Onko erikoistilanteista jäänyt jotain näyttämättä, Lasse Kurronen? ”Sitä voitte arvailla”

Lasse Kurronen (vas.) on saanut toistaiseksi seurata Suomen otteita levollisin mielin. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Suomen naisten salibandymaajoukkue päätti maanantaina MM-kisojen alkusarjan 6-3-voittoon Norjasta. Suomi siis voitti kaikki alkusarjan pelinsä ja myös koko alkulohkonsa.

Päävalmentaja Lasse Kurronen kommentoi alkusarjan otteita ottelu ottelulta.

Lähdetään siitä Latvia-pelistä. Se taisi sujua suunnitelmien mukaan?

– Ihan hyvä peli meiltä, ja hyvin lähti kisat käyntiin. Toinen erä oli siinä pelissä tehokas ja kaikki saatiin pelille, niin kuin oli suunnitelma. Ihan hyvä esitys.

Sunnuntain Sveitsi-peliä voisi luonnehtia myös hyväksi esitykseksi, vaikka pakka levisi päätöserässä, kun Sveitsi lähti pelaamaan ilman maalivahtia.

– Oli hyvä peli meiltä ja hyvin oltiin valmistauduttu. Pelaajat teki aika nöyrästi sitä mitä oli tilattu. Riisuttiin Sveitsi aseista, Kurronen aloittaa ja tyynnyttelee mahdollista kritiikkiä.

– Eikä siitä kolmannesta erästäkään liikaa pidä ottaa. Saatiin kaikki pelille ja hajosi peli tai ei, niin tärkeä voitto. Energiansäästö oli tulosta tärkeämpää. Ihan tyytyväinen siihenkin.

– Jos voitosta pelataan ihan tosissaan, niin onhan meillä erikoiskentälliset tuollaisiin tilanteisiin. Nyt mentiin ihan tasaisella peluutuksella ja uskottiin, että se riittää, niin kuin riittikin.

Kun johditte tosi selkeästi ennen viimeistä erää, ja Sveitsi sai vähän kirivaihdetta vähän epätoivoisellakin yrittämisellä, niin huomasitko, että olisi tullut paniikkia tai vastaavaa joukkueen pariin?

– Ei voi sanoa, että paniikkia, mutta kyllähän siinä piti valmentaa ihan tosissaan. Moni pelaaja ei ole maajoukkueessa pelannut 5v6-peliä. Se posi pitää Sveitsille antaa, että jos meilläkin on ihan hyvä 6v5, niin Ruotsiin ja Tshekkiin verraten heillä on minun mielestä kaikkein kovin. Heillä on siihen oikeat pelaajat ja ovat löytäneet hyvän konseptin.

– Ollaan oltu vaikeuksissa ennenkin sitä vastaan. Siinä piti käydä pelaajille vähän läpi, että lähdetäänkö paineistamaan, lähdetäänko puolustamaan vai mitä lähdetään tekemään. Olishan siinä voinut mennä kahteen kenttään ja pelata erikoskentillä peliä pois, mutta näytti tuo etumatka olevan ihan ok. Meille ei sinällään ole väliä, että voitetaanko 15 maalilla, viidellä vai yhdellä.

Alkusarjan päättänyt Norja-peli näytti siltä, että Suomi ei saanut enää isompaa latausta otteluun, ja peli meni puristamisen näköiseksi.

– Se on ihan totta, että pallollisen pelin pelinopeus jäi näihin kahteen muuhun peliin verraten. Oliskohan se johtunut nimenomaan siitä, että sitä latinkia ei enää ollut. Eikä siihen ollut varmasti enää tarvettakaan. Ihan sama pointti kuin Sveitsi-pelissä kolmoserässä, että pitää säästää myös sitä mentaalienergiaa turnauksen jatkoa ajatellen.

– Norja oli kyllä hyvä. Ei heiltä mitään pois. He puolustivat hyvin ja veskari oli erinomainen. Ei saatu ratkaistua sitä peliä vasta kuin kohtuullisen lopussa. Käänsivät peliä hyvin ja olivat tehokkaita. Tuli nyt tuollainen peli, mutta virransäästö oli olennaista ja se, että voitto tuli, Kurronen summaa.

Oli miten oli, Suomi esiintyi alkusarjassa hyvinkin vakuuttavasti, ja voitti lohkon puhtaalla pelillä.

Suomi oli alkulohkon ykkönen. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Erikoistilanteita pitää parantaa

Ennen kisoja pidettiin selkeänä, että Suomi on jopa riippuvainen ykkösviisikkonsa tehoista. Kisoissa onnistumisia on tullut kohtuullisen laajasti, eikä Kurronen lähde sinällään spekuloimaan ykkösviisikon asemaa muihin nähden.

– Meidän papereissa Suomi ei ole sen riippuvaisempi ykkösestä kuin kakkosesta tai kolmosestakaan. Kaikki ketjut tarvitaan ja jokaisella on oma rooli. Ilman yhtä roolia ollaan pulassa.

– Kaikki on omaa ruutuaan hoitanut. Välillä paremmin, välillä huonommin, kuten tällaiseen alkusarjaan ehkä kuuluukin. Enemmän olisin huolissani siitä, jos tämä olisi pelkkää lentoa ollut koko alkusarja. Sen takia tänne ollaan tultu, että ensi viikonloppuna oltaisiin iskussa.

– Ihan hyvin on saatu kaikki pelille, ja vähän on jouduttu säätämään loukkaantumisten ja muiden asioiden vuoksi eri tavalla mikä oli alkuperäinen suunnitelma. Semmoistahan tämä on. Tärkeintä, että kaikki on saatu pelille ja on hyvin pelannut, Kurronen sanoo korostaen, että alkulohkovaiheeseen ei ollut mitään suurempaa tavoitetta kuin jatkoonpääsy.

Jos nyt otetaan selkeästi esille asia, jossa Suomi ei ole onnistunut, niin se on ehdottomasti erikoistilannepelaaminen. Ylivoima on yskinyt, mutta myös alivoima ja 5v6-pelaaminen.

– Ei ole vielä tarvinnut ollakaan sen kummempia. Se on ihan selvä, että niitä pitää parantaa viikonloppuun, Kurronen kommentoi erikoistilanteita.

Eli ei ole kyse vaan siitä, että olette piilotelleet jotain, vaan ne ei ole olleet vielä sillä tasolla mitä voisi olla?

– No, sitä voitte arvailla, että vieläkö tulee jotakin, Kurronen nauraa.

– Jos erikoistilannepelaaminen on tuolla tasolla vielä sunnuntaina, niin ei tule riittämään. Pitää parantaa niissä.

Suomella oli alkusarjassa loukkaantumishuolia. Alma Laitila putosi pois Latvia-pelissä, mutta palasi Norjaa vastaan. Milla Nordlund loukkaantui Sveitsiä vastaan.

Heti Norja-pelin jälkeen Kurronen ei osannut kertoa mikä on tilanne, mutta sanoi, että ainakin ottelussa pelanneet olivat ihan pelikuntoisia.

– Milla oli ihan tuossa peliä katsomassa ja kävelee ihan hyvin. Myöskin halutaan tutkia vähän paremmin, ja ajateltiin, että ihan hyvät mahikset on voittaa ilman Millaakin. Rooli olisi ollut enemmän kuormitusta jakava, niin päädyttiin siihen, että ei tänään pue, vaan huilaa.

– Joka pelissä on ollut vähän joku suunnitelmaton kommervenkki, mutta sen takiahan täällä näitä pelaajia on, että joka paikalla joku löytyy. Terveystilanne voisi olla parempikin, mutta on ihan kohtuullinen.

Lue myös:
Pääkallotodistus: Heikompikin esitys riitti – kolmoskentälle synninpäästö
Pietilä myönsi Norja-ottelun nihkeyden: ”Oli vähän takkuinen peli”
MM-debytantti Laitila on joutunut jännittämään loukkaantumisten vuoksi: ”Melko huonoa tuuria on ollut”
Lähes koko vuoden kuntoutunut Kippilä oli Sveitsi-pelin vakuuttajia: ”Oli aika pitkä viime kesä”
Pääkallotodistus: Huippulaadukkaat 40 minuuttia, mutta kolmannen erän jäätyminen rokotti arvosanoja
Oona Kauppi saattoi tehdä MM-kisojen suomalaisennätyksen: ”Mä naureskelin niitä mun paria syöttöpistettä”
Pääkallotodistus: Turunen ja Kaupit Suomen eliittiä – murskavoitosta huolimatta keskitasoinen kokonaissuoritus