Liigat

TOP 5: Miesten F-liigan suurimmat kohut kaudella 2020-21

27.04.
2021
Liigat

Peter Kotilaisella oli painavaa asiaa puolivälieräsarjan jälkeen. Kohuhan siitä seurasi. Kuvakaappaus KrP-Happee-ottelun lehdistötilaisuudesta.

TOP 5 -listauksissa seuraavana vuorossa on kohut. Niitä nähtiin etenkin pudotuspeleissä. Kurinpito, fyysinen peli, huutelu. Mitä näitä nyt oli.

5. Rasmus Kainulaisen maalinäyttö

Velikultamainen hyökkääjä oli sitä mieltä, että pallo kävi SPV:n maalissa joulukuussa Seinäjoella pelatun SPV–Oilers-ottelun toisessa erässä. Erotuomari Henri Heinola ei näyttänyt tilanteesta maalia, mutta Kainulainen avitti oikeudenjakajaa ja siirsi Heinolan käden maalinäytön merkiksi. Itse tilanteesta Kainulainen selvisi puhuttelulla, mutta ottelun jälkeen tapaus meni kurinpitäjän tutkintaan Kainulaisen loukattua erotuomarin koskemattomuutta – hauskalla ja pitkälti harmittomalla tavalla, mutta kuitenkin.

Oilersin vastineessa Kainulaisen luonnehdittiin olevan: ”Luonteeltaan välitön ja sosiaalinen joukkueurheilija, joka on pääsarjauransa aikana luonut henkilökohtaisen suhteen lukuisiin tuomareihin ja vastustajajoukkueiden pelaajiin. Hänellä on usein tapana tilanteiden jälkeen kuittailla tapahtumista sopiva pilke silmäkulmassa.” Kurinpitäjä ei määrännyt Oilers-hyökkääjälle pelikieltoa, koska katsoi erotuomari Heinolan tehneen omaan kokemuspohjaansa pohjaten ratkaisun, oliko eleessä kyse fyysisen koskemattomuuden loukkaamisesta vai ei.

Tapaus herätti runsaasti keskustelua siitä, missä menee erotuomarin koskemattomuuden raja. Osa oli sitä mieltä, että ele oli niin harmiton, ettei tapauksesta pitäisi antaa pelikieltoa. Osa taas näki, että pohjimmiltaan tilanteessa rikottiin tuomarin koskemattomuutta, mikä on itsessään rangaistava teko.

4. Classic – Nokian KrP -välieräsarjan pressi- ja kulissivääntö

Pirkanmaan paikallinen oli tasokas ja tasainen sarja. Kentällä ei juuri räiskynyt, mutta kaukalon ulkopuolella senkin edestä. Saaga alkoi kolmannen ottelun lehdistötilaisuudesta, jossa KrP-luotsi Jarmo Härmä harmitteli, ettei polvitaklauksesta tullut Classicille isoa jäähyä ja lisäsi odottavansa mitä kurinpitäjä tapauksesta sanoo. Classicin mediapäällikkö Juha E. Sirkka kuittasi Härmän kommentin toteamalla ”näkemyshän se on toki toikin”. Classic-käskijä Samu Kuitunen näki, että myös KrP:llä oli ollut polvitaklauksia.

Raholassa pelattuun neljänteen otteluun F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen oli saapunut paikalle tarkastamaan kentän pölyisyyttä, josta Classic oli toisen ottelun jälkeen valittanut. Neljännen pelin jatkoajalla ratkaissut Henri Johansson tuuletti maaliaan pyyhkimällä sarkastisesti kentän pintaa. Härmä taas ihmetteli lehdistötilaisuudessa, miten ”kaverin menestysauralla alennutaan moiseen”.

Seuraavassa pressitilaisuudessa Sirkka yritti provosoida Härmää tavalla, joka keräsi runsaasti kritiikkiä Pääkallon keskustelufoorumilla. Pitkään jatkunut vääntö huipentui seiskapelin jälkeen, kun konkaripuolustaja Juha Kivilehto syytti KrP-pelaajia asiattomuuksiin menneestä huutelusta, mutta ei yksilöinyt väitteitä. KrP vastasi Kivilehdon syytöksiin omalla vastineellaan, jossa vuorostaan syytettiin Classic-pelaajan syyllistyneen seksuaalisävytteiseen nimittelyyn.

3. Case Talvitie

Oilers–Indians-puolivälieräsarjan tapahtumasarjaa tuskin tarvii kerrata sen enempää. Kurinpitäjä Jussi Wahe näki, että Talvitie pelasi tilanteessa sääntöjen mukaisesti, mikä räjäytti sosiaalisen median lajikeskustelun. Tapahtumasarja herätti lajipiireissä runsaasti pohdintoja fyysisestä pelistä. Etenkin sen suhteen, ovatko säännöt jääneet nopeutuneen pelin kehityksen kyydistä ja suojelevatko säännöt enää pelaajia tarpeeksi. ”Case Talvitie” sai jopa ylimmät lajipäättäjät ottamaan kantaa ja liiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta lupaili, että säännöistä ja tulkinnoista tullaan keskustelemaan kauden jälkeen.

2. Peter Kotilaisen raivokas avautuminen Jopen Cornerissa

Peter Kotilainen ei ollut tyytyväinen KrP–Happee-sarjan tuomarointiin. Räiskyvänä persoonana tunnettu jyväskyläläinen ei pidätellyt ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, kun hän ihmetteli raivokkaaseen sävyyn, ärräpäiden säestämänä, miksi säännöt muuttuvat pudotuspeleissä ja miksi tuomarit eivät ole joudu heikoista otteistaan vastuuseen. Kotilainen sai purkauksestaan yhden ottelun pelikiellon. Ulostulonsa jälkeen maajoukkuehyökkääjä sai myös runsaasti ymmärrystä ja näkemyksilleen puoltavia mielipiteitä, mikä kuvastaa, että hän oli kritiikissään oikealla asialla. Karkea tapa, jolla hän asiansa esitti ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen. Tähtihyökkääjän avautuminen noteerattiin laajalti myös valtakunnan medioissa.

KrP-Happee sarjan seiskapelin jälkeinen Jopen Corner keräsi Youtubessa komeat 16 000 katselukertaa. Selvästi enemmän kuin muut pudotuspelien aikana julkaistut kuusi Jopen Corneria yhteensä.

1. Tommy Koposen ulostulo ja ”huutelukohu”

TPS:n ja SPV:n välinen puolivälieräsarja näytti ulospäin siistiltä ja reilulta, mutta sarjan jälkeen räjähti, kun SPV-luotsi Tommy Koponen luonnehti Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa TPS-pelaajien käytöksen olleen ala-arvoista ja paikoin sairastakin. Ulostulo nähtiin ongelmallisena, koska Koponen ei aluksi yksilöinyt, minkälaisesta huutelusta oli kyse. Huutelukohun kerättyä pari päivää kierroksia, Koponen avasi Pääkallon pitkässä haastattelussa, miksi on huolissaan lajin nykytilasta ja pohti laajemminkin, missä menevät hyväksytyn huutelun rajat. Reilua viikkoa myöhemmin pitkän linjan lajitoimija avasi samoja ajatuksia myös Helsingin Sanomille. Pölyn jo laskeuduttua TPS:n päävalmentaja Janne Kainulainen sanoi Pääkallon haastattelussa huutelun menneen yli ja pyysi julkisesti anteeksi omaa käytöstään.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi