Happee koettaa saada parannettua peliään haastavassa tilanteessa – ”SPV-sarjan hinta oli aika kova”

Happeen päävalmentaja Tero Kotilainen painii kokoonpanohuolien kanssa. Kuva: Anssi Koskinen

Happeen päävalmentaja Tero Kotilainen painii kokoonpanohuolien kanssa. Kuva: Anssi Koskinen

Jyväskylän Happee on miesten F-liigan välierissä 0-2-tappiolla TPS:aa vastaan. Päävalmentaja Tero Kotilainen myöntää, että haasteita riittää.

Välieräsarjan avausottelussa perjantai-iltana Turussa TPS voitti 4-1, kun viimeinen osuma syntyi tyhjiin. Sunnuntaina Jyväskylässä numerot repesivät, kun vierasjoukkue haki Monitoimitalolta 9-2-vierasvoiton. Jatkopaikkaan vaaditaan neljä otteluvoittoa.

– Sarjahan on pahasti kesken, on saatu vasta aloitettua. Molemmissa peleissä meidän näkövinkkelistä on ollut hyvätkin hetket, mutta ne ovat olleet liian lyhyitä ja huonot hetket ovat olleet liian synkkiä. Tepsi on ollut 60 minuuttia kurinalaisempi joukkue kuin me, ja tietyissä pelin vaiheissa se on korostunut. Tulos ei valehtele, Happeen päävalmentaja Tero Kotilainen pohti ottelusarjan välipäivänä maanantaina puhelimitse Pääkallolle.

Puolivälierissä Happee kellisti SPV:n voitoin 4-1, mutta muutaman pelaajan osalta kausi päättyi noissa otteluissa tulleisiin vammoihin.

– SPV-sarjan hinta oli aika kova. Meillä on pikkuisen haasteita kokoonpanon kanssa, ei pelkästään loukkaantumisia vaan myös sairastumisia. Muutama tärkeä pelaaja on yritetty raapia pelille, mutta ei ole ihan pystynyt, ja tuossa on muutakin sairastelua. En viitsi puhua enempää ulospäin joukkueen sisältä, kun niin on sovittu, Kotilainen kertoi.

– Sarjaa venyttämällä saadaan tiettyjä pelaajia varmasti mukaan, mutta osan kohdalla kaudet ovat ohi.

Happee on pystynyt tekemään TPS:n verkkoon kahdessa ottelussa yhteensä vain kolme maalia.

– On selvää, että se on liian vähän maaleja. Perjantain peli Turussa oli vähämaalinen molempiin suuntiin. Pikkuisen varsinkin siinä ensimmäisessä pelissä pakotettiin ratkaisuja, lauottiin ihan tilastollisestikin prosenteissa todella heikosti. Sitä pitää pystyä parantamaan. Tepsi on onnistunut puolustamaan hyvin ja meidän hyökkäyspelaamiseen pitää löytää uutta pykälää sisään, Kotilainen sanoi.

Junioriputken päässä valoa

Tero Kotilainen on toiminut Happeen liigajoukkueen päävalmentajana kaudesta 2020-21 alkaen, mitä ennen hän toimi jo valmennusryhmän jäsenenä.

Hän on työskennellyt viitisen vuotta myös koko seuran valmennuspäällikkönä. Miltä Happeen tilanne näyttää siitä postista katsottuna?

– Jos isoa kuvaa katsoo, niin viime vuonna se, että P16 pystyi voittamaan Suomen mestaruuden, oli yksi askel eteenpäin. Tänä vuonna on ollut fantastinen tilanne, että kaikki vanhimmat ikäluokat P17, P19 ja P22 pääsivät playoffeihin. Sellaista tilannettahan Jyväskylässä ei ole ollut koskaan ennen. Meidän juniorivalmentajat ovat tehneet pelaajien kanssa ihailtavaa ja todella arvokasta duunia, Kotilainen kiitteli.

Isommassa perspektiivissä Tero Kotilaisen mukaan täytyy kelata 1994-syntyneisiin saakka, jolloin Jyväskylästä löytyi viimeksi ikäluokka, josta kasvoi paljon pelaajia liigatasolle.

– Maailma ja peli oli ihan erilainen, mutta kun tähän hommaan tulin, tiedostin että viimeisen päälle kärkipelaajat ovat useasta ikäluokasta puuttuneet. Nyt on sillä lailla hieno tilanne, että sieltä on tulossa kärkeä ja se on vielä suhteellisen laaja tietyissä ikäluokissa. Aikaisemmin selkeää ikäluokan kärkeä olevia pelaajia ei ole Jyväskylästä tullut, hän sanoi.

Tero Kotilainen arvioi, että F-liigan tämän hetken kärkijoukkueista Happeella on ollut eniten nuoria pelaajia riveissään. Hän luettelee muun muassa Matti Minkkisen (-02), Arttu Pylväläisen (-02) ja Ville Heiskan (-06) nimiksi, jotka kantavat jo isoa vastuuta hirvipaidoissa.

–  Se varmasti näkyy välillä meidän suorittamisessa, että kestää oman aikansa, että pojat kasvavat. Meillä nuoret pelaajat saavat isoa roolia ja vastuuta, ja heitä halutaan lisää. Jos halutaan pelata korkealla tasolla, ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, että paikka junioripelaajille tulee automaattisesti.