Liigat

Erän Jari Oksanen Viikinkien fuusiotarjouksesta: ”Ensimmäinen reaktio oli hämmennys”

24.03.
2016
Liigat
Erän Jari Oksasen mukaan Viikinkien ensimmäinen yhteydenotto vaati sulattelua. Kuva: Juhani Järvenpää

Erän Jari Oksasen (oik.) mukaan Viikinkien ensimmäinen yhteydenotto vaati sulattelua. Kuva: Juhani Järvenpää

Viikingit ja Tapanilan Erä julkistivat torstaina, että seurat yhdistyvät uudeksi jättiseuraksi, joka tunnetaan jatkossa nimellä EräViikingit. Uusi seura on maailman suurin salibandyn saralla.

Erän toiminnanjohtajana toimivan Jari Oksasen mukaan julkistuksen ajankohta liittyi pitkälti siihen, että ensi kautta ajatellen asiat piti saada järjestykseen hyvissä ajoin.

– Aina on vähän huono ajankohta riippumatta milloin julkaistaan. Miksi päädyttiin juuri tähän ajankohtaan? Se johtuu siitä, että kun näitä neuvotteluita käytiin, niin todettiin, että valmistelut pitää aloittaa ajoissa. Jos oltaisiin odotettu siihen asti, että miesten liigakausi on loppu, niin ajankohta olisi voinut olla vasta 16.4. Silloin kun puhutaan koko seuran fuusiosta, niin ajankohta olisi ollut ihan liian myöhäinen.

– Puhutaan muun muassa juniorijoukkueiden valmentajista, ikäluokkavalmentajista ja valmennuspäälliköistä, jotka pitää olla selvillä. Erän kausi on päättynyt, mutta Viikingeillä se jatkuu. Nyt oli parempi julkaista, että keretään tekemään kaikkien osa-alueiden valmistelut ensi kaudella. Ei pelkästään liigajoukkueen, vaan koko seuran osalta, kertoi Oksanen Pääkallo.fi:lle ravintola Palacessa.

Pelkäsitte siis, että asia tulee julki muulla tavoin, jos odotatte vaikkapa Superfinaaliin saakka?

– Todettiin, että ei pystytä tekemään näitä valmisteluita. Jos asiaa ei julkisteta, niin se leviää jotain kautta. Siinä vaiheessa, kun ruvetaan valmentajien kanssa neuvottelemaan ja kerrotaan heille asiasta, niin se leviää yleiseen tietoon. Todettiin, että julkaistaan se kerralla avoimesti. Sitten ei tarvtse miettiä mitä esimerkiksi sanotaan, vaan voidaan puhua avoimesti.

– Kun tästä ajankohdasta päätettiin, niin molemmilla liigajoukkueilla oli kausi kesken. Olisi voinut olla esimerkiksi se tilanne, että Erä ja Viikingit olisivat kohdanneet välierissä, kun tämä julkaistaan. Kaikki skenaariot oli mietittynä. Todettiin, että pääsiäinen on viimeinen ajankohta julkistukselle, vakuutti Oksanen.

Viikingit ja SSV ovat olleet Erän pahimpia kilpailijoita vuosien saatossa. Pääkallo.fi:n saamien tietojen mukaan Viikinkien ykkösvaihtoehto fuusion kannalta oli M-Team, joka kuitenkin torjui tarjouksen.

Oksasen mukaan Viikinkien yhteydenotto oli yllätys ja vaati sulattelua.

– Kun yhteydenotto tuli, niin se herätti paljon ajatuksia ja vaati muutamat yöunet, että asiaa sai sulateltua. Sen jälkeen se lähti prosessoitumaan. Ei toki heti ollut selvää miten tehdään, vaan se vaati useampia palavereita ja keskusteluja. Aina kun tästä neuvoteltiin, niin ajatus oli uusille osapuolille, että miten tämä voi olla mahdollista. Käytiin vahvuuksia ja heikkouksia läpi eri sektoreilta. Tultiin lopputulokseen, että tämä on järkevä ratkaisu molemmille osapuolille. Tässä on niin paljon plussia. Tietysti ensimmäinen reaktio oli hämmennys ja se, että voiko tällaista tosiaan tapahtua, pohti Oksanen.

Uuden seuran nimi, EräViikingit, ja uusi logo ovat herättäneet laajalti keskustelua sosiaalisen median puolella sekä Pääkallo.fi:n kommenttiosiossa. Oksasen mukaan molemmat ratkaisut olivat yhteisen pohdintaprosessin tuloksia.

– Ensimmäisissä keskusteluissa asiaa ei sivuttu, vaikka kaikilla oli tiedossa, että asia pitää ratkoa varhaisessa vaiheessa. Pääsääntöinen ajatus oli, että pitää päästä yksimielisyyteen. Ei voinut olla siten, että toinen seura vaatii jotain muuta. Siinä sitten heiteltiin ajatuksia ilmoille. Logosta oli toki useampiakin versioita matkan varrella. Hyväksyttiin aina joku versio ja siitä jatkettiin eteenpäin kunnes löytyi ratkaisu, jonka kaikki hyväksyivät.

– Nimenkin osalta oli muutamia vaihtoehtoja, mutta todettiin, että molempien vanhat perinteet säilyvät myös nimen kautta. Sama juttu logon suhteen. Logossakin on molempien joukkueiden elementtejä. Halutaan tuoda molempien perinteitä esille ja tilanne ei siis ollut se, että alotettaisiin täysin puhtaalta pöydältä. Historia ei häviä mihinkään, joten nimi ja logo ilmentävät sitä, kertoi Oksanen.

Tapanilan Erä on todella perinteikäs monilajiseura ja emoseura on perustettu jo vuonna 1933. Oksasen mukaan siteet vanhaan emoseuraan eivät katkea fuusiosta huolimatta.

– Tapanilan Erä on vanha ja perinteinen monilajiseura. Tässä on nyt tietenlainen siirtymäaika edessä. Siteet Tapanilan Erään eivät katkea. Emoseuran johdon kanssa on myös keskusteltu asiasta. He ovat tietoisia asiasta ja ymmärtävät tilanteen. Toiminnallisesti emme ole häviämässä Tapanilan Urheilukeskukselta, eli niin sanotusti ”Mosanmäeltä”, missä juniorijoukkueet pitkälti harjoittelevat. Erän toimintaa on ympäri Helsinkiä muutenkin. Tavallaan lähtöpaikka on ollut siellä Tapanilassa, mutta Erä on laajentunut koko Helsingin seuraksi jo aikaisemmin. Tavallaan tapanilalaisuus ei ole enää ollut Erälle niin merkityksellistä. Sarjataulukkoakin kun katsoo, niin siellä lukee ”Erä”.

Jari Oksasen mukaan myös muun Suomen salibandy hyötyy seurafuusiosta. Kuva: Juhani Järvenpää

Jari Oksasen mukaan myös muun Suomen salibandy hyötyy seurafuusiosta. Kuva: Juhani Järvenpää

– Salibandy on toiminut ikään kuin omana seuranaan Tapanilan Erän sisällä täysin omatoimisesti. Oikeastaan se nimi ja logo ovat liittäneet emoseuraan. Moni ei ehkä tiedä, että Tapanilan Erän sisällä on parikymmentä jaostoa ja useimmilla on oma logo. Salibandyjaosto on käyttänyt tätä perinteistä logoa. Olemme myös isoin laji, joka on käyttänyt perinteistä logoa. Linkki sinne ei varmasti katkea kokonaan. En tiedä minkälaisia toimintoja EräViikngeillä on sitten Tapanilan Erän kanssa. Niitä asioita käydään vielä läpi, kommentoi Oksanen.

Vaikka fuusio koskettaa eniten nimenomaan helsinkiläistä urheilukenttää, niin Oksanen näkee, että fuusiosta voi hyötyä myös muun Suomen salibandykenttä.

– Jos mietitään Salibandyliigaa, niin siellähän on ollut viisi joukkuetta pääkaupunkiseudulta. Nyt kun tehdään tämä ratkaisu, niin poistetaan sieltä yksi. Koetaan itsekin, että Salibandyliigassa on liikaa pääkaupunkiseudulta tulevia joukkueita. Tämä on tietysti poikkeuksellinen ratkaisu. Fuusion myötä sieltä kuitenkin yksi joukkue katoaa. Muulle Suomelle se on mahdollisuus päästä huippusalibandykartalle.

– Pelaajien kannalta mahdollisuuksia on siinä, että kun esimerkiksi Hämeenlinnasta nousee joukkue, niin jollain pääkaupunkiseudun pelaajalla on mahdollisuus mennä sinne pelaamaan. Pääkaupunkiseudulta tulee kuitenkin paljon salibandyn pelaajia. Ei voi ajatella, että kaikki pelaavat huipputasolla pääkaupunkiseudulla, vaan vaihtoehtoisesti myös muualla päin Suomea. Sekin on yksi mahdollisuus muulle Suomelle nostaa asemaansa huippusalibandyn osalta, arvioi Oksanen.

Lue myös:
Jättifuusio vie liigasta yhden joukkueen pois – myös Viikinkien ja Erän edustusjoukkueet yhdistyvät
Nyt jysähti: Helsinkiin maailman suurin salibandyseura isolla fuusiolla
Viikinkien Kurt Westerlund: ”Koskaan ei välttämättä ole se oikea ja paras ajankohta”
Some käy kuumana fuusiosta – ”Ei kai tuo voi olla seuran pysyvä nimi?”

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen