Liigat

Luukkosen Oilers jäi avauspelissä Classicin jalkoihin: ”Varmaan tässä aika paljon kotiläksyjä on”

06.04.
2021
Liigat

Heikki Luukkonen ei ollut kovin tyytyväinen avuspelin esitykseen. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilersin finaaliavaus päättyi surullisissa merkeissä 9-1-tappioon Tampereella. Classic oli avausfinaalissa ylivoimaisen hyvä.

Voi silti sanoa yhtä lailla, että Oilers ei päässyt missään vaiheessa lähellekään parasta tasoaan ja tämän allekirjoitti myös päävalmentaja Heikki Luukkonen.

– Ei ollut hirveän hyvä peli. Ehkä tässä näkyy vähän sellainen ryhmien välinen kokemusero. Meille oli varmasti tietynlainen rimanylitys se, että päästiin finaaleihin. Pelin alussa me oltiin tosi hätäisiä ja kärsimättömiä. Me ei maltettu toimia meidän omilla vahvuuksilla ja tuli ihan turhia pallonmenetyksiä. Muutamia ihan hyviäkin vaihtoja oli, mutta varsinkin siellä maalipaikkojen hyödyntämisessä sellainen terävyys ja huolellisuus puuttui.

– Vastaavasti Classic ensimmäiseen kahteen erään teki viisi maalia, joista yksi oli ylivoimalla. Kaverin ykköskenttä teki loput maalit ja ne oli sellaisia tilanteita, joissa pallo oli maalissa kolme sekuntia sen jälkeen, kun meillä oli peliväline hallussa. Meidän puolustusvalmius ei tänään ihan riittänyt, Luukkonen ruoti.

Puhtaita papereita ei hellinnyt kovin monelle, mutta jotain positivistakin Luukkonen löysi esityksestä.

– Joonas Kaltiainen oli hyvä ja antoi meille mahdollisuuden voittaa. Mielestäni Casper Pfitznerin johtama kolmoskenttä onnistui kelvollisesti.

Pitkin kevättä on puhuttanut pallottomiin pelaajiin osuneet kontaktit. Oilers on ollut näissä tilanteissa esillä, mutta tasapuolisuuden nimissä myös finaalivastus Classic. Ensimmäisestä finaalista videotuomari sai töitä, kun Oilersin Rasmus Kainulainen törmäsi pallottomaan Jussi Pihaan kakkoserässä. Tilanteesta ei tuomittu rangaistuksia ja tapaus ei ollut Kainulaisen ensimmäinen kurinpitoon johtanut tilanne tällä kaudella.

Miten näitä tapauksia voisi kitkeä pois?

– Se on toki meidän kaikkien yhteinen intressi, että sellaisia tilanteita ei tulisi tai niitä tulisi mahdollisimman vähän, mutta se on tietysti niin, että sääntöjä sekä linjauksia tehdään kausi kerrallaan. Ei me pelaajat ja valmentajat pystytä niihin ihan hirveästi kesken kauden puuttumaan. Yhteiset päätökset ja suuntaukset ohjaa tätä toimintaa.

– Tämän päivän tilannetta en ole nähnyt, eikä ole tietoa mitä siinä tapahtui. Sä varmaan voit valistaa mistä oli kyse?

Rasmus Kainulainen osui pallottomaan Jussi Pihaan, joka sai tärskyn ylävartaloon. Piha piteli jääpussia leuassaan hyvän tovin, että kova tälli taisi olla.

– En nähnyt tilannetta, joten en osaa tähän nimenomaiseen tilanteeseen sanoa. Asia on niin, että tuolla kaukalossa aina sattuu ja tapahtuu. Joillekin sattuu vähän enemmän ja joillekin vähän vähemmän, Luukkonen totesi.

Luukkonen kommentoi tapausta myös Helsingin Sanomille ja puolusti Kainulaista tapauksen suhteen.

Pystyykö Oilers parantamaan?

Sarjan toinen peli pelataan torstaina Espoossa ja kolmas ottelu perjantaina Tampereella, joten Oilersilla on pari päivää aikaa saada parempi ilme seuraavaan peliin mennessä tai sarjasta uhkaa tullu lyhyt.

– Varmaan tässä aika paljon kotiläksyjä on. Tärkeintä on, että saadaan niitä omia vahvuuksia esille. Peli lähtee nolla-nollasta ja se on uusi mahdollisuus. Kyllä Classic nosti tänään riman tosi korkealle. Meidän pitää hoitaa hyvin asiamme, jos silloin mielitään olla pelipäällä, Luukkonen linjasi.

Avauspeli voi tietysti mennä mönkään monesta syystä. Suuri osa Oilersin pelaajista ei ollut mukana, kun joukkue pelasi finaalissa 2016 Classicia vastaan. Sen jälkeen Classic on juhlinut mestaruutta mestaruuden perään, ja on erittäin rutinoitunut ryhmä.

Heikon esityksen taustalla saattoi olla vähän jännitystäkin.

– Tuntuu, että meidän ryhmä oli vähän hermostunut. Siinä kopissa kun pidettiin lähtöpuheita ja muita niin aistin jotain sellaista. Yritin saada vähän rentoutta ryhmään, mutta tuntuu, että siinä oli vähän samanlaista kuin meillä on ollut sarjojen katkaisupeleissä sekä TPS:aa että Indiansia vastaan. Meillä oli hirveä kiire ratkaista ja ottaa itselle se ratkaisuvastuu, sen sijaan, että oltaisiin maltettu toimia viisikkoina ja yhteistyössä.

– Aiempien sarjojen heikompien pelien jälkeen on pystytty nostamaan tasoa ja varmasti nämä ovat sellaisia henkimaailman asioita. Kun palaset loksahtelee kohdilleen ja saadaan onnistumisia niin se seuraava peli voi olla erilainen, Luukkonen pohti.

Lisää ottelusta:
Miten itse pysäyttäisit Johanssonin, Eemeli Salin? ”Kyllä se ihan ihminen on Samikin”
Pääkallotodistus: Classicilla viiden kallon miehiä, Oilers-pelaajilla mollivoittoinen finaaliavaus
Yksipuolinen näytös – Classic nuiji ykköskenttänsä johdolla Oilersin maanrakoon avausfinaalissa

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen