tärkeillä hetkillä. Enemmänkin se tuntuu pysyvän mukavuusalueellaan, jossa pelaaminen on ihan kivaa ja mestaruus on välieräpaikka.

Perustelu sijoitukselle: 1-4
Oilers voi olla millä vain sijalla 1-4, mutta se tuskin tippuu kärkinelikon ulkopuolelle. Sen materiaalilla kaikki muu paitsi mitali on selkeä epäonnistuminen. Oilersin kokoonpanoon on pumpattu sen verran rahaa, että mestaruudenkin pitäisi tulla joku päivä Tapiolaan. Organisaation kannalta tietysti huonoin juttu on se, että Oilersin omat kasvatit ovat alati pienemmässä roolissa Oilers-paletissa.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen