Liigat

Kesähaastattelussa paluumuuttaja Jami Manninen: ”Nykyään melkein joka paikassa tehdään hommia hyvin ja laadukkaasti”

30.08.
2017
Liigat

Jami Manninen pelasi Happeen paidassa viimeksi kevään 2015 finaalisarjassa SPV:tä vastaan. Kuva: Mika Hilska

Jyväskylän Happee on ollut yksi kesän siirtomarkkinoiden voittajista. Nimekkäin hankinta on Happeeta jo aiemmin urallaan edustanut maailmanmestari ja pörssihai Jami Manninen.

Hirvinuttujen tuorein kiinnitys on Markus Laakso, joka siirtyi Jyväskylään EräViikingeistä. Mannisen lisäksi paluumuuttajia ovat puolustaja Lauri Lavonen (KrP) sekä hyökkääjä Lassi Kotovaara (Koovee). Siinä missä kolme muuta hankintaa liittyivät Happeeseen kotoisesta liigasta, palasi Manninen Suomeen Ruotsissa ja Sveitsissä vietettyjen kausien jälkeen.

– Kyllähän meillä täällä on sellainen meininki, että ei olisi ollut ollenkaan poissa. Tietysti se johtuu siitäkin, että parhaita kavereita pelaa tässä joukkueessa ja siviilissäkin vietetään aikaa todella paljon porukassa. Ulkomailla asuessani olimme tiiviisti yhteyksissä, joten nyt ei oikeastaan muuttunut muu kuin se, että pelataan taas samassa joukkueessa. Hienosti olen päässyt taas porukkaan – ei mitään ongelmia.

Happeen pelaajarunko on viime kausien aikana pysynyt melko samana, ja suurimmat muutokset onkin koettu valmennuspuolella Seppo Pulkkisen siirryttyä sivuun ja Mikko Lehdon otettua pääkäskijän rooli. Pelaajien näkökulmasta muutos ei kuitenkaan ole ollut niin suuri kuin äkkiseltään olisi voinut luulla.

– Onhan Seppo aivan huikea ihminen ja persoona, joten kyllä hänen lähtönsä tuntuu ja näkyy monellakin tapaa. Mutta Mikko on kuitenkin ollut kauan jo Sepon tutkaparina, joten hän tietää hyvin kaikki joukkueemme toimintatavat. Toki Lehto tuo omiakin juttujaan peliin, mutta mitään kovin suurta eroa entiseen ei valmennuksen kannalta ole.

Taannoin Happeen sivuilla Lehto kommentoi kesäharjoittelun hieman muuttuneen edellisiin kausiin verrattuna, mutta Manninen itse kokee kesäharjoittelun painottuneen edelleen samoihin osa-alueisiin: kamppailuvoimaan, juoksuun ja pelinopeuteen.

Näiden ohella lajitreenejäkin on tahkottu, vaikka välillä lajitauko on ollut paikallaan. Urheilijan arki on kuitenkin ollut monipuolista, ja joukkueen kesäharjoittelun lisäksi Manninen on pelannut niin golfia, tennistä kuin sulkapalloakin.

Kesän treenit ovat sujuneet ilman sen kummempia loukkaantumisia tai sairasteluita, ja harjoituspelit ovat olleet nousujohteisia. Ensimmäinen treenipeli sarjanousija SB Welhoja vastaan päättyi 3-4-häviöön. Welhot tulivat Mannisen mukaan vastaan hyvällä ja hienolla asenteella, ja nappasivat voiton täysin ansaitusti.

Manninen juhli viime joulukuussa salibandyn MM-kultaa. Kuva: Mika Hilska

Tämän jälkeen pelattu peli Classicia vastaan oli miehen omien sanojen mukaan rikkonainen, mutta kolme peliä Riiassa olivat jo suurimmaksi osaksi laadukasta salibandya.

– Nousujohteisiahan nämä harjoitusottelut ovat olleet. Vielä toki hieman sekavaa, mutta koko ajan mennään eteenpäin.

Kysyttäessä viime kausien joukkueista, Sveitsin SV Wiler-Ersigenistä ja Ruotsin FC Helsingborgista, Manninen kertoo saaneensa hyviä oppeja tuotavaksi myös Happeeseen.

– Kauheasti eroja joukkueiden välillä ei sinänsä ole, sillä nykyään melkein joka paikassa tehdään salibandyhommia hyvin ja laadukkaasti. Tietysti kulttuurieroja löytyy, ja jokaisella joukkueella on omanlaisensa pelisysteemi, mutta ei tuolla ulkomaillakaan sen kummempia poppaskonsteja joukkueissa käytetty.

Oppeja on tarttunut aivan varmasti ainakin entisiltä joukkuetovereilta, joita on päässyt seuraamaan pari vuotta jokapäiväisessä tekemisessä. Wiler-Ersigenistä Tatu Väänänen, Hofbauerin veljekset Matthias ja Christoph sekä Helsingborgista Juha Kivilehto ja Mika Kohonen ovat kaikki sellaisia pelaajia, joilta olen varmasti oppinut paljon.

– Pelillisesti ulkomaan vuodet sujuivat kuitenkin melko vaihtelevasti. Eihän meillä joukkueena kummassakaan paikassa tullut oikein menestystä, kun kausi loppui puolivälieriin, mutta ainakin sieltä jäi nälkä menestyä. Henkilökohtaisesti oli sekä hyviä että huonoja hetkiä, ja kyllä ensi kaudelle vaadin itseltäni tason nostoa ja etenkin tasaisuutta omaan tekemiseen.

Uudella kaudella ensimmäisenä Happeeta vastaan asettuu EräViikingit, viime vuoden hopeamitalistijoukkue. Millaiset odotukset Mannisella on pelistä, etenkään kun mies ei aiemmin tätä seuraa vastaan sen nykyisessä muodossaan ole pelannut?

– Onhan se tosiaan uusi joukkue minulle, mutta ei siellä periaatteessa uusia pelaajia ole – nimi vain on vaihtunut. Kyllä kauden avauspeliä odottaa aina hyvän pienen jännityksen kanssa, mutta ei auta kuin pitää pää kylmänä. Samalla tavalla sielläkin pisteitä jaetaan kuin lopuissa sarjapeleissä, joten turha antaa sille sen enempää painoarvoa. Hyvä saada heti alkuun laadukas peli, onhan EräViikingit kuitenkin yksi Suomen parhaista.

Manninen (nro. 81) vietti viime kauden Ruotsin Superliigan FC Helsingborgissa. Kuva: perwiklund.se

Kauden vastustajista Manninen kertoo eniten odottavansa SPV:tä. Kyseinen ottelu on perinteisesti ollut sellainen, joka sytyttää sekä yleisön että pelaajat, ja jos jotain on luvassa, niin kuumaa vääntöä. Usein tupa on ollut aina täynnä sekä Jyväskylässä että Seinäjoella.

– Muuten tietysti myös kärkiottelut ovat sellaisia pelejä, joita odotan innolla. Yksittäisistä pelaajista odotan eniten ehkä Latvian MM-kisojen kämppikseni Janne Lammisen kanssa vääntämistä.

Viime Happee-kaudella 2014-2015 Manninen keräsi runkosarjasta peräti 68 pistettä tehden yli kymmenen pisteen eron ”Pörssinä” tunnettuun joukkuetoveri Peter Kotilaiseen.

Vielä harjoituspeleissä ei ole kovinkaan montaa pistettä ehtinyt kertyä, mutta mitä ensi kaudella on odotettavissa?

– Olen nykyään jo liian vanha miettimään noita pörssijuttuja. Ei omia pörssejä jaksa enää sen kummemmin miettiä. Jos Happee on Superfinaalissa nostamassa pyttyä, niin silloin on Mannisellakin hyvät pörssit. Viime kausi oli Happeelta kuitenkin melkoinen mahalasku, joten ei tässä kenenkään auta kauheasti vain omia tuloksia painottaa. Puhalletaan yhteen hiileen ja lähdetään päihittämään muut joukkueet yhdessä.

Usko ensi kauden mestaruuteen on siis vahva. Yhtenä ensi kauden tavoitteista Manninen mainitsee toiminnan ja pelaamisen kehittämisen nimenomaan yhdessä joukkueena. Silti mestaruudesta unelmoidaan vielä hieman varovaisin sanavalinnoin: ensin pitäisi kuitenkin pelata vahva kausi.

– Laitetaan teot ja tekeminen siihen suuntaan, että kaudella voidaan jo puhua mestaruudesta realistisesti.

Tämän kesän muut kesähaastattelut:

Kesähaastattelussa eläkkeen partaalta palannut Petri Lesch: ”Tila on nyt ihan normaali”

Kesähaastattelussa M-Teamin peräsimeen palannut Mika Heinonen – ”Seurassa mietitään, missä mennään”
Kesähaastattelussa Jussi Sihvonen: ”Realistinen tavoite on kahdeksan parhaan joukkoon pääseminen”
Kesähaastattelussa nappikauden pelanneen Jymyn kapteeni: ”Me pohjalaiset tykkäämme, kun leukoja vähän louskutellaan”
Kesähaastattelussa kovaotteinen koirapaita: ”Välillä kuulee kaikenlaista huutelua”
Kesähaastattelussa sarjatasoa vaihtanut ja paluun itärajalle tehnyt Perttu Puska: “On yhtä motivoivaa pelata mestaruudesta tai noususta”
Kesähaastattelussa pääluotsiksi hypännyt Markus Huhtimo: ”Nyt on aika haudata vanha Erä ”
Kesähaastattelussa NST:n ainoa tähti Juuli Hakkarainen: “Nykyistä joukkuetta ei kannata verrata mestaruusjoukkueeseen”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Alma Rinta-Pollari
Alma Rinta-Pollari