Liigat

Pääkalloennakko: Oulussa halutaan hallita pelivälinettä, mutta riittääkö laatu siihen?

12.09.
2020
Liigat

OLS oli viime kaudella kymmenes. Kuva: Ari Arola

OLS oli viime kauden väliinputoaja. Voisiko sanoa, jälleen kerran. Tulevaan kauteen OLS lähtee uusin opein. Takavuosien suoraviivaisesta taistelupalloporukasta on tarkoitus koulia laadukkaasti pallolla pelaava joukkue.

Lähtökohdat:
OLS:n neljä edellistä kautta on päättynyt runkosarjaan. Viimeisen kolmen vuoden osalta odotetusti. OLS on ollut joukkue, jonka materiaali on ollut selvästi perässä tulijoita laajempi, mutta liian tasapaksu ylempänä oleviin joukkueisiin nähden.

Viime kauden 24 pisteestä OLS sai vain kuusi pudotuspelijoukkueilta. Toisin sanoen se onnistui 16 yrittämällä voittamaan top8-joukkueen vain kahdesti. Lukema pitäisi vähintään triplata, jotta Oulussa voitaisiin haaveille pudotuspeleistä.

OLS on pyrkinyt viime kausina modernisoimaan aiempaa puolustusvoittoista ja suoraviivaista pelitapaansa. Se on myös onnistunut siinä jossain määrin, sillä pallollinen peli on ollut pidempien hyökkäysten myötä laadukkaampaa. Kolikon kääntöpuolella omissa on kuitenkin kolissut, 187 kertaa viime kaudella ja 182 osuman verran toissa kaudella.

Seuratyöhön keskittyvän Jani Lipsasen vaihtuessa Harri Naumaseen keltapaidat pyrkivät lisäämään pallokontrollia entisestään. Joukkue on harjoitellut etenkin hyökkäysalueen hyökkäyspeliä ja erilaisia avausmalleja. OLS:n peli on sitä kautta aiempaa nyansoidumpaa.

Divarin Limingasta tullut Naumanen on OLS-leiristä kantautuneiden tietojen mukaan tehnyt vaikutuksen pelaajistoon. OLS:aa myös pelaajana edustanutta Naumasta kuvaillaan analyyttiseksi pelin pohdiskelijaksi, jonka ajatus on kehittää Luistinseuraa nimenomaan pallollisen pelin kautta. Lähestymistapa on erittäin ideologinen. OLS haluaa ottaa vastustajasta riippumatta aloitteen.

Iso kysymys on kuitenkin se, riittääkö OLS-miehistön laatu toteuttamaan entisestään pallollisempaa pelitapaa. Ei välttämättä, ainakaan alkuun. Isossa kuvassa nyt on kuitenkin otollinen hetki kehittää peliä entistä progressiivisempaan suuntaan. Sarjan häntäpää on sen verran oululaisia perässä, että pelitapaa voi hieroa hieman tuloksenkin kustannuksella. Vastaavasti pudotuspeliviiva on niin pitkällä horisontissa, ettei sinne nousta ilman linjakasta toimintaa.

OLS:n pitää hakea kilpailuetua nimenomaan kollektiivisesta tekemisestä.

Kokoonpano:

Harvinaista kyllä OLS pysyi lähes muuttumattomana. Naumanen toi Limingasta mukanaan Mika Heiskasen ja Joona Alatorvisen. Naumaselle Niittomiehistä tuttu OLS-kasvatti Otso Tornberg palaa kasvattajaseuraansa. Uusista pelureista etenkin Heiskanen on kiinnostava nimi liigassa. 25-vuotias hyökkääjä on niin sanottu myöhäiskehittyjä. Pienikokoinen Heiskanen on summannut kahdella edellisellä divarikaudella 53 maalia.

Suurin menetys on pääsarjauransa päättänyt Antti Nieminen, joka jättää vajetta sentteriosaston lisäksi johtajuuspuolelle. Viime kaudella nolla ottelua torjunut Ville Mestari on nyt virallisesti ulkona ja entinen nuorten maajoukkuehyökkääjä Tuukka Haudanlampi on siirretty A-poikiin.

Loukkaantumisrintamalla OLS:lla on sekä hyviä että huonoja uutisia. Koko viime kauden polvivamman takia missannut Lauri Tiira palaa kokoonpanoon. Vastaavasti voimahyökkääjä Matti Viitajylhä on Pääkallon tietojen mukaan koko kauden sivussa polven eturistisidevamman vuoksi.

OLS:n materiaali on tasainen, mutta tasapaksu. Joukkueessa piisaa kilpailua pelipaikoista, mutta selkeää kärkeä ryhmästä ei löydy. Viime kaudella Viitajylhä voitti joukkueen sisäisen pistepörssin 25 pinnalla. Pistemäärä oli selvästi pienin ykköshain pörssilukema koko liigassa.

OLS saa jalkeille kolme liigatason kentällistä, mutta ei yhtään selkeää ykkösvitjaa. Hyökkäyksessä on tätä nykyä melko juonikkaitakin yksilöitä, kuten Valte Karvonen tai Anssi Välitalo. Toisaalta yläkerrasta löytyy myös Petri Niemelän kaltaisia voimahyökkääjiä ja Heiskasen tai Mika Hirsikorven tapaisia pienikokoisia pommittajia. Potentiaalista 40 pisteen puhkaisijaa ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Se on ongelma.

Keltapaitojen alakerran pallollinen liideri on Olli Wikstedt, joka on isossa roolissa myös ylivoimapelaamisessa. Alakerrasta löytyy myös pallovarmoja pakkeja sekä puolustuspelin taitajia.

Oululaisten ykkösveskarina torjuu vasta 18-vuotias Iiro Rantaniemi. Alle 19-vuotiaden maajoukkuevahti haisteli liigavauhtia jo viime kaudella ja on ominaisuuksien puolesta erittäin lupaava. Ykkösveskarin saappaat ovat kuitenkin suuret hiljattain ajokortti-ikään päässeelle nuorukaiselle.

Kiinnostava pelaaja: Asla Veteläinen
”Alfa” Veteläinen tai AV8 lienee OLS:n tunnetuin pelaaja, kiitos Toni Lötjösen. Veteläisen viime kausi sujui vaihtelevissa merkeissä. Rightilta ampuva viiksiveikko takoi hattutempun Classicin verkkoon, mutta avasi usein myös vaihtopenkillä. Tehopisteitä syntyi lopulta 12+5=17. Etenkin pallottomassa pelaamisessa oli haasteita. 25-vuotias Veteläinen kertoi viime syksynä Pääkallolle, että debyyttikausi opetellaan liigan tavoille ja toisella kaudella hän aikoo olla joukkueen kärkipelaajia.

Tähtipelaaja: Olli Wikstedt
Nouseva tähti: Iiro Rantaniemi
Päävalmentaja: Harri Naumanen

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Julkaisuaikataulu:
4.9. Classic Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa
5.9. EräViikingit Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat
6.9. Happee Pääkalloennakko: Rytke jatkuu, mutta löytyisikö Happeesta tulitukea Peterille?
7.9. Indians Pääkalloennakko: Miten vahvistunut Indians reagoi kasvaneisiin odotuksiin?
8.9. Nurmon Jymy Pääkalloennakko: Ne ei pelkää – mutta pitäisikö?
9.9 LASB Pääkalloennakko: Palaako lahtelaisten liekki kirkkaammin vai onko se hiipumassa?
10.9. Nokian KrP Pääkalloennakko: Taipuuko näätälauma aikuisrockiin?
11.9. Oilers Pääkalloennakko: Tie menestykseen on öljyinen ja liukas
12.9. OLS
13.9. SPV
14.9. Steelers
15.9. Tiikerit
16.9. TPS
17.9. Welhot

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi