Naava jatkaa Tshekissä aina kevääseen 2026 asti – ”Kovempi kuin Sveitsin liiga”

Joonas Naava valmentaa Tshekin liigassa, ja myös Tshekin maajoukkueessa. Kuva: Markus Aeschimann / www.markus-aeschimann.ch/IFF

Joonas Naava (etualalla) valmentaa Tshekin liigassa, ja myös Tshekin maajoukkueessa. Kuva: Markus Aeschimann / www.markus-aeschimann.ch/IFF

Suomalainen salibandyvalmentaja Joonas Naava kiinnitettiin viime kauden jälkeen tshekkiläisen Florbal MB:n (Mlada Boleslav) päävalmentajaksi kaudelle 2023-24. Tällä viikolla kerrottiin, että Naavan sopimusta on jatkettu kevääseen 2026 asti.

Naava toimi aiemmilla kausilla EräViikinkien urheilujohtajana. Hän sai ErViltä vuoden työvapaata kevääseen 2024, ja kertoo nyt, että sitä on jatkettu kevääseen 2026.

Naavan mukaan nykyinen seura on yksi maailman parhaista valmentajan näkökulmasta.

– Meillä on joukkueessa kymmenkunta miesten maajoukkuepelaajaa, valtaosa pelaajista voi harjoitella kuin ammattilaiset. Mun ei myöskään tarvitse tehdä työksi muuta kuin valmentaa Superliigajoukkuetta. Seura tarjoaa erinomaiset olosuhteet kaikin puolin. Pääsen tekemään hommia maajoukkuepelaajien kanssa nyt myös arjessa.

– Samalla ollaan muutettu aika paljon asioita tälle kaudelle ja valmennuskielikin on englanti, niin se ottaa aikaa kaikin puolin. Sen takia halusin jatkaa nyt aloitettua hommaa, kun seurakin oli erittäin halukas jatkoon, Naava avaa.

Naava kuuluu Tshekin miesten maajoukkueen valmennusryhmään. Marraskuun EFT-turnauksen voittanut Tshekki on ottanut viime vuosina askeleita salibandymaailman huipulle. Vuoden 2022 MM-kisoissa Tshekki oli hopealla Ruotsin jälkeen.

Tshekin liiga on yleisesti ottaen melko tuntematon suomalaisille.

– Liiga on kärjen osalta Suomen kärkijengien tasoa, mutta pohja on selkeästi heikompi kuin F-liigan häntäpää (toim. huom. Tshekin liigassa 14 joukkuetta). Näkisin kuitenkin, että liiga on kovempi kuin Sveitsin liiga. Kärkijengit on edellä: Esimerkiksi liigan keskikastin Bohemians tippui vasta jatkoajalla Sveitsin liigaa johtavalle Wilerille Champions Cupissa, Naava arvioi.

Tällä hetkellä Florbal MB majailee kolmantena Tshekin Superliigassa Stresovicen ja Vitkovicen takana. Seuralla on kovia tavoitteita tulevaisuuden osalta.

– Seura on kunnianhimoinen ja haluaa olla yksi maailman parhaista tulevaisuudessa. Tavoite on löytää myös ulkomaalaisia pelaajia tänne ensi kaudeksi. Urheilullisesti ja taloudellisestikin sanoisin, että tämä on erittäin hyvä vaihtoehto esimerkiksi maajoukkuepelaajalle. Sama ei tietenkään päde kaikkiin tshekkijengeihin, mutta Boleslav on tässä edellä olosuhteiden ja harjoituskulttuurin osalta, Naava vakuuttaa.