Valtola oli maajoukkueen mukana jo 16-vuotiaana, mutta debytoi MM-kisoissa 4,5 vuotta myöhemmin: ”On ehtinyt karttua aika paljon kokemusta”

Ulla Valtola on kuulunut maajoukkuerinkiin pitkään, mutta debytoi nyt MM-kisoissa. Kuva: Anssi Koskinen

Ulla Valtola on kuulunut maajoukkuerinkiin pitkään, mutta debytoi nyt MM-kisoissa. Kuva: Anssi Koskinen

Suomen naisten salibandymaajoukkue Singaporen MM-kisoihin (2.-10.12.) julkaistiin keskiviikkona Espoossa.

Yksi kisadebytanteista on FBC Loiston puolustaja Ulla Valtola, 21.

– Kyllä vähän jännittää, mutta odotan tosi paljon. Tulee tiukat kisat monella tavalla. Siellä ollaan sellaisessa omassa kuplassa, ja kyllä mä odotan sitä kuplaa, Valtola toteaa julkistustilaisuudessa.

Valtola on ollut potentiaalinen MM-pelaaja jo pitkään. Puolustaja oli syksyllä 2021 voittamassa U19-kultaa, mutta ei tullut vielä silloin valituksi Uppsalan aikuisten kisoihin.

– En ollut siinä projektissa oikeastaan mukana. Vaikka silloin meni syksy hyvin Ruotsissa ja myös nuorten kisat, niin se varmasti vaikutti, että ei ollut aiemmin siinä projektissa mukana.

Joka tapauksessa nuoresta turkulaisesta ehdittiin kohista jo viime vuosikymmenellä. Valtola otti ensiaskeleet maajoukkueessa jo 16-vuotiaana keväällä 2019. Sen jälkeinen matka MM-kisoihin on ollut opettavainen ja maajoukkuepelejä on kertynyt 15. Se on koronavuodet huomioiden hyvä määrä debytantille.

– Tässä on ehtinyt karttua aika paljon kokemusta. Hyvällä tavalla on myös kasvanut. Kokemuksen myötä tekee myös fiksumpia valintoja kentällä ja on valmiimpi kisoihin.

– Se on myös opettanut, että on ollut koko ajan maajoukkueen mukana ja nähnyt tuota kulttuuria ja sitä kautta ottanut myös oppia, Valtola pohtii.

Valtola on ollut pallollisesti ja liikkeen puolesta vahva pelaaja jo pitkään. Mitä päävalmentaja Lasse Kurronen odottaa debytantilta?

– Meidän kentän rooli on ollut pitkälti kääntöpelaaminen ja meillä on aika paljon juoksuvoimaa. Tarkoitus on riistää palloa, kääntää peliä ja pistää palloa maaliinkin, jos mahdollista, Valtola arvioi.

FBC Loiston kasvatti ja nykyinen FBC Loiston pelaaja. Ulla Valtola käväisi kahden kauden ajan myös Ruotsin pelikentillä. Kuva: Anssi Koskinen

Ruotsi vastaan Suomi seuratasolla

Valtola pelasi kaksi kautta Ruotsissa ennen tämän kauden paluutaan Suomen liigaan. Superliigassa kertyi 34 ottelua (15+10) KAIS Morassa ja Karlstadissa. Viime kaudella hän pelasi myös Allsvenskania Morassa ja 18 peliin syntyi mukava 14+16 pistesaldo.

Mitä eroa Ruotsin liigassa on Suomeen nähden?

– Kaikki varmasti tietää, että Ruotsin liiga on aika kova. On se ero iso. Itse tykkäsin siitä, että siellä pistettiin koville joka pelissä ja toivon, että Suomen liiga ottaa jossain kohtaa Ruotsin kiinni.

Missä oli kaikkein isoin ero?

– Fyysisyydessä oli se ero, että Ruotsissa saa pelata tosi paljon kovempaa. Tuomarilinja on aika erilainen.

– Ehkä se kaikkein isoin ero oli pelinopeus. Suomessa on tottunut siihen, että voi vaikka pari pakki-pakki-syöttöä ottaa, mut Ruotsissa yhden pakki-pakki-syötön jälkeen tulee jo karvi päälle. Siellä ei odotella ja siellä ihan valmennuskin huutaa, että ”nyt ylöspäin”. Ei siellä jäädä venailemaan. Ruotsissa ei pyöritellä hirveästi, Valtola summaa.

Valtola pelaa kolmatta kauttaan Suomen liigaa. Ensimmäinen meni tosin NLB:ssä. Seura on ollut aina sama eli turkulainen FBC Loisto. Ottaen huomioon pelaajan tason ja maajoukkuestatuksen, luulisi kiinnostusta löytyneen myös muualta F-liigasta.

– Kyllä se oli aika itsestäänselvyys, että Loistoon menen. Siinä oli sekin, että moni muu palasi samaan aikaan ja se teki siitä vielä helpomman päätöksen. Pienihäkkinen (Matti) kun on siellä, niin hän on tuttu ja luotettava valmentaja, johon voin luottaa siinäkin, että häneltä saa hyviä oppeja matkaan. Kyllä se oli aika helppo päätös.

Loisto tosiaan vahvistui tällä kaudella, mutta alkukausi on sujunut tuloksellisesti vaihtelevasti. Joukkue on viidentenä, ja on voittanut viisi peliä yhdeksästä. Nyt joukkue on kolmen pelin voittoputkessa.

Valtola selittää alkukauden vaihtelevaa tulostasoa myös otteluohjelmalla.

– Meillä oli heti siihen alkuun Tepsit, ErVit, Classicit ja Pessit (PSS), joten lähtökohtaisesti suht kovat vastustajat. Ei tästä hirveän huolissaan ole voinut olla. Meillä oli myös paljon vaihtuvuutta tuossa joukkueessa, että tietysti se ottaa myös oman aikansa, että saadaan palaset kohdalleen.

– On lähdetty jatkamaan nousujohteisesti, ja toivon, että jatkuu samalla tavalla, Valtola linjaa.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen