Pääkalloennakko: Älä anna Kososen hämätä, teräs taipuu jälleen

Steelers säilyi viime kaudella täpärästi. Kuva: Esa Takalo

Steelers säilyi viime kaudella täpärästi. Kuva: Esa Takalo

Eero Kosonen on loistokiinnitys, mutta maajoukkuetorjujan ei saa antaa hämätä. Steelers on edelleen liigan heikoimpia ryhmiä ja sen peli on kaukana valmiista.

Lähtökohdat:

Steelers säilytti liigapaikkansa täpärästi. 12 pistettä keränneiden hämeenlinnalaisten runkosarjasijoitus oli viimeistä edellinen. Eroa sarjajumbo ÅIF:n jäi kaksi pistettä, karsintaviivaan yhdeksän. Tietyllä tapaa koronakevät pelasti Steelersin, sillä joukkue olisi joutunut karsimaan sarjapaikastaan kolmatta vuotta putkeen.

Numero kolme on Steelersiä kuvaava lukema toisellakin saralla. Tommi Ojala on kolmas päävalmentaja vuoden sisään. Ojalan apurit ovat vähintäänkin kiinnostavia nimi, sillä uutta päävalmentajaa säestävät entinen maajoukkuepuolustaja Mika Savolainen sekä aikanaan jo Trackersia liigassa luotsannut Jani Blad. Myös seuran urheilutoimenjohtajan pesti lakkautettiin kevään yt-neuvotteluiden seurauksena, joten ainakin taustajoukkoja Hämeenlinnassa on tuuletettu.

Harjoitusottelut ovat sujuneet mollivoittoisissa merkeissä. Joukkue on hävinnyt kahdesti Divarin Kooveelle. Tasatulos Classicin kanssa näyttää tilastoissa komealta. Todellisuudessa Classicilta puuttui maajoukkuekomennuksien myötä käytännössä koko pelaava kokoonpano. Voittosarake on karttunut ainoastaan Pirkkojen kustannuksella.

Harjoituspeleissä Teräsmiesten peli on näyttänyt pahasti keskeneräiseltä. Viime kausien passiivinen sumputus on kuitenkin väistymässä. Steelers on pyrkinyt toisinaan jopa pysymään pallossa, mitä ei ole aiemmilla kausilla liiemmin nähty. Joukkue on edennyt melko nopeasti syvään, josta pallotempoa on pyritty pitämään yllä kierrättämällä pelivälinettä viivaan.

Tuloksena on kuitenkin ollut sekametelisoppa, jossa joukkueella ei ole ollut minkäänlaista pelillistä kivijalkaa. Kausi on toki pitkä ja pidemmällä perspektiivillä selviytymispallosta luopuminen on järkevää.

Aitona vaarana on kuitenkin se, ettei viime vuodet lähinnä selviytymään keskittynyt joukkue kykene toteuttamaan progressiivisempaa pelitapaa, jolloin myös kriittiset pelit päävastustajille kääntyvät helposti tappioiksi. Esimerkiksi Karhuille kävi toissa kaudella näin.

Kokoonpano:

Steelersin kokoonpanon osalta suurin puheenaihe on luonnollisesti Eero Kosonen. Kaikki kunnia Teräsmiehille, mutta eihän maajoukkueen ykköstorjujan pitäisi millään järjellä pelata liigan heikoimpiin lukeutuvassa ryhmässä, jonka kehityskäyrä on vieläpä osoittanut alaspäin viime vuosina. Maalivahdin osa on kuitenkin armoton, sillä Kososella ei tiettävästi ollut muita tarjouksia kotoisesta liigasta.

Kososen pelillinen merkitys on luonnollisesti suuri. Huippuvahti voi kääntää etenkin pienten marginaalien pelejä torjunnoillaan Steelersille. Henkisen puolen merkitys saattaa kuitenkin olla vielä kovempi. Ensinnäkin Kosonen lisää roppakaupalla paikallista kiinnostusta Steelersiä kohtaan. Hänen läsnäolonsa voi myös nostaa vaatimustasoa ja ennen muuta melko heppoisalla materiaalilla operoivan ryhmän itsetuntoa.

Kososen torjunnatkin tulevat tarpeeseen. Joukkue päästi viime kaudella yli kahdeksan maalia ottelua kohden. Puolustus huippuvahdin edessä on liigan heikoin. Pallollista taitoa on hyvin rajallisesti. Kokenut kapteeni Jarno Mäkinen on hyvää liigatasoa ja Henri Aallonen tuo viivapelotetta. Muut selviytyvät.

Myös hyökkäyspää on heikoilla kantimilla. Viime kauden 121 maalista lähti yli 40 prosenttia Nico Jonaesonin, Niko Einiön ja Pieti Alatalon myötä. Tilalle Steelers on saanut uusvanhoja pelaajia 2-divarin RSS Panthersista. Isoimmat odotukset on Daniel Megyaszain suhteen, jolta löytyy liigakokemusta Steelersin paidasta kahden kauden (2016-2018) ja 29 tehopisteen verran.

Vaikka etenkin Jonaesonin menetys kirpaisee, on Steelersin tilanne siinä mielessä viime kautta parempi, että nyt se sai rosteriinsa enemmän aikuisikäisiä pelaajia. Viime kaudella moni nuorukainen oli liigakentillä liian kovassa kyydissä.

Suurinta tulosvastuuta kantaa hieman yllättäen Hämeenlinnaan jäänyt Markus Sipronen. Juonikas ja paljon pallossa viihtyvä hyökkääjä summasi viime kaudella 27 pinnaa, ollen nykyryhmän ainoa 20 pisteen ylittäjä. Kakkoskentällinen taas rakentuu RSS Panthersista tulleiden vahvistusten varaan.

Kiinnostava pelaaja: Pyry Kauppinen
Vasta 17-vuotias huippulupaus esiintyi lupauksia herättävästi jo toissa kaudella. Seitsemään peliin syntyi kuusi pinnaa. Viime kaudella Kauppiselta odoteltiin läpimurtoa, mutta se jäi vielä piippuun: 3+3=6 ja teholukema -27. Nyt läpimurtoon pitäisi olla eväitä, sillä rightilta ampuvalle hyökkääjälle on sovilteltu ruutua ykköskentässä. Tämä on muutenkin iso kausi Kauppiselle, sillä hän on tyrkyllä ensi keväänä pelattaviin nuorten MM-kisoihin. Viimeisimmässä leiriryhmässä Steelers-hyökkääjä ei kuitenkaan ollut mukana.

Tähtipelaaja: Eero Kosonen
Nouseva tähti: Pyry Kauppinen
Päävalmentaja: Tommi Ojala

Julkaisemme kausiennakoita yksi kerrallaan ennen kauden alkua ja lopuksi julkaisemme vielä joukkuerankingin perusteluineen.

Julkaisuaikataulu:
4.9. Classic Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa
5.9. EräViikingit Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat
6.9. Happee Pääkalloennakko: Rytke jatkuu, mutta löytyisikö Happeesta tulitukea Peterille?
7.9. Indians Pääkalloennakko: Miten vahvistunut Indians reagoi kasvaneisiin odotuksiin?
8.9. Nurmon Jymy Pääkalloennakko: Ne ei pelkää – mutta pitäisikö?
9.9 LASB Pääkalloennakko: Palaako lahtelaisten liekki kirkkaammin vai onko se hiipumassa?
10.9. Nokian KrP Pääkalloennakko: Taipuuko näätälauma aikuisrockiin?
11.9. Oilers Pääkalloennakko: Tie menestykseen on öljyinen ja liukas
12.9. OLS Pääkalloennakko: Oulussa halutaan hallita pelivälinettä, mutta riittääkö laatu siihen?
13.9. SPV Pääkalloennakko: Uudet veljet, vanhat kujeet
14.9. Steelers
15.9. Tiikerit
16.9. TPS
17.9. Welhot