Liigat

Pääkalloennakko: TPS – ei se suurin suosikki, mutta turkulaisia ei kannata laskea ulos mestaruustaistosta

13.09.
2023
Liigat

TPS tuuletti viime keväänä Suomen mestaruutta. Kuva: Esa Takalo

TPS lähtee kauteen ensimmäinen SM-kulta takataskussaan. Se osoitti viime kaudella suurta venymiskykyä nousemalla 1-3-tappiolta mestaruuteen finaaleissa KrP:ta vastaan.

Lähtökohdat:
TPS ei ollut viime kaudella suurin ennakkosuosikki, mutta pelasi hyvän runkosarjan ja jatkoi nousujohteisesti kevättä kohden aina loppuun saakka. TPS pysyi hyvin ehjänä ja yhtenäisenä läpi kauden. Tulevalla kaudella se on uuden edessä, mutta pohja on hyvä. TPS pelasi kesäkaudella Champions Cupissa ja haastoi Falunin toisessa pelissä lupaavasti.

Viime kaudella TPS oli sarjan selkeästi paras joukkue puolustuspäässä, ja siitä on hyvä jatkaa. Nyt se hakee puolustuspeliinsä uusia rytmejä. Tulevalla kaudella se aikoo puolustaa aiempaa ylempää. Viime kauden yksi kiistaton vahvuus oli vastustajien vahvuuksien poisottaminen hyvän valmennuksen avulla. Esimerkiksi KrP:ta vastaan se ansoitti kenttää erinomaisesti, ja laittoi KrP:n jatkuvasti epämukavuusalueelle. Muut joukkueet eivät siihen pystyneet.

TPS:n miehistö on muuttunut, ja se tarkoittaa myös muutosta pelilliseen lähestymiseen. Se lähtee entisestään kehittämään pallollista pelaamistaan, jossa se oli viime kaudella mainettaan parempi. Yleisesti ottaen hyökkäyspelissä sillä oli monesti malttia pelata nöyrästi, ja todella hitaasti, mikä ei ole vastustajan kannalta mukavin lähestymistapa. Kaikkinensa pelin kehityksen suhteen maali on pidemmällä keväällä, ja sen vuoksi kauden aikana nähtäneen myös ailahtelua.

TPS:n valmennuksessa tuli muutos tälle kaudelle, kun Perttu Kytöhonka otti päävalmentajan vastuun, ja Santeri Raatarila siirtyi osaksi valmennusryhmää pääkäskijän pallilta.

Kokoonpano:
TPS:n kokoonpano muuttui mestariksi melko paljon. Isoimpia menetyksiä ovat hurjan kasan maaleja iskeneet Mikko Hautaniemi ja Miko Kailiala, jotka olivat myös joukkueen henkisiä johtajia. Kokeneita pelaajia lähti useampikin ja varsinkin Ville Hirvisuon ja Erik Storgådsin roolit olivat myös melko isoja viime kauden menestyksessä. Uusista pelaajista Yannick Lindroos, Pyry Kauppinen ja Willy Sedin ovat kiinnostavia hankintoja. Joka tapauksessa nuoremmista pelaajista Wirmosta tullut Lauri Eloluoto ja Eetu Lehtonen ovat esiintyneet hyvin harjoituskaudella.

Hyökkäyksen ehdoton timantti on liigan sentterieliittiin noussut Waltteri Vesterinen. Tärkeää tulitukea voi odottaa tutkapari Tuomas Ojalalta, joka pelaa kokonaisvaltaisesti ja fiksusti. Eloluodosta ollaan leipomassa uutta Hautaniemeä ja on kiinnostavaa nähdä miten nuori torni roolissaan onnistuu. Nuori Lehtonen on onnistunut kakkossentterin roolissaan hyvin kovissakin paikoissa. Vanhoista TPS-pelaajista esimerkiksi Aleksi Ahokas voisi ottaa tulevalla kaudella enemmän tulosvastuuta.

Puolustus TPS:lla on kivenkova, eikä se puolustuksen osalta heikentynyt kuin Storgårdsin osalta. Jere Niemelä, Olli Laine ja Lauri Stenfors ovat kaikki huippupakkeja. Laine nousi viime kaudella ihan sarjan parhaimmistoon pelipaikallaan, ja Niemelän nousukäyrä on ollut kova viime vuodet. Peteris Treksen pelipaikka on kiinnostava, sillä latvialainen on nähty sentterinä ja jopa puolustajana. Laine on sivussa alkukaudesta, ja tällöin Trekse ottaa puolustajan tontin ainakin aluksi. Maalivahtiosastolla tandem Oskari Fälden-Olli Kuisma lienee jopa sarjan paras.

Vasta 17-vuotas Eetu Lehtonen on päässyt vääntämään muun muassa Falunin maailmantähtiä vastaan. Kuva: Anssi Koskinen

Mielenkiintoinen pelaaja:Eetu Lehtonen
Vuonna 2005 syntynyt pelaaja on ottamassa ison roolin TPS-miehistössä jo ensimmäisellä liigakaudellaan. Kaavailtu pelipaikka on kakkoskentän keskellä ja varsinaisen liigakauden alla nuorukainen on onnistunut siinä hyvin Falunin ja Classicin tasoisia joukkueita vastaan. Hyvin sijoittuva Lehtonen pelaa maltilla, eikä tee suuremmin virheitä pallon kanssa tai ilman. Kyseessä on vielä hyvin nuori pelaaja, mutta otteet ovat olleet lupaavia. Kiinnostavana yksityiskohtana voi pitää sitä, että vyöltä ei löydy U19-ikäluokan maajoukkue-edustuksia.

Mahdollisuudet:
Pärjäämisen peruslainalaisuuksia ovat hyvä puolustus- ja maalivahtipeli. Sen suhteen TPS ei heikentynyt ja turkulaisten peli on nojannut vahvaan puolustuspeliin jo vuosia, joten aivan kamalaa romahdusta tuskin on tulossa. TPS onnistui viime kaudella riisumaan vastustajia parhaista avuistaan, ja on siinä varmasti hyvä tulevallakin kaudella. Valmennuksellisesti se otti lopulta niskalenkin kaikista vastustajistaan. Joukkueen peruspohja on hyvä, ja osa avainpelaajista kehittyy edelleen, joten tilanne ei ole niin huono, kuin kevään siirtouutisten jälkeen äkkiseltään uumoiltiin.

Uhat:
Maalinteon suhteen on pakko laittaa kysymysmerkki. Hautaniemi ja Kailiala kantoivat siitä viime kaudella valtavaa vastuuta, ja nyt pitäisi löytyä uusia vastuunkantajia myös hyökkääjistä, sillä Niemelä oli joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä runkosarjassa. Yleisesti ottaen TPS:sta lähti myös rutkasti kokemusta, jota ei voi vähätellä. Turussa lasketaan myös sen varaan, että joukkue on parantaa loppua kohden, mikä on huippujoukkueille normaalia, mutta sen runkosarja ei ole välttämättä nyt yhtä vakaa kuin viime kaudella, joka voi vaikuttaa pudotuspelien lähtöasetelmiin. Viime kaudella se venyi monesti ihan äärirajoille. Löytyykö samaa myös nyky-Palloseurasta?

Perustelu sijoitukselle: 1-4
Fiksusti mestaruuteen puksuttanut TPS ei ole tälläkään kaudella vahvin mestarisuosikki, mutta kärkinelikkoon päästessä mitä vain voi tapahtua. Materiaali heikkeni, mutta kokonaiskuvassa on pystytty paikkaamaan myös menetyksiä. Vahva puolustuspeli antaa hyvän selkänojan kauteen lähdettäessä. Kysyvät katseet kääntyvät paljolti hyökkäyspäähän. Tulevallakin kaudella TPS on oletettavasti hyvä hyydyttämään vastustajien vahvuuksia.

Organisaationa myös TPS kamppailee taloudellisten realiteettien kanssa, ja jonkinasteinen nuorennusleikkaus olisi jo senkin vuoksi ollut paikallaan. Lähtökohtien perusteella TPS nähdään vähintään välierissä myös ensi keväänä.

Joukkuekohtaisissa kausiennakoissa joukkueet arvioidaan karkeasti eri kategorioihin eli 1-4, 5-8 ja 9-12. Kun joukkuekohtaiset ennakot on julkaistu, julkaistaan myös ranking sijoituksineen kokonaisuudessaan.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen

Pääkallo.fi