Näin pelattiin kahdessa ensimmäisessä liigafinaalissa – seuraa näitä seikkoja kolmannessa pelissä

Classic ja TPS kohtaavat kolmannen kerran torstai-iltana. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Classic ja TPS kohtaavat kolmannen kerran torstai-iltana.

Miesten Salibandyliigan kolmas finaali käynnistyy Tampere Areenalla klo 18.30 (Ruutu). Classic johtaa ottelusarjaa voitoin 2-0.

Ensimmäisessä pelissä TPS ei tuntunut edes saapuvan Tampere Areenalle avauserään, sillä Classic rökitti turkulaisia 4-0 ensimmäisellä kaksikymppisellä. Oikeastaan Classicin hyvä vaihe jatkui lähes 25 minuutille saakka, kunnes TPS pääsi iskemään avausosuman ennen ottelun puolta väliä ja osui lopulta kolmesti neljään minuuttiin.

Classic meni kakkoserässä yllättäen täysin kipsiin, ja säntäili sekä ylipelasi sille hyvin epätyypillisesti. Lopulta pelin voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun tamperelaisryhmä palautti hyvän puolustusotteen ja iski hyvällä prosentilla vastaiskuista. Kolmas erä oli oikeastaan Classicia omimmillaan, sillä se hyydytti TPS:n lähes täysin ja pelasi lähes täydellistä johtoasemasalibandya hyvällä pallollisella pelillä höystettynä. Lopputulos 8-3 vastasi kenttätapahtumia.

Kallotodistuksen näet täältä
Kivilehto avasi pudotuspelien maalihanat finaaleissa: ”Ei ole tarkoituksella säästelty”

Erityishuomioita 1. finaalista:

– Avauserä meni Classicille suoraan 4-0, ja se vei peliä komeasti pallollisesti koko kaksikymppisen ajan. Mielenkiintoiseksi sen teki se, että tamperelaisilla on ollut aiemmin keväällä vaikeuksia juuri otteluiden alkujen kanssa. Tulos olisi voinut olla karumpikin, ja jotenkin 4-0 -tilannetta alleviivasi se todella hölmö virhe, josta Joonas Pylsy naulasi alivoimalla pukukoppimaalin. TPS:n eduksi pitää nostaa toisen erän ryhtiliike, joka osoitti, että se pystyy horjuttamaan tamperelaisia tarpeen tullen erittäin hyvinkin.

– Erikoistilanteet. Classic osui kahdesti ylivoimalla, ja kerran alivoimalla (ja kerran tyhjiin). TPS:lla oli pelissä kolme ylivoimaa, ja tietysti lopussa se pelasi vielä 6 vs 5. Classic vei erikoistilanteet selkeästi.

– Hölmö jäähy: Toni Salminen otti kolmoserässä todella tyhmän jäähyn pelin viivyttämisestä, ja Janne Lamminen iski ylivoimalla Classicin 7-3-johtoon. Avauspelissä Classic oli edellä myös näiden seikkojen suhteen, kun TPS tuntui vielä ihmettelevän finaalien menoa ja meininkiä.

Toinen peli miteltiin kaksi päivää sitten Turussa, ja siinä Classic vei voiton tiukasta väännöstä loppuluvuin 4-3. Toisen pelin osalta pystyi jo selkeästi allekirjoittamaan, että kaukalossa nähtiin kaksi tämän kauden parhaista joukkuetta.

TPS aloitti pelin hyvin, mutta Classic oli pirullisen tyly maalipaikoissaan ja johti taas 2-0 jo ensimmäisen kympin jälkeen. Mikko Hautaniemi kavensi erän lopussa, ja se antoi TPS:lle hyvät suuntaviivat toiseen erään. On uhreilukliseitä ja yksi niistä on momentum. Sellainen TPS:lla oli toisen erän alussa, kun se selvitti ensin Classicin ylivoiman näytöstyyliin, ja pääsi ylivoimalle. Ylivoima ei tuottanut tulosta, ja Classic lannisti joukkuetta heti alivoimansa jälkeen 3-1 -maalilla.

TPS kuitenkin tokeni ja iski maalin päähän erässä. Siinäkin vain hyvä ”momentum” herpaantui ja Classic naulasi lopulta voittomaaliksi jääneen osuman heti seuraavassa vaihdossa. Kannattaa huomioida, että varsinkin toisesa erässä maalien jälkeen Classic pudotti tempoa hyvin alas hitailla hyökkäykseenlähdöillä ja ei helpottanut TPS:n työtä. Vaikka moni puhui Classicin puolustustaisteluvoitosta, ja sitä se olikin, niin varsinkin kolmannen erän alussa se loi huippupaikkoja terävistä vastaiskuista. Pallo kävikin tolpassa ja maaliviivalla. Miko Kailiala osui vielä rankkarista, mutta Classic puolusti mallikkaasti pelin loppuun asti.

Jani Hakkaraisen sanoin Classic pelasi modernia vastahyökkäyspeliä, paikoin jopa vähän inhorealistisella twistillä. TPS:lta peli oli selkeä kohennus ensimmäiseen ja sen pallollinen peli oli selkeästi paremmalla tolalla. Turkulaiset päästivät kuitenkin Classicin vielä liian monta kertaa vaarallisiin vastaiskuihin.

Pääkallotodistus toisesta pelistä
Pihan suoritukset hiljensivät turkulaisyleisön kahdesti: ”Kyllä niillä pisteillä on merkitystä”
Kahden maalin Hautaniemi suitsutti TPS:n äänekästä fanijoukkoa : ”He ovat ihan mahtavia!”

Erityishuomioita 2. finaalista:

– Hautaniemen molemmat maalit syntyivät kulmavapaalyönneistä. Niissä Classic-puolustus herpaantui yllättävästi ottaen huomioon muuten vankan puolustustyöskentelyn. Sen sijaan Classic iski kolme maaleistaan selkeistä vastaiskuista joko hyvän prässin, katkojen, avauksen tai yksilösuoritteen avulla.

– Krister Savonen putosi Classicin kokoonpanosta avauserässä, ja se oli merkittävä menetys. Savosen poissaolo aiheutti myös rotaatiota varsinkin ykkösviisikon osalta, mikä sekoitti sen peliä. Ehjä kakkosviisikko oli kuitenkin hyvässä iskussa.

– Toinen hölmö jäähy: Ensimmäisessä erässä pelin ollessa 2-0 TPS otti jälleen tyhmän jäähyn väärästä vaihdosta. Ei tarvitse olla guru kertoakseen, että turkulaisilla ei ole niihin varaa, ja sattumoisin juuri Classicille vastaavia ei tunnu juuri sattuvan. Maalia ei kuitenkaan syntynyt tällä kertaa.

– TPS:n ykköspyssyt Kailiala ja Hautaniemi saivat maalihanansa auki.

– Erikoistilanteista ei tehty yhtäkään maalia (pl. rankkarimaali), vaikka molemmilla oli saumansa. Tunnetaso nousi loppua kohden yhä korkeammalle ja se näkyi torikokouksina ja huuteluna.

Seitsemän nopeaa pointtia kolmanteen finaaliin:

1. Ottelun alku. Classic on vienyt molemmissa peleissä avauserän ja turkulaisten pitää saada nyt parempi lähtö otteluun.

2. Pelaako Savonen? Savosen mahdollinen puuttuminen on iso lovi Classicin ryhmään, vaikka se kivikova onkin.

3. Tunnetaso. Toisessa finaalissa lämpö nousi jo alati korkeammalle. Turhiin ylilyönteihin ei ole kummallakaan varaa, mutta toisaalta tietynlainen fyysisen pelin taso avittaa molempia ryhmiä. Fokuksen pitää kuitenkin pysyä itse pelissä.

4. Nico Salo ja Eemeli Salin. Kaksi miestä, joilta voi odottaa suurtekoja kovissa paikoissa. Kaksi peliä on takana ja Salo on iskenyt pisteet 0+1 ja Salin ei vielä pistettäkään. Kolmannessa pelissä Salo voi joutua puolustajaksi Savosen loukkaantumisen vuoksi. Nämä herrat voivat nousta vielä isoon rooliin.

5. Erikoistilanteet ja hölmöt jäänyt. Toisessa pelissä molemmat pelasivat mainiota alivoimaa. TPS ei ole vielä onnistunut miesylivoimalla maalinteossa kummassakaan ottelussa. Kolmanteen peliin voisi sanoa simppelisti, että kahden ensimmäisen pelin hölmöihin jäähyihin ei ole varaa.

6. Puolustuspeli. TPS on hävinnyt ottelut toistaiseksi oman pään pelissä, vaikka sillä vahvaa puolustusosaamista onkin. Classic on pitänyt TPS:n paremmin poissa hyviltä maalipaikoilta, vaikka TPS:lla on omat ansionsa puolustuspäässä. Tamperelaisten peittopeli on todennäköisesti maailman parasta ja Lassi Toriseva on oiva viimeinen lukko.

7. Maltti hyökkäysalueella. Classic ei anna aivan liikaa hyviä saumoja iskeä maaleja, ja se paikon turhauttaa vastustajaa ja laittaa kokeilemaan huonoista maalintekosektoreista. Tamperelaiset sen sijaan harrastavat melko vähän tuota, ja hierovat monesti pitkäänkin maalipaikkoja. TPS:n kannattaisi siis myös malttaa vielä enemmän pitää palloa sellaisissa tilanteissa, kun paikka ei heti aukeakaan.