Suomen naisilla ei ”tärähtänyt housuun” tiukassa paikassa: ”Se on ehkä joskus ollut murheenkryyninä”

Suomi juhli muun muassa Ruotsin kustannuksella viikonloppuna. Kuva: Martin Flousek/Cesky Florball

Suomi juhli muun muassa Ruotsin kustannuksella viikonloppuna. Kuva: Martin Flousek/Cesky Florbal

Suomen naisten salibandymaajoukkueelle Tshekin EFT-turnaus oli menestys.

Naiset voittivat kaikki perjantaina Tshekin 6-4, lauantaina Ruotsin 7-6 (rl.) ja venyivät 5-5-tasapeliin sunnuntaina Sveitsin kanssa, mutta hävisi rankkarikisassa. Tämä tarkoitti myös turnausvoittoa.

– Päällimmäisenä tulee mieleen tietynlainen sitkeys, mikä näkyi varsinkin kahdessa viimeisessä pelissä. Oltiin Ruotsia ja Sveitsiä vastaan jonkin verran perässä molemmissa otteluissa, ja kuitenkin tultiin tasoihin, päävalmentaja Lasse Kurronen kehuu joukkuetta.

Kehitystä on tullut myös henkisellä puolella.

– Joukkueen usko siihen, että voidaan voittaa peli ja voitetaankin, jos pelataan hyvä peli. Se on mielestäni mennyt eteenpäin tässä. Jopa Ruotsia vastaan se ei ole mitään tähtien toivomista taivaalta, että ”täydellisenä päivänä kun kaikki onnistuu”, vaan ihan vain pelaamalla salibandya mitä on harjoiteltu.

– Ainakin maaliodottamien mukaan oltiin pari maalia edellä Ruotsiakin vastaan. Pitkälti on kyse siitä, että ollaan opittu tulemaan Ruotsiakin vastaan prässin alta pois. Joukkue uskoo pelisysteemiin, mikä on aika tärkeä asia. Saatiin myös informaatiota siitä, että nykyinen pelisysteemi toimii parhaimmillaan erinomaisesti, Kurronen kiittelee.

Ruotsi-mörkö

Vaikka Suomen turnaussuoritusta voi kehua niin Kurronen näkee parantamisen varaa vielä monellakin saralla.

– Heikompia hetkiä pitää sietää vielä paremmin, joka tuloksellisesti saatiin nyt eliminoitua. Oli sellaisia hetkiä peleissä, että tuli monta maalia lähekkäin, eikä oikein saatu niitä huonoja vaiheita riittävän nopeasti poikki. Se oli päällimmäinen syy, joka aiheutti aaltoliikettä peleihin. Oltiin välillä ihan purjeessa.

Maalinteon suhteen Suomi olisi voinut onnistua paremminkin.

– Täytyy myös sanoa, että viimeistelyn tehokkuussa on parannettavaa läpi linjan. Mielestäni pystyttiin aika hyvin luomaan paikkoja kaikilla kolmella kentällisellä, mutta historiaa toistaen maalit meni enemmän yhdelle kentälliselle kuin muille. Viimeistelytehokkuutta kaivattaisiin. Paikoilla oltiin aika hyvin kaikissa peleissä. Tehtyjen maalien määrä olisi voinut olla paljon isompikin.

Ruotsi-voitot ovat kuitenkin harvinaisia. Kuinka tärkeä juttu se oli henkisesti?

– Voitto on tietysti mukava asia ja on sillä varmasti henkinenkin vaikutus. Vielä isompi juttu siinä pelissä oli se, että kun Ruotsi lyö paineen, niin aletaan löytämään se ideologia, että se on maalipaikka meille. Eikä ole niin, että housuun tärähtää siinä kohtaa. Siten kuin se on ehkä joskus ollut murheenkryyninä, että ollaan alistuttu paineen alle. Aidosti nähdään siinä paljon mahdollisuuksia.

– Vielä sekin lisäyksenä, että Tshekkikin ensimmäistä kertaa ikinä voitti Ruotsin. Niillä oli vähän sama juttu, että pääsivät paineen alta tulemaan ylivoimahyökkäyksiin. En tiedä joutuuko ensi kertaa tässä oman uran aikana länsinaapurikin pikku hiljaa reagoimaan asioihin. Aika näyttää.

– Ihan mielenkiintoinen turnaus oli, että pelit oli tasaisia, jos ei selkeää Sveitsi-Ruotsi -peliä lasketa, Kurronen avaa kokonaisuutta.

Lasse Kurronen näki Tshekin EFT:ssä paljon hyvää, mutta myös kehitettäviä seikkoja. Kuva: Martin Flousek/Cesky Florbal

Kohti Turkua ja Singaporea

Ennen turnausta ensikertalaiset puhuttivat hiukan. Varsinkin kolme maalia iskenyt Miisa Turunen nousi turnauksessa esille, mutta Kurronen kehuu jokaista ensikertalaista, ja sanoo kaikkien olleen oikeassa paikassa.

– Jos aloitetaan veskarista, niin Juulia Kataja pelasi yhden pelin ja palkittiin pelin parhaana. Ihan kelpo avaus hänelle ja ei tärissyt yhtään. Se oli hyvä.

– Miisa Turunen ja Henrika Maikola täyttivät ruutunsa ja hyvä, että Turunen sai jokusen maalinkin tehtyä. Paikkoja oli kyllä läpi viikonlopun, mutta ketsuppipullo aukesi vasta loppusuoralla.

– Hyvä niin, sillä kuten äsken vähän tuossa jo sanoin, niin maalinteon tuskaa meillä pikkuisen oli. Kyseessä on selkeästi maalintekoprofiilin pelaaja niin niitä ei liikaa ole koskaan. Tervetullut lisä meidän hyökkäykseen ja vaarallinen laukaus sekä rightin kätisyys tuo erikoistilannepelaamiseenkin omat mausteensa, Kurronen arvioi.

Naisten MM-syksyn kannalta kiinnostava etappi on lokakuun lopun EFT Turussa, ja silloin joukkue pelaa viimeiset pelinsä ennen joulukuun Singaporen MM-kisoja. Valmennuksella on selkeät parannuskohteensa ja niitä Kurronen on tässäkin nostanut esille, mutta mihin maajoukkueen seuraajan olisi hyvä keskittyä tulevissa otteluissa?

– Asia mitä tietysti valmennuskin seuraa on se, että miten meidän pallollinen peli kehittyy. Visio on ollut Uppsalan kisojen jälkeen siitä, että sellaisella ”ihan ok” -taistelulla päästiin Ruotsia vastaan lähelle loppuminuuteilla, jolloin Ruotsia rupesi jännittämään. Täten hyökkäyspeliä ruvettiin pelaamaan vasta ihan lopussa.

– Singaporeen lähdetään voittamaan maailmanmestaruus hyvällä pallollisella pelillä ja sitä on koko kesä mietitty. Ollaan keskitytty vain pallolliseen peliin ja se alkaa mielestäni näkyä jo aika hyvin. Saadaan käännöistä, paineen alta lähdöistä ja jossain määrin järjestäytyneistä hyökkäyksistäkin paremmin tuotettua paikkoja ja nyt vain viimeistely pitää saada paremmalle tolalle. Sitä kannattaa siis seurata, että miten pystytään sekä kontrolloimaan pallolla että olemaan vaarallisia sekä tehokkaita.

Turussa nähtäneen myös jo sellaisia kentällisiä, joita voi odottaa näkevän myös Singaporen kaukalossa.

– Kaikkia varmasti kiinnostaa ketjut ja niiden rakentaminen. Toivottavasti saadaan sinne parhaat mahdolliset pelaajat jalkeille, että tuoltahan oli Kippilä (My) vielä pois ja muuta. Näillä näkymin pitäisi olla Turussa jo pelikuntoinen, Kurronen kertoo.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen