Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Lähes 200 päivän odotus on pian ohi – muistakaa toimia vastuullisesti

03.09.
2020
Pääkirjoitus

Salibandyn pääsarjakausi päättyi tähän tuuletukseen keväällä 2020. Kuva: Esa Takalo

Se on pian ovella salibandynkin osalta, pääsarjakausi 2020-21. Ilmassa leijuu edelleen kysymysmerkkejä, mutta tällä hetkellä ainakin toiveissa on, että pelit saadaan käyntiin muutaman viikon sisällä.

Ehkä muistattekin sen vielä? Se oli keskiviikko 11.3, kun TPS:n Miko Kailialan jatkoaikamaali ajassa 79.52 vei turkulaiset 3-0-johtoon ottelusarjassa Nokian KrP:ta vastaan. Kyseessä oli liigakauden viimeinen maali. Torstaina 12.3. pelattiin vielä erikoisissa olosuhteissa 5. divisioonan ottelu, jossa iskettiin kauden viimeinen virallinen osuma.

Lauantaina 14.3. Salibandyliitto laittoi kauden lopullisesti säppiin yleisen painostuksen johdosta. Siitä on 173 päivää. Kun pääsarjat käynnistyvät tämän hetken tiedon virallisesti parin viikon päästä on edellisestä virallisesta pääsarjapelistä yli 190 päivää. Se on pitkä aika.

Kaukaloihin lajiväki pääsi palaamaan kesäkuun alussa. On ollut maajoukkueleirejä, juniorikarsintoja ja harjoituspelejä. Moni varmasti epäili päästäänkö edes tähän pisteeseen asti kevään tapahtumien ja yleisen tautitilanteen muutosten vuoksi. Itsekin voin myöntää, että kauden alla väijyi omassa mielessä synkkiä pilviä ja leijailee toki edelleen. Tietynlaiseen epävarmuuteen on vain pitänyt sopeutua ja sen vuoksi hattu nousee varsinkin seuratoimijoille, joille aika on varmasti ollut haastavaa monelta kantilta.

On tietysti aivan luonnollista, että inhimillisen tragedian aikana laji ja sen pelit tai pelaamattomuus eivät ole olleet ihmisten ensisijainen huolenaihe. Lajille on kuitenkin tärkeää, että sarjatoiminta saadaan jälleen rullaamaan.

Tervehdin ilolla sitä, että siinä missä Suomessa pandemia on pysynyt verrattaen hyvin aisoissa, on myös salibandyväki suhtautunut aiheeseen asiankuuluvalla vakavuudella. Maskien käytön, etäisyyksien pitämisen, yleisörajoitusten, matkustussuositusten ja karanteenimääräysten noudattamisen lisäksi voimme suositella kaikille laji-ihmisille ladattavaksi Koronavilkku-sovellusta. Se auttaa meitä kaikkia asiassa eteenpäin.

Järkeviä päätöksiä on tehty myös kansainvälistä kenttää katsoen. Kansainvälisiä pelejä ei oikeastaan pelata, Suomessa maajoukkueleireille ei rahdata pelaajia ulkomailta rajoitusten ja karanteenisääntöjen vuoksi, ja vihdoin näyttää myös siltä, että miesten MM-kisat siirretään tulevaisuuden huomaan. Päätös on näyttänyt vääjäämättömältä jo pidempään.

Tällä viikolla piti pelata Divarin joukkueiden välinen harjoitusottelu O2-Pirkat, mutta pandemia puuttui peliin. Jyväskylässä tehtiin nopeasti oikeita toimenpiteitä ja oltiin Pirkkoihin yhteydessä. Ottelu peruttiin, vaikka kyse oli ”vain” muutaman pelaajan altistumisesta. Tällainen fiksu varovaisuus on tarpeen, kun kausi toden teolla lähtee käyntiin. Täysiä katsomoita ei voida rajoitusten vuoksi toteuttaa, mutta isommilla areenoilla jo ihan mukavia määriä nykyrajoituksin.

Vielä uutisoinnista

Koronaviruspandemiasta on käyty puoli vuotta myös keskustelua julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa. Salibandyn osalta vilkkaimmin keskustelufoorumillamme.

Haluan tässä vielä vähän suomia kansallisen lehdistön (sanotaan nyt ainakin tiettyjen lehtien osalta) ajoittaista uutisointityyliä. On hyvä, että tartuntatapauksista uutisoidaan tarvittavan paljon, mutta ennen kaikkea mahdollisimman oikein. Välillä tärkeämpää tuntuu olevan kertoa, että näin moni ihminen on tartunnan saanut, ja viimeisenä trendinä kuinka moni on altistunut taudille.

Tämä altistumisten korostaminen on sinällään haasteellista, että näissä tapauksissa altistumisista uutisoinnissa seuranta jää pääsääntöisesti siihen, ellei tartuntapauksia löydetä lisää. En muista nähneeni otsikkoa ”x-määrä altistui, mutta kukaan ei saanut tartuntaa”. Suuret lukemat jäävät usein ennemmin ihmisten mieleen.

Toisekseen koronatapausten määrän uutisointi muuttuu erikoiseksi siinä vaiheessa, kun tapauksia ei suhteuteta testimääriin. Jos koronatapausten määrä on promillejen luokkaa suhteessa tehtyihin testeihin niin myös näiden seikkojen pitäisi ilmetä artikkeleista. Muuten kyse on vain opportunismista lehdistön osalta. Koronapandemian osalta on tehty paljon myös erittäin hyvää ja hyödyllistä journalismia. On huomoitava, että tehtävä ei ole helppo.

Tästä kritiikistä huolimatta haluan korostaa vielä, että suhtaudumme julkaisussa pandemiaan sen vaatimalla vakavuudella. Se ei silti poista vastuuta siitä millä tavoin asioista uutisoidaan, sillä uutisotsikot vaikuttavat ihmisten käytökseen niin hyvässä kuin pahassakin.

Joka tapauksessa on tärkeää ja korostettava vielä uudelleen, että jokaisen tulee pitää turvavälit, käyttää maskia julkisilla paikoilla, toimia altistuessaan vastuullisesti, huolehtia käsihygieniastaan, olla matkustamatta turhaan alueille, joissa tartuntariski on korkea ja ladata se Koronavilkku.

P.s. Uuden F-liigan alla Pääkallo haluaa herätellä salibandykansaa koloistaan ja aloittaa miesten liigan ennakoinnin jo perjantaina. Julkaisemme joukkue-ennakoita aakkosjärjestyksessä 2 viikon ja kauden kynnyksellä arvion joukkuerankingista perusteluineen.

3.9. 20.38 Korjattu vanhentunut tieto, että katsomoihin saisi ottaa vain 500 katsojaa tällä hetkellä. Katsojia saa ottaa peleihin turvarajoitusten toteutuessa rajoittamattomasti.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen