Luukkonen valitsi alkukauden tähdistön: ”Ei ole saanut nauttia kuluvalla kaudella jatkuvasti huippupelaajien tarjoilusta”

Heikki Luukkoselta löytyy ainakin jonkinlaista luottoa Happeeseen, vaikka kausi on alkanut heikohkosti. Kuva: Esa Jokinen

Heikki Luukkoselta löytyy ainakin jonkinlaista luottoa Happeeseen, vaikka kausi on alkanut heikohkosti. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-liiga on maajoukkuetauolla, ja runkosarjan pelejä on pelattu noin kolmasosa.

Pääkallon asiantuntija Heikki Luukkonen ottaa nyt kantaa alkukauden tapahtumiin, sekä maajoukkueeseen koskien tulevan viikonlopun EFT-turnausta. Löydät turnauksen seurantaohjeita jutun lopusta.

Esport Oilers lähti maajoukkuetauolle kärjessä. Onko se yllätys?

– Ennakkoasetelmat kauden alkuun olivat, että kärkikolmikko (Classic, KrP ja Oilers) on muita edellä ja kamppailee runkosarjan voitosta. Siinä mielessä järin suuresta yllätyksestä ei ole kyse.

– Öljymiesten otteet valmistavalla kaudella ja avauskierroksilla eivät vakuuttaneet, mutta laatujoukkueen merkki on, että pisteitä tulee vaikkei joka ilta ylletäkään ylärekisteriin. Loukkaantumis- ja kokoonpanohaasteet huomioiden Oilersin avauskolmannes on sujunut myötätuulessa. Öljyleirissä voidaan tähyillä luottavaisina tulevaan, sillä sairastupa alkaa tyhjentyä ja peli kehittyy suotuisasti.

Happee ei ole tällä hetkellä edes kahdeksan sakissa. Uskotko, että joukkue voi jäädä jopa pudotuspelien ulkopuolelle?

– Happee on mukana pudotuspeleissä, siitä ei ole epäilystäkään.

Nyt joukkueet ovat asettuneet taulukossa melko odotettuihin uomiinsa. Mitkä ovat olleet alkukauden suurimpia yllätyksiä suuntaan tai toiseen?

– Indians on napsinut makeita päänahkoja kärkijoukkueilta ja haarukassa olisi kaikkien aikojen paras runkosarjasijoitus. Historiallinen pudotuspelisarjan aloittaminen Otahallilla tapahtunee tänä keväänä.

– OLS ja Jymy kisaavat uskottavasti pudotuspelipaikasta. Molemmat joukkueet kärsivät kirpaisevia menetyksiä viime kauden jälkeen, mutta uudet vastuunkantajat ovat täyttäneet saappaat. Uusiutuneissa kokoonpanoissa tuikkinee muutama tulevaisuuden tähti.

– Lupaavien avauskierrosten jälkeen LASB on joutunut luiskaan ja valahtanut kamppailemaan tyvipäähän. Joukkueessa on potentiaalia nähtyä parempaan.

Jos pitäisi valita 11 ensimmäisen pelin tähdistö, niin keitä siihen menisi?

Maalivahti: Markus Laakso, Esport Oilers

– Maalivahdin tärkein tehtävä on antaa joukkueelle mahdollisuus voittaa. Laakso on torjunut alkukauden aikana F-liigan maalivahdeista eniten ja pelannut yhtä vaille kaikki ottelut. Perustaso on ollut luotettava ja suunta on nousujohteinen.

Puolustaja: Nico Jonaeson, Nokian KrP

– Kapellimestari, joka rytmittää ja johtaa viisikkonsa hyökkäyspeliä suvereenilla syöttörepertuaarilla. Puolustajien pörssikärki on oppinut hyödyntämään nopeuttaan oikea-aikaisilla pallottomilla liikkeillä parhaille maalintekoalueille ja luomaan tilaa myös muille.

Puolustaja: Jere Niemelä, TPS

– Sarjan ahkerimmin laukova puolustaja, jolla on vielä huomattavasti kehityspotentiaalia. Kätisyys ja ominaisuudet huomioiden tulee saamaan riittävästi mahdollisuuksia kansainväliseen läpimurtoon.

Oikea laitahyökkääjä: Ville Lastikka, Classic

– Salibandyurallaan jo useampaakin kannua nostanut Lastikka taipuu monenlaisiin rooleihin, takoo tehopisteitä tehtaan takuulla ja tekee joukkueestaan paremman. Ei ole saanut nauttia kuluvalla kaudella jatkuvasti huippupelaajien tarjoilusta viisikossaan, mutta on silti sarjan tehokkain maalintekijä.

Keskushyökkääjä: Justus Kainulainen, Esport Oilers

– Pörssikärki on ollut erinomaisessa vedossa ja osunut niin tasaviisikoin kuin erikoistilanteissakin. Sadan pisteen runkosarjakausi vaatii tahdin kiristämistä ja muutaman pelin suonenvetoa.

Vasen laitahyökkääjä: Eemeli Salin, Classic

– Salin on ollut jo vuosikaudet valtakunnan eliittiä pelipaikallaan. Tutkapari Sami Johanssonin suunnattua Sveitsiin askelmerkkejä on pitänyt hieman päivittää ja meno on ollut raikasta. Salinin tinkimätön asenne ja kokemus tuovat korvaamatonta lisäarvoa viisikolle.

Pitäisikö Rasmus Kainulaisen olla mukana EFT:ssä? Kuva: Esa Jokinen

Jussila valitsi EFT-joukkueensa. Minkälainen yleisnäkymä joukkueessa on?

– Muutaman viime hetken poissaolon myötä jalkeilla on uuden sukupolven joukkue, jossa toki lukuisilla pelaajilla on jo rutkasti kokemusta kansainvälisistäkin karkeloista. Kyseessä on ensimmäinen miesten maajoukkueen tapahtuma, jossa 90-luvun loppupuolella syntyneiden pelaajien harteille sälytetään johtavien pelaajien vastuu.

– Kilpailu pelipaikasta on äärettömän kovaa, kuten Suomen maajoukkueessa kuuluu ollakin. Ryhmän ulkopuolelle on jäänyt lukuisia erinomaisia pelaajia, eikä mukaan ole välttämättä yritettykään saada parhaita yksilöitä, vaan huolellisesti roolitettu joukkue kätisyyksiä myöten.

– Maalivahtiosastolla on haluttu luottaa viime kisojen tandemiin ja haastajien aika tulee mahdollisesti myöhemmin. Puolustajien osalta vaihtuvuus on ollut poikkeuksellisen suurta ja valinnoissa paistavat näytöt viime kevään pudotuspeleistä.

– Keskushyökkääjien valinnoissa on painotettu hyökkäyspeliosaamista, eikä mukaan ole kelpuutettu jarrumiehiä. Perinteisesti laitahyökkääjien tontit ovat olleet kilpailluimpia, kuten nytkin. Joukkueen ulkopuolelle on jätetty rightin miehistä esim. kevään finaalisarjassa johtavissa rooleissa marinoituneet Tuomas Ojala (TPS) ja Joonatan Kovanen (KrP), lefteistä puolestaan kivikova Miko Kailiala ja F-liigan +/- -tilaston kärkinimi Rasmus Kainulainen.

Keitä mielestäsi pitäisi seurata eritoten maajoukkueessa?

– Maalivahtitilanne on mielenkiintoinen. Onko tässä Suomen kisatandemi, vai onko haastajille vielä sijaa? Mikä on maalivahtien marssijärjestys, kumpi saa kaksi peliä? Luonnollisesti onnistumiset tolppien välissä helpottavat myös joukkueen tavoitetta voittaa turnaus.

– Waltteri Vesterinen on nuoresta iästään huolimatta jo meritoitunut F-liigassa ja lunastanut johtavan roolin seurajoukkueessa. Alkusyksyn maaotteluissa otteet olivat lupauksia herättäviä ja nuorukainen lukeutui Suomen parhaimmistoon. Turkulaisen kansainvälinen läpimurto on lähellä ja hänen kehitystään kannattaa seurata tarkasti.

EFT:n otteluohjelma ja linkit SalibandyTV:n lähetyksiin

Koko EFT löytyy SalibandyTV:stä täältä. Maajoukkuetapahtumat löytyvät tapahtumien vasemmasta laidasta. Voit ostaa EFT:stä yksittäisiä pelejä tai koko tapahtuman huokeampaan hintaan.

Perjantai 10.11.
11.00 Suomi U19 – Sveitsi U19
14.00 Suomi miehet – Sveitsi miehet

Lauantai 11.11.
13.15 Ruotsi U19 – Suomi U19
16.00 Ruotsi miehet – Suomi miehet

Sunnuntai 12.11.
10.00 Tshekki U19 – Suomi U19
15.30 Tshekki miehet – Suomi miehet