ÅIF on noussut alkukauden yllättäjäksi: ”Voidaan haastaa kenet vaan”

ÅIF on naisten liigakauden yllättäjiä. Kuva: Juhani Järvenpää

ÅIF on naisten liigakauden yllättäjiä. Kuva: Juhani Järvenpää

Naisten F-Liiga kausi lähestyy puolivälin krouvia. Yksi kauden suurimpia yllätyksiä on ollut ÅIF.

Sipoolaisjoukkue löytyy sarjataulukosta sijalta 8, kun joukkueella on ainoastaan tamperelaisseurat Classic ja Koovee kohtaamatta tämän kauden osalta. ÅIF:n isoimpana päänahkanaan voi pitää vierasvoittoa sarjakolmosesta EräViikingeistä, jonka ÅIF voitti viime viikon perjantaina. Päävalmentaja Jussi Heikkisen mukaan sarjaan totuttautumisessa kesti hetki.

– Meillä on ollut aika kirjavia tuloksia. Yksi meidän valmennusryhmän jäsenistä totesi tuossa noin kuukausi sitten kun oltiin hävitty samana viikonloppuna SaiPalle ja Rankoille Ankoille selkein numeroin, että ei olla vielä totuttu ”talon tavoille” ja F-Liigan vaateeseen. Sen jälkeen ollaan otettu askelia eteenpäin meidän tekemisessä ja pystytään luottamaan meidän puolustuspeliin ja pystytään noudattamaan meidän pelisuunnitelmaa, puolustetaan tiiviisti ja hyökätään vastaan, Heikkinen sanoo.

ÅIF:n ottelut ovat yleisesti olleet vähämaalisia kumpaankin suuntaan. Lukuunottamatta alkukauden 17-1 ryöpytystä TPS:aa vastaan vain yksi ottelu on saavuttanut kymmenen maalin rajapyykin, kun ÅIF kävi hakemassa vieraspisteet FBC Loistolta luvuin 6-4.

Heikkisen mukaan juurikin maalinteko on ollut odotetusti yksi ongelmakohdista, ja ÅIF onkin tehnyt tähän saakka vähiten maaleja kuluvalla F-Liiga -kaudella. Tästä syystä hän iloitsee joukkueen puolustusvalmiudesta.

– Hyvä, että on onnistuttu pitämään ottelut vähämaalisina. Harvalla joukkueella on Milla Nordlundin tai Miisa Turusen kaltaista pelaajaa, joka tekee takuuvarmasti sen 25 maalia kauteen. Ei se ole sellainen, että erityisesti on siihen fokusoitu, mutta totta kai kun puolustuksen kautta lähdetään pelaamaan niin se on hyvä, hän toteaa.

– On todella paljon todennäköisempää, että me voitetaan otteluita 5-3 kuin 10-8.

ÅIF nousi viime kaudella karsintojen kautta liigaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Oma kasvatti kapteenina

Kapteeni Sandra Ojanen on seuran omia kasvatteja. Hänen mukaansa joukkuehenki on huipussaan viime aikojen suoritusten jälkeen. Koko joukkue on hyväksynyt omat roolinsa ja tekevät valtavasti töitä niin otteluissa kuin niiden ulkopuolellakin suoritusten ylläpitämiseen.

– Mä luulen, että kaikki ymmärtää, että kaikilla on oma tärkeä roolinsa ja kun hoitaa sen oman hommansa niin me ollaan joukkueena todella hyviä. Se tuo itseluottamusta ja luottoa omaan tekemiseen, että kun tähän on pystytty ja voitettu nämä joukkueet, niin voidaan olla vieläkin parempia seuraavassa ottelussa, Ojanen sanoo.

Joukkueen itseluottamus on noussut kohisten kauden aikana. Hyvät tulokset ovat nostattaneet pelaajien luoton omaan tekemiseen ja valmennukseen täysin uudelle tasolle.

– Se tuo itseluottamusta ja luottoa omaan tekemiseen, että kun tähän on pystytty ja voitettu nämä joukkueet, niin me tiedetään mihin pystytään ja voidaan haastaa kenet vaan.

– Monipuolisesta ja hyvästä valmennustiimistä on ollut suuri apu, ja kehitystä meidän pelaamisessa yhteen on tapahtunut alkukauden aikana paljon, Ojanen intoilee.

Paikka uudistuneeseen F-Liigaan ei tullut ÅIF:lle helpolla. Kaksi vuotta sitten joukkue pelasi pitkän ja raastavan karsintasarjan Steelersiä vastaan, ja viime kaudella viimeisen F-Liigapaikan ratkaiseva sarja Jokereita vastaan venyi myös viiteen otteluun. Heikkinen näkee, että noiden karsintasarjojen tuoma kokemus tiukoista otteluista on auttanut kääntämään tiukkoja, vähämaalisia otteluita voitoiksi.

– Nuo sarjat näyttivät pelaajien luonteen, joka näkyy myös nyt näissä tiukoissa otteluissa. On ollut hienoa huomata, että tappioasema ei näkynyt joukkueen tekemisessä, vaan se usko siihen omaan tekemiseen säilyi ja on nimenomaan vahvistunut nyt alkukaudella. Ehkä jo viime kaudella näkyi meidän kyky venyä tiukoissa paikoissa.

Ojanen yhtyy päävalmentajansa mielipiteeseen.

– Totta hän puhuu. Viime kaudella Jokereita vastaan tultiin kahden tappion jälkeen takaa ja noustiin rinnalle ja ohi liigapaikkaan. Luotto on joukkueessa kova ja tiedetään mihin pystytään kun on pakko.

Tavoitteet päävalmentaja Heikkinen pitää korkealla: pudotuspeleissä. Syy korkeisiin tavoitteisiin on hänelle selvä.

– Pelaajat ovat kanssani samaa mieltä, että pelkkä säilyminen sarjassa ei riitä. Tavoite ohjaa tekemistä niin paljon, että tavoitteet on pidettävä korkealla, hän vakuuttaa.

Kapteeni Ojanen yhtyy päävalmentajansa tavoitteisiin.

– Minimitavoitteet on pudotuspeleissä. Helppoa se ei tule olemaan, koska siellä on tosi tiukkaa pisteiden kanssa noilla sijoituksilla ja muiden joukkueiden kanssa, jotka noille sijoille ovat aikaisemmin sijoittuneet. Jokainen piste on todella tärkeä ja tuossa voi käydä ihan miten vaan.

Teksti: Tuomas Kousa, Pääkallon toimittaja

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen