Pääkalloennakko: Mestaruus ratkotaan Pirkanmaalla – karsintaviivalla tulee tekemään tiukkaa

Sami Koski on liigan kokeneimpia ja juonikkaimpia pelaajia. Kuva: Juha Käenmäki

Sami Koski on liigan kokeneimpia ja juonikkaimpia pelaajia. Kuva: Juha Käenmäki

Miesten F-liiga käynnistyy perjantaina 15.9. yhden ottelun voimin ja sunnuntaihin mennessä kaikki sarjan joukkueet on nähty kaukalossa.

Sarjassa on jälleen 12 joukkuetta. Runkosarjassa joukkueet pelaavat 33 ottelua. Ensimmäiset kahdeksan joukkuetta jatkavat kauttaan pudotuspeleissä ja sijoille 11-12 sijoittuneet pelaavat kaksiosaisissa liigakarsinnoissa.

Avauskierros:
Pe 2023-09-15 18.30 Happee-LASB, Jyväskylän monitoimitalo
La 2023-09-16 17.00 Classic-Indians, Bläk Boks
La 2023-09-16 17.00 SPV-TPS, IKH Areena, Kauhajoki
La 2023-09-16 18.00 OLS-Nokian KrP, Kastellin monitoimitalo
Su 2023-09-17 17.00 Jymy-FBC Turku, Nurmohalli
Su 2023-09-17 17.00 Oilers-EräViikingit, Tapiolan urheiluhalli

Otteluohjelma

Ennakoimme koko kauden sijoituksia ohessa. Tarkemmat joukkuekohtaiset arviot löydät linkkien takaa.

Kauden 2023-24 ranking:

12. Pääkalloennakko: FBC Turku – tavoitteena suora säilyminen

FBC Turku ei lähde kauteen enää noviisina liigaan. Avauskausi oli vaikea, eikä helpota nytkään. FBC ei kuitenkaan vahvistunut oikeastaan juuri lainkaan. Suoraan sarjassa säilyminen olisi erityisen hyvä suoritus. Viime kaudesta parantaminen ei vaadi paljoa, mutta FBC lähtee takamatkalta häntäpään taistoon.

11. Pääkalloennakko: Jymy – sarjan itselleen rehellisin joukkue lähtee jälleen ylittämään ulkopuolisten odotuksia

Nurmon Jymy on siitä jännä joukkue, että se on monella kaudella pystynyt ylittämään ulkopuolisten odotuksia. Viime kaudella oli jo vaikeuksia, ja nyt ryhmä heikkeni materiaalisesti. Jymyn vahvuus on ollut siinä, että se on voittanut ”oikeita pelejä” ilman sen suurempia tyylipisteitä. Helppoa kautta joukkueelle on vaikea ennakoida ja siksi karsinnat kutsuvat.

10. Pääkalloennakko: EräViikingit – pohjakosketus nähtiin jo?

EräViikinkeihin on vaikea laittaa suuria odotuksia. Katastrofikauden jälkeen joukkue uudistui radikaalisti. Helsinkiläisten suunta näyttää nyt oikealta, ja Mosahallin suunnalla on puhaltanut viime kausia raikkaammat tuulet. Hankinnat vaikuttavat oikeanlaisilta. Kohtuullisen kokemattomalle joukkueelle on tarjolla varmasti myös haasteita, mutta EräViikinkien ei tänä vuonna tarvitse pelata pitkälle kevääseen.

9. Pääkalloennakko: OLS – välillä luistaa, välillä ei

OLS menetti tärkeimpiä syömähampaitaan, ja on viime kautta vaikeammassa tilanteessa. Harri Naumanen teki hyvää työtä valmentajana ja siitä pitäisi pystyä jatkamaan. Oululaiset taistelevat pudotuspelipaikasta, mutta tällä hetkellä ei näytä siltä, että joukkue sinne pääsee. Joukkueen runko on kohtuullisen kapea. Joukkueesta löytyy kuitenkin myös rutinoituneita liigapelaajia, mikä on pohjakerroksen taistelussa hyvä asia. OLS saanee viettää pitkän kesäloman ja kerätä rivejään tulevaa ajatellen.

8. Pääkalloennakko: LASB – aika palata pudotuspeleihin?

LASB lähtee kauteen melko tasapainoisesta tilanteesta. Suuria muutoksia ei tullut ja päävalmentaja on vanha tuttu. Maalinteko on ollut tervanjuontia, ja siinä lahtelaiset hakevat parannusta. Alemmaksi arvioituihin nähden LASB vaikuttaa tällä hetkellä vakaammalta, ja se siivittää pudotuspeleihin asti, mutta ei sen pidemmälle.

7. Pääkalloennakko: Indians – päivä murmelina vai jotain uutta?

Westend Indians on ollut liigan keskivaiheilla takuuvarma suorittaja. Joukkueen pelissä ei ole sinällään mitään vikaa, mutta nykyinen sabluuna on johtanut sen jo pitkään puolivälieriin, eikä yhtään edemmäs. Potentiaalia Indiansissa on ja joukkue pääsee viime kautta paremmista lähtökohdista liikkeelle. Välieräpaikka jää silti haaveeksi.

Tämän miehen tuuletuksia nähdään myös tulevalla kaudella. Kuva: Esa Takalo

6. Pääkalloennakko: Happee – pelkkä pudotuspelipaikka ei riitä

Jyväskylän Happeessa on paljon hyviä elementtejä ja kliseisesti voi todeta, että pelillinen prosessi on edennyt kausi kaudelta. Joukkueessa on myös potentiaalia kehittyä entisestään. Viime kauden välieräpaikka oli pieni yllätys ja johtui osin Classicin ja Oilersin tumpeloinnista. Nyt Happeella ei ole Markus Laakson kaltaista ykkösvahtia, mikä herättää kysymysmerkkejä. Laadun puolesta voi mennä välieriin jos menestyy runkosarjassa, mutta edessä on kovempia joukkueita.

5. Pääkalloennakko: SPV – sukupolvenvaihdos kaartaa loppusuoralle, mutta tippuuko joukkue mitalipeleistä jo kaarteessa?

SPV:ssä tehtiin vuosi sitten nuorennusleikkaus, mutta se oli aika vahvasti Peter Kotilaisen vetämä joukkue. Nyt tilanne on toinen ja SPV:n on pakko olla jotain edes vähän uutta. Joukkueessa on hyvä ikärakenne ja potentiaalisia pelaajia. Ihan välieriin asti seinäjokelaisia ei uskalla ennakoida, mutta jos se pääsee hyvään kierteeseen, niin joukkue voi olla yllättävänkin kova.

4. Pääkalloennakko: TPS – ei se suurin suosikki, mutta turkulaisia ei kannata laskea ulos mestaruustaistosta

TPS menetti kauden jälkeen paljon osaamista ja paikkasi niitä sen minkä pystyi. Vahvasta puolustuspelistä tunnettu joukkue ei tule romahtamaan, mutta kauden alla se ei ole suurin mestarikandidaatti. Turkulaisia ei kannata kuitenkaan aliarvioida. Se on osoittanut pystyvänsä riisumaan aseista koviakin nippuja. Takuuvarmojen maalintekijöiden puute on ennen kautta kysymysmerkki.

3. Pääkalloennakko: Oilers – aina tulee uusi kausi

Esport Oilersin pitäisi olla tämän listauksen ykkösenä. Kokoonpanossa on laatua ja leveyttä, mutta jokseenkin prosessi on edelleen vaiheessa. Pelitapaa lähdettiin uudistamaan, mutta sen suhteen on tullut hidasteita. Oilersilla on niin kova joukkue, että mestaruus on realistinen mahdollisuus. Vielä pitäisi löytää jokin ylimääräinen vaihde, jolla joukkueesta tulisi voittavan näköinen.

2. Pääkalloennakko: Classic – dynastian vastaisku

Nälkäinen Tampereen Classic lähtee parantamaan penkin alle menneen kauden jälkeen. Classic on edelleen laatujoukkue, jonka parhaat pelaajat ovat edelleen valtakunnan kärkeä. Jonkin verran joukkueesta on kuitenkin poistunut laadullista leveyttä. Sami Johanssonin maalimääriä ei ole helppo paikata, mutta Classic tulee olemaan kova kaudella 2023-24. Harjoituskauden kovien pelien perusteella varsinkin puolustuspelin ruuvia on kiristetty oikeaan suuntaan.

1. Pääkalloennakko: KrP – tulos tai ulos

KrP oli viime kaudella niin lähellä mestaruutta kuin melkein vain voi olla. Sillä on vielä askel ottamatta, sillä kaikenlaiset mestaruuspytyt ovat kiertäneet nokialaisia. Joukkue pysyi pitkälti samana kuin edellisenä vuonna, ja laatua löytyy laajalla rintamalla. Sen peli oli viime kaudella jo hyvissä uomissa, ja paranee varmasti. Jos KrP saa vastustajat alistumaan omaan vauhdikkaaseen peliinsä, ei sille löydy pysäyttäjää. Ensimmäistä kertaa Pääkalloennakoiden historiassa KrP on ykkösmestarisuosikki kauden alla.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen