TPS:lla on ollut ”road to Hakametsä” -teema jo parin pelin ajan: ”Meillä on todella kovapäinen aikuisten ihmisten kilpaurheilujoukkue”

TPS on näyttänyt Santeri Raatarilan johdolla luonnetta kaikkien kovimmissa paikoissa. Joukkue on pelannut kolme vahvaa peliä putkeen. Kuva: Anssi Koskinen

TPS on näyttänyt Santeri Raatarilan johdolla luonnetta kaikkien kovimmissa paikoissa. Joukkue on pelannut kolme vahvaa peliä putkeen. Kuva: Anssi Koskinen

TPS otti miesten F-liigan finaalisarjan ensimmäisen kotivoittonsa keskiviikkona kaatamalla KrP:n 4-2. Kaikkiaan 2489 katsojaa näki, kun turkulaisjoukkue tasoitti sarjan tilanteeksi 3-3 ja vei ratkaisun perjantain seiskapeliin Hakametsän jäähalliin.

TPS oli kahdessa viime pelissä selkä seinää vasten, ja otti kaksi vakuuttavaa voittoa. Vaikka numerot olivat kohtuullisen suotuisat vieraille, oli TPS pelissä selkeästi parempi. Se pelasi pallon kanssa fiksusti, ja loi lopulta enemmän huippupaikkoja. Sen lisäksi se puolusti erinomaisesti. KrP:lla oli puolen kentän ylityksen jälkeen useimmiten sormi suussa.

Vaikka se kärsi nelospelissä Turussa 3-7-tappion, oli peliesitys silloinkin hyvä. Nyt se on pelannut käytännössä kolme vahvaa peliä putkeen. Yksi selkeä seikka on ollut järkevä pallollinen peli, joka on auttanut myös puolustamista.

– Varsinkin loppua kohden pallokontrolli oli hyvä ja pystyttiin pitämään vastustaja pienissä määrin A-luokan maalipaikoissa. Me tilastoidaan tässä nimenomaan ne huippupaikat, ja ne me meidän tilastojen mukaan vietiin.

– Se on asia mikä ollaan tässä viime otteluissa pystytty tekemään laadukkaasti, vaikka tiedetään, että siinä on paljon pieniä asioita, joissa voidaan olla parempia ja jiiraillaan ne pienetkin asiat vielä minttiin perjantaille, TPS:n päävalmentaja Santeri Raatarila kertoi pelin jälkeen.

TPS on ottanut niskalenkin KrP:sta myös kahden viime ottelun peluutuksellisissa ratkaisuissa. Se on selvästi halunnut peluuttaa omaa vahvaa kakkosta KrP:n vahvaa ykköstä vastaan, ja toisaalta todennäköisesti myös ykköstään KrP:n puolustuspäässä heikohkosti esiintynyttä kakkosta vastaan.

Kuten todettua, TPS on ollut muutenkin edellä peleissä, mutta mikä on ollut suurin syy tähän peluutukselliseen ratkaisuun?

– Jos miettii näitä viimeisiä otteluita, niin mehän ollaan pärjätty, on ne match upit mitkä vain.

Olette te silti halunneet selkeästi peluuttaa niin?

– Kyllä me ollaan kokeiltu sitä, ja sitten taas pyöräytetty takaisin sitä. Siinä on haluttu elää vähän hetkessä ja katsoa mikä olisi siinä ottelutilanteessa se paras mahdollinen. Katsotaan mitä keksitään perjantaille, että millä match upeilla tullaan, Raatarila virnisti.

Keskiviikkona tosin nähtiin ensi kerran, että toinen joukkue veti kolmella kentällisellä koko pelin, ja näin toimi KrP. TPS:n konsepteja ratkaisu ei sekoittanut.

– Me ei voida vastustajan peluuttamiseen vaikuttaa. He peluuttaa ketä peluuttaa, ja ei mulla ole siihen lisättävää. Ei se mitenkään yllättänyt. Me tehtiin näin, ja me voitettiin tänään.

Road to Hakametsä

Miesten F-liigan pudotuspelihistoriassa vain kerran joukkue on voittanut sarjan oltuaan 1-3-tappiolla. Siinä onnistui KrP vuoden 2021 puolivälierissä Happeeta vastaan. TPS on onnistunut kääntämään sarjan asetelman päälaelleen, ja on tehnyt sen myös henkisellä puolella.

TPS on näyttänyt vakaalta läpi sarjan, ja KrP on hermoillut omalta osaltaan avauspelin lisäksi kahdessa viimeisessä pelissä.

– Kuten olen monessa haastattelussa sanonut, niin meillä on todella kovapäinen aikuisten ihmisten kilpaurheilujoukkue. On tilanne mikä tahansa niin täällä osataan suhtautua asioihin niiden vaatimalla tavalla, eikä turhaan aleta täriseen. Kypsästi on hoidettu nämä pelit ja meillä on tosi hyvä meininki tossa kohti perjantaita.

– Sillähän ei ole mitään väliä missä järjestyksessä voitot ottaa, sillä neljä voittoa tarvitaan ja meillä on työt tässä vielä pahasti kesken, Raatarila sanoitti joukkueen syvän ytimen.

Seiskapeli pelataan tosiaan perjantaina klo 18.30 Tampereen legendaarisessa jäähallissa, ja paikan päälle odotetaan kelpoa yleisömäärää. Koskaan aiemmin miesten finaalisarja ei ole venynyt seiskapeliin, tosin nyt käsillä oleva paras seitsemästä- finaalisarja on vasta järjestyksessään neljäs.

Valmistautumisen suhteen ei tule isompia muutoksia.

– Nyt iso asia on, että palautellaan ja huomenna kokoonnutaan tuttuun ja turvalliseen aikaan mihin aina on kokoonnuttu. Katotaan sieltä vielä niitä pieniä asioita, joissa pystytään olemaan parempia.

– Tässä kuitenkin taustalla on nämä runkosarjakohtaamiset ja sit on tämä pitkä pudotuspelisarja samaa vastustajaa vastaan, niin molemmin puolin on varmasti aika selkeetä mitä vastustaja yrittää. Ollaan niissä perusasioissa kiinni ja pelataan laadukkaasti, niin silloin me voitetaan.

Hakametsän ottelua voisi luonnehtia uudeksi ”Superfinaaliksi”. Se on joukkueille ja yleisölle hieno tapahtuma lähtökohtaisesti.

– Sen jälkeen kun tilanne oli 3-1, niin meillä on ollut tällainen ”road to Hakametsä” tässä joukkueen kesken. Hienoa, että päästään näin lainausmerkeissä pelaamaan tuollainen Superfinaali. Sehän on hieno paikka ja hieno mahdollisuus voittaa mestaruus siellä, Raatarila linjasi.

Lue myös:
Maalivahti Fäldeniäkin helpottaa, kun TPS on löytänyt lisää fiksuutta peliin – ”Jos sinne jonkun ’normianttonin’ heittää, niin se on varmaan eri juttu”