Miltä tuntuu valmentaa Seinäjoen tämän hetken parasta salibandyjoukkuetta, Jarmo Eteläaho?

Jymy on aloittanut kauden vahvasti Jarmo Eteläahon johdolla. Kuva: Juha Käenmäki

Jymy on aloittanut kauden vahvasti Jarmo Eteläahon johdolla. Kuva: Juha Käenmäki

Miesten F-liigan alkukauden selkeä piristysruiske on ollut piskuinen Seinäjoelta ponnistava Nurmon Jymy, joka on napannut pisteitä vakuuttavaan tahtiin.

Se on voittanut varsinaisella peliajalla neljä viidestä ensimmäisestä pelistä. Kaatuneiden joukkueiden joukossa ovat viime kauden kakkonen Nokian KrP, Happee, FBC Turku ja mikä tärkeintä – paikallinen mahtiseura SPV.

Miltä tuntuu valmentaa Seinäjoen parasta salibandyjoukkuetta, Jarmo Eteläaho?

– Kyllä tämä alkukausi on ollut ihan hieno meiltä. Eikös se niin mene, että se kumpi joukkue on edellisen pelin voittanut, pitää sitä valtikkaa sillä hetkellä? Ei muuta kuin jatketaan samalla lailla.

Minkälainen henkinen merkitys tuolla paikallispelin voitolla oli?

– Uskon, että se on tosi iso. SPV on ollut täällä niin pitkään hyvin menestynyt seura ja ykkösseura koko alueella. Se on luonut monien mieleen sen kuvan, että joukkue on voittamaton armada, että ei muut seurat pysty sitä voittamaan.

– Mun mielestä se näkyi vähän siinä paikallispelissäkin, että varsinkin kolmannessa erässä meiltä loppui uskallus. Se kynnys piti pystyä ylittämään, että voitetaan joskus tuo ottelu. Onneksi se päättyi tällä kertaa näin päin, Eleläaho pohtii.

Eteläaho lupaili kauden alla, että joukkue on iskussa syksyn peleissä. Hän kertoi, että joukkueen puolustuspeliä on saatu tiivistettyä ja hyökkäyspeliä saatu vaarallisemmaksi. Nähdyn perusteella Eteläaho ei puhunut pehmoisia.

– Kyllä se oli näkyvissä jo tuossa kesällä harjoituspeleissä. Aika hyvin on saatu varsinkin tuo oman pään pelaaminen selkeäksi. Meidän hyökkäyspelikin on ollut aivan sellaista mitä ajateltiinkin. Ollaan siinä onnistuttu. Varsinkin tuossa Nokia-pelissä pelattiin mun mielestä aika hyvääkin hyökkäyspeliä. Ainakin hyvin selkeätä.

Divari-pelaajista liigapelaajia

Jymy oli Pääkallon kausiennakossa sijalla 11, eli toisen karsijan paikalla. Jymylle on ennustettu vaikeuksia joka kausi vuoden 2020 kabinettinousun myötä, mutta joukkue tuntuu nauttivan altavastaajan asemasta ja epäilijöille näyttämisestä.

– Itse kun on tässä pitkään ollut mukana, niin riippuu vähän joukkueesta ja sen rakenteesta myös, että minkälainen se pelaajamateriaali on. Jotkut pelaajat pystyy ammentamaan altavastaajan asemasta sen kiukun ja sopivan motivaatiotekijän.

– Toisille siitä voi tulla asia, josta tulee ylimääräistä painetta. Kun aloitetiin pääsarjoissa (Divarissa) aikoinaan niin oli varsinkin sellainen tilanne, että meillä oli joukkue, joka nautti altavastaajan tilanteesta. Tietyllä tavalla tilanne on aika sama nyt. Pojat ovat aika hyvin hyödyntäneet alkukaudesta sen, että kukaan ei odottanut liikoja joukkueelta, kymmenisen vuotta Jymyn edustusta valmentanut Eteläaho sanoittaa Jymyn luonnetta.

Jymy menetti viime kauden ratkaisupelaajiaan SPV:hen ja ulkomaille. Tilalle tuli pääosin pelaajia Divarista ja ulkomaalaisvahvistuksia, joita ei ole joukkueessa aiemmin ollut. Sekä nuorista paikallispelaajista ja Divarista tulleista hankinnoista on viime kausina kuoriutunut erinomaisia liigapelaajia, ja tällä kaudella liigaläpimurtoa ovat tekemässä Eemil Äijälä sekä Karri Vaarala, jotka tulivat tutun Limingan ilmasillan kautta Etelä-Pohjanmaalle.

Onko valmennuksen lähestymistavassa jotain sellaista, mikä selittää tätä onnistumista?

– Ehkä meillä on sellaista tietynlaista ymmärrystä tässä, että vaikka joku sattuisi tekemään jonkin virheen, niin ei ensimmäisenä tiputeta penkille, vaan annetaan aikaa. Meidän toiminnassa näkyy myös monipuolinen kehittäminen. Onhan tuossa meidän valmennustiimissäkin hyviä osaajia.

– Jos miettii Kirsilän Jiriä niin on fysiikkapuolen isokin osaaja. Itselle jalkapallon puolelta tuttu Kangaskokon Petri hoitaa meidän henkistä puolta. Karjalaisen Jari kun vielä tuli mukaan niin Jari on tuonut paljon hyvää lisää tuohon lajipuolelle.

– Varsinkin tämän joukkueen kanssa on voinut panostaa yksilöihin. On ollut aika valmista pelaajaa tarjolla tämän kauden alussa kokoonpanoon.

Jymyä on pidetty vuosia SPV:n kakkosjoukkueena. Paikallispelin voittaminen oli iso juttu. Arkistokuva: Juha Käenmäki

Ulkomaalaispelaajat ovat kiinnostava lisä Jymyssä. Tshekkivahti Martin Hanousek pelasi erinomaisen pelin maanantaina Nokian KrP:ta vastaan. Saksalaispuolustaja Ferdinand Ondruschkalle ei ole minuutteja kertynyt, mutta sveisiläishyökkääjä Noé Siegfried on pelannut.

– Kyllä me selkeästi positiiviselle puolelle mennään heidän suhteensa. Totta kai tuo ottaa aikansa, että pojathan vasta tuli elokuun alussa, eli se heidän täällä olo ei ole ollut liian pitkä ennen kauden alkua. Treenipeleissä oli hyviä hetkiä kaikilla ja varmasti jäi jotain parannettavaakin, mutta pikku hiljaa.

– Jos ei puhuta pelkästään pelaamisesta, niin hekin ovat tuoneet oman mausteensa tuohon meidän toimintaan. Kaikki ovat fiksuja kavereita ja joukkuepelaajia. Välillä tuntuu siltä, että he olisivat olleet täällä aina. Ovat päässeet hyvin mukaan.

Eteläaho nostaa esille senkin seikan, että ulkomaalaispelaajat motivoivat suomalaispelaajia esimerkillään. Hän näkee sen isona asiana, että Keski-Euroopasta asti on tullut pelaajia kehittämään itseään salibandyssa, ja uskoo sen motivoivan myös paikallisia pelaajia omassa tekemisessään.

Pudotuspeleihin?

Kautta on pelattu vielä verrattaen lyhyt aika, mutta Jymyn nyt keräämät 12 pistettä ovat hyvä astinlauta sille, että joukkue ei joutuisi ainakaan karsintoihin keväällä. Sinänsä suurmenestystä kannattaa vielä toppuutella, mutta alku on antanut viitteitä sille, että joukkue taistelee paikasta toisella viivalla, kuin tutummalla karsintaviivalla.

Nälkä kasvaa syödessä. Kuinka suuri pettymys on, jos Jymyä ei nähdä pudotuspeleissä?

– No kyllä se pettymys on, että kyllä se meillä tavoitteena on. Ei siitä mihinkään pääse. Näin hyvän alun jälkeen asia on juuri noin. Samalla pitää muistaa, että viisi kierrosta on aika vähän runkosarjasta. Yhtään ei voida heikentää tekemisen tasoa.

– Kyllä meidän pitää edelleen onnistua joka ilta lähes täydellisesti, jos me halutaan pisteitä ottaa. Totta kai voitot tuo itseluottamusta varmasti jokaiselle, kun nyt on pystytty voittamaan sellaisia joukkueita kuin Happee, KrP ja SPV, joita ei ole aikaisemmin voitettu. Tepsiäkin vastaan pelattiin tosi hyvä peli, vaikka se hävittiinkin.

– Jos miettii tätä viikkoa, niin onhan meillä aivan äärimmäisen vaikea ohjelma, kun vastassa on Happee ja Oilers. Tosi hyvin pitää onnistua jos meinataan jotain niistä saada.

Entä minkälainen pettymys se on, jos nyt saavutettu kaupungin herruus menetetään kauden aikana?

– Totta kai sekin olisi pettymys, mutta sen suhteen on vielä kaksi koitosta jäljellä tällä kaudella. Kevään viimeisen pelin jälkeen katsotaan kenellä on valtikka kesän yli. Koitetaan pitää siitä kiinni, mutta sehän on varma, että myös SPV tulee parantamaan tuosta. Ei varmasti ainakaan kovin helpolla saada heidän päänahkaansa, Eteläaho summaa.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen