Pääkirjoitus: Videolta tarkistettavia tilanteita ei kannata näyttää reaaliajassa yleisölle

TPS-Classic -pelin videotarkistus puhutti viime viikolla. Kuva: Anssi Koskinen

TPS-Classic -pelin videotarkistus puhutti viime viikolla. Kuva: Anssi Koskinen

Viime viikolla F-liigassa puhutti TPS-Classic -ottelussa tapahtunut maalin tarkistus, josta ottelun seuraajat olivat hämillään.

Ottelun aikana ei selvinnyt paikan päällä olleille tai lähetystä seuranneille mitä tarkemmin ottaen tarkistettiin, ja miksi maali lopulta edes hylättiin. F-liigan hallituksessa toimiva Tomi Auremaa toivoi X:ssä, että jatkossa tarkistettava tilanne voitaisiin näyttää paikan päällä ja myös sanallistaa tapahtuman yleisölle.

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen kertoi haastattelussa, että molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia tai jopa suotavia jo tälläkin hetkellä. Varsinkin sanallisessa ilmaisussa joko toimitsijoiden tai tuomareiden puolesta on perusteet.

Videon näyttämisessä välittömästi ottelutapahtumassa on enemmän sudenkuoppia kuin hyötyjä. Se vie varmuudelta tuomarilta työrauhan ja mahdollisuuden mahdollisimman hyvään sekä ripeään päätöksentekoon. Varsinkin jos ja kun tapausta katsotaan värilasien läpi ja protestoidaan äänekkäästi. Jo nyt vaikuttaa siltä, että pelaajat protestoivat usein kahden minuutin jäähyjä äänekkäämmin, jos näkevät tilanteet screenillä.

Tarkistetun tilanteenhan voisi silti näyttää uusintana päätöksen jälkeen. Tähän lienee vielä hyvä lisätä, että vaikka keskiviikon ottelustakin näki videokuvaa tilanteesta niin siitä kuvasta ei voinut päätellä maalin hylkäyksen syytä. Täten tarvitaan eritoten sanallista selittämistä. Yleisön palvelemisessa ei saa mennä niin pitkälle, että päätöksenteko hankaloituu.

Haastattelussa nousi toisena aiheena esille puolien vaihtaminen erien välissä. Puolia ei tarvitse vaihtaa, jos se on kaikille joukkueille täysin ok. Syy siihen, että puolia ei vaihdeta oli kyllä hyvin erikoinen, vaikka hygienia on eittämättä tärkeä asia.

Älkää ainakaan sitä virhettä tehkö, että puolia vaihdetaan, mutta vaihtoaitiot säilyvät. Siitä saatiin aikoinaan 2000-luvulla aikaiseksi jopa pelaajien adressi ja käytännöstä luovuttiin vähin äänin.