Pääkalloennakko: Ruotsin hallitseva mestari kiipelissä – miten suomalaiset pärjäävät?

Kuva: perwiklund.se
Kuva: perwiklund.se

Ruotsin Superliiga pyörähtää käyntiin keskiviikkona 14.9. Tulevalla kaudella sarjassa nähdään sangen paljon suomalaisväriä.

Jos takavuosiin vertaa, niin erona voi pitää sitä, että sarjassa on nyt kaikkiaan kolme suomalaisvalmentajaa, joista yksi toimii pääkäskijän roolissa. Mukana on nyt myös kaksi suomalaistorjujaa. Rickie Hyvärinen päätti pelaajauransa kauden jälkeen, joten yksi tuttu suomalaishahmo on poissa sarjasta.

Suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on FC Helsingborg. Seuran urheilutoimenjohtajana häärii Juha Kivilehto, joka luutii myös joukkueen takalinjoilla. Mika Kohonen siirtyi seuran riveihin SPV:ssä vietetyn kauden jälkeen. Suomalaislegenda nimettiin joukkueen kapteeniksi.

Mika Ahonen lähti keväällä Ruotsiin toimittuaan pitkään SSV:n ja Viikinkien pääkäskijänä. ”Amun” oli tarkoitus olla Helsingborgin pelaajakehittäjä, mutta erinäisistä syistä johtuen Salibandyliigan menestyneimmästä päävalmentajasta tuli joukkueen ykkösvalmentaja.

Palaako Mika Kohonen parrasvaloihin Helsingborgissa? Kuva: perwiklund.se
Palaako Mika Kohonen parrasvaloihin Helsingborgissa? Kuva: perwiklund.se

Jani Kukkola, Asser Jääskeläinen ja Mika Moilanen jättivät seuran keväällä ja palasivat Salibandyliigaan, mutta tilalle tulivat Kohosen lisäksi viime kaudella Wiler-Ersigenissä pelannut Jami Manninen sekä SPV:ssä puolustajan paikalla pelannut Petri Hakonen. Täten Helsingborgia voi edelleen nimittää sarjan suomalaisjoukkueeksi. Innebandymagazinetin edustaja arvioi, että Helsingborg menee pudotuspeleihin runkosarjan kahdeksannelta sijalta.

Toiseksi eniten suomalaisedustusta löytyy keväällä 2015 Superliigaan nousseesta Karlstadista. Niklas Hovivuori oli osana joukkueen valmennusta jo viime kaudella ja jatkaa tehtävässään. Joukkueeseen hankittiin kesällä kaksi suomalaispelaajaa, kun puolustaja Aleksi Ikonen ja sentteri Samuli Hulkkonen liittyivät seuraan Salibandyliigasta pudonneesta Lappeenrannan NST:stä. Innebandymagazinetin asiantuntija arvioi, että Karlstad nähdään pudotuspeleissä, ja se sijoittuu pykälän Helsingborgia ylemmäksi runkosarjassa.

Växjössä pelaa mahdollisesti sarjan kovin suomalaisnimi, sillä maalia vartioi maajoukkueen ykkösvahti Eero Kosonen. Viime vuonna joukkueen tie nousi pystyyn puolivälierissä Dalenia vastaan. Nyt ruotsalaisasiantuntijamme arvioi joukkueen yhdeksänneksi, ja sen perusteella joukkuetta ei nähtäisi kevään pudotuspeleissä.

Eero Kosonen pelaa toista kauttaan Ruotsissa. Kuva: perwiklund.se
Eero Kosonen pelaa toista kauttaan Ruotsissa. Kuva: perwiklund.se

Jarno Ihmeen ihme siirtyi keväällä pitkän SPV-uran jälkeen Siriuksen riveihin. Joukkueelle on yleisesti povattu vaikeaa kautta, ja jopa putoamista Allsvenskaniin. Ruotsalaistoimittajan mukaan näin ei kuitenkaan ole käymässä, vaikka pudotuspelipaikkaakaan ei ole tiedossa tällä haavaa.

Sarjan kärkipäähän arvioidaan tuttuja joukkueita. Voi pitää yllätyksenä, jos mestari on joku muu kuin Falun, Linköping, Pixbo tai Storvreta. Ruotsalaisasiantuntijan mukaan Falun palaa kultakantaan, ja nostaa pokaalin kattoon Tukholman Globenissa 22.4.

Storvreta juhli keväällä Ruotsin mestaruutta, mutta on kärsinyt nyt yllättäen pelaajapulasta, ja joukkueella on kasassa ainoastaan 13 kenttäpelaajan sopimusta. Kovakin nippu voi joutua vaikeuksiin noin vähäisellä pelaajamäärällä.

Hannes Öhman häärii Storvretan penkin takana. Vierellä supertaitava Alexander Rudd. Kuva: Topi Naskali
Hannes Öhman häärii Storvretan penkin takana. Vierellä supertaitava Alexander Rudd. Kuva: Topi Naskali

Joukkueen taustoilta löytyy sarjan kolmas suomalaisvalmentaja, eli entinen maaliruisku Hannes Öhman, joka toimii apuvalmentajana. Haastattelimme Öhmania kauden alla, ja haastattelun voit lukea tästä. Storvetassa saatetaan nähdä parin kauden jälkeen suomalaisväriä myös kentällä, sillä seura on havitellut Tero Tiitua riveihinsä. Tiitu torjui ensimmäisen tarjouksen, mutta saattaa liittyä joukkueen vahvuuteen vielä kesken kauden.

Ruotsin Superliigassa on ensi kaudella mukana yksi mielenkiintoinen uudistus. Joukkueet on jaettu pohjoiseen ja eteläiseen derbylohkoon. Joukkueet pelaavat normaalisti kaikkia vastaan kahdesti, ja vielä kertaalleen derbylohkon joukkueita vastaan. Täten runkosarjan otteluita kertyy kaikkiaan 32.

Pohjoinen derbylohko: Dalen, Team Thorengruppen, Falun, Karlstad, Sirius, Storvreta, AIK
Eteläinen derbylohko: Linköping, Pixbo Wallenstam, Mullsjö, Warberg, Helsingborg, Växjö, Höllviken

Superliigan kannalta mielenkiintoinen asia on sekin, että yhä useampi ruotsalaishuippu on suunnannut Sveitsin liigaan. Täten esimerkiksi Rasmus Sundstedtia, Billy Nilssonia tai Johan Samuelssonia ei nähdä kotimaisessa liigassa. Oma lukunsa on maailman parhaisiin kuuluva Kim Nilsson, joka siirtyi ennätyssummalla Allsvenskanin Kalmarsundiin.

Alla olevat sarja-arviot Superliigasta tuotti Pääkallo.fi:n ruotsalainen yhteistyötaho Innebandymagazinet.

Arvio Ruotsin Superliigan runkosarjan loppujärjestyksestä:
1. IBF Falun
2. Linköping IBK
3. Pixbo Wallenstam IBK
4. Storvreta IBK
5. IBK Dalen
6. Mullsjö AIS
7. Karlstad IBF
8. FC Helsingborg
9. Växjö IBK
10. AIK IBF
11. IK Sirius IBK
12. Warberg IC
13. Höllvikens IBF
14. Team Thorengruppen SK

Perustelut: Falun ja Linköping ovat kaikkein motivoituneimpia ensi kaudella. Falun, koska hävisivät semifinaalin viime vuonna, ja Linköping, koska he ovat jääneet hopealle kahtena vuonna peräjälkeen. Falunin joukkue on paperilla sarjan paras. Pixbo on monesti kova nimenomaan runkosarjassa. Viime vuoden mestari Storvreta tarvitsee lisää pelaajia, sillä on todella ohutta. Pohjalle arvioidut nousijajoukkueet Höllviken ja Thorengruppen ovat molemmat kohtalaisen hyviä ryhmiä, mutta majoittavat silti todennäköisesti nuo sijat. Monien mielestä Sirius on joukkue, joka tippuu suoraan sarjasta, mutta joukkuetta on aliarvioitu paljon.

Rasmus Enström on Superliigan tähti numero yksi. Kuva: perwiklund.se
Rasmus Enström on Superliigan tähti numero yksi. Kuva: perwiklund.se

Kolme parasta pelaajaa:
1. Rasmus Enström, IBF Falun
2. Alexander Rudd, Storvreta IBK
3. Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK

Kolme mielenkiintoisinta uutta pelaajaa:
1. Tom Ondrusek, Warberg IC
2. Jarno Ihme, IK Sirius IBK
3. Andreas Stefansson, AIK IBF

Tärkeimmät keskustelunaiheet Ruotsissa:
1. Enemmän derbyotteluita uuden lohkojaottelun myötä
2. MM-kisat keskellä kautta
3. Sveitsin NLA-liiga – ruotsalaisia pelaa nyt ennätysmäärä käkikellomaassa

Sarjan paras pistemies:
Alexander Galante Carlström

Mestari:
Falun

Otteluohjelma
Sarjan tilastosivut
Silly season (Huhut ja pelaajasiirrot)

4 comments

  1. Ruotsi kasvattaa vaan etumatkaa Suomeen, ottelumäärät kasvaneet, kuusi ottelua enemmän ja lohkojakojen kautta paikallis derbyt kasvattavat seurojen tuloja. Molemmat vaikuttavat myös urheilulliseen puoleen ja lisäävät Superliigan näkyvyyttä, sponssituloja, ja kasvattavat yleisömääriä.
    Suomessakin toivottavasti harkitaan tämän tyyppisiä uudistuksia vaikka muutosvastarinta on syvällä meidän kansanlouonteessa.

  2. Täysin samaa mieltä ylemmän kanssa meidän muutosvastarinnasta! Tämä palsta toimikoon yhtenä todisteena. About kaikkien mukaan jotain pitäis tehä, mutta sitten ”se jotain” mitä tehään dumataan täysin, vedoten ”vanhoihin hyviin aikoihin”. Lohkojakoa kannattais meilläkin miettiä!

  3. Suomalaisessa salibandyssa on yleensä seurattu Ruotsia parin-kolmen vuoden viiveellä, joten paikallislohkot ja lisääntyneet pelimäärät varmaankin 2018.

  4. Tuttua jo nhlästä lohkojaot, mistä tämän tyyppinen malli varmasti Ruotsiin ja salibandyn puolelle rantautui..