Liigat

Pääkalloennakko: Espoolaiskaksikko välierävireessä – onko ”kellarin kuninkuus” uusi mestaruustaisto?

17.09.
2020
Liigat

Kuka nostaa pokaalia tämän kauden päätteeksi? Kuva: Ville Vuorinen


Pääkallo.fi on julkaissut kahden viikon ajan miesten F-liigan joukkue-ennakoita. Nyt on vuorossa arviomme ensi kauden rankingista perusteluineen.

Sijoitusten suhteen vaikuttavana tekijänä oli asiantuntijaraadin suljettu äänestys. Raadin keskiarvosijoitukset on tällä kertaa laitettu ennakon mukaan, jotta mahdollinen hajonta tulee jokseenkin esille.

Sarjassa pelaa 14 joukkuetta, jotka pelaavat kaksinkertaisen runkosarjan. Runkosarjan kahdeksan parasta jatkaa pudotuspeleihin. Puolivälierissä sijoilta 1-4 joukkueet valitsevat vastukset sijoilta 5-8. Puolivälierissä, välierissä ja finaaleissa paremmuus ratkaistaan paras seitsemästä -ottelusarjoissa.

Sijat 12-13 pelaavat runkosarjan jälkeen playout-sarjan (paras viidestä). Häviäjä kohtaa vielä Divarin finaalien häviäjän paras viidestä -sarjassa. Sijalle 14 jäänyt tippuu sarjasta Divariin kaudeksi 2021-22.

Avauskierros:
20.09.2020 17:00 Tampere Areena Classic – Welhot
20.09.2020 17:00 Jyväskylän monitoimitalo Happee – Indians Ruutu
20.09.2020 17:00 Tapiolan UH Oilers – Jymy
20.09.2020 17:00 Kastelli OLS – Nokian KrP
20.09.2020 17:00 Seinäjoen Urheilutalo SPV – LASB Ruutu
20.09.2020 17:00 Loimua Areena Steelers – TPS
20.09.2020 17:00 Tikkurilan UT Tiikerit – EräViikingit

1. Classic, Tampere

Perustelu sijoitukselle:
Ennakkoon ykköseksi kiilaa jälleen Tampereen Classic. Joukkue ei vahvistunut, mutta ei kovin pahasti heikentynytkään, joten laaturunko jatkaa edelleen. Mukautuu hienosti vastustajien pelitapaan, pääosin puolustaa tiiviisti, siinä missä voi mättää maaleja mielin määrin pitkistä tai nopeista hyökkäyksistä. Joukkueesta löytyy pari kentällistä maajoukkuemiehiä ja esimerkiksi viime kauden ylivoimainen pörssivoittaja Sami Johansson. Pienen kysymysmerkin voi heittää joukkueen kokoonpanon leveyden ylle, mutta äkkiseltään ei ole mitään syytä miksi rutinoitunut Classic ei jatkaisi mestaruuskannassa.

Raadin keskiarvosijoitus: 1

Veikkauksen mestaruuskerroin: 1,55

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Classic on joukkue vailla heikkouksia, mutta kaadettavissa

2. TPS, Turku

Perustelu sijoitukselle:
TPS on parantanut pikkuhiljaa pelillisesti ja kevään 2019 SM-hopeamitali ei ollut sattumaa. TPS onkin kiivennyt vähitellen sarjan toiseksi parhaaksi joukkueeksi. Puolustusvoittoista pelitapaa on kehitetty entistä pallollisemmaksi ja hyökkäävämmäksi. Joukkue teki viime kauden runkosarjassa jo kolmanneksi eniten maaleja, mutta päästi silti kolmanneksi vähiten. Materiaalisesti TPS on yhä leveämpi ja varsinkin puolustus vahvistui. Kysymysmerkkejä voi ilmoille muutosprosessia onnistumiseen, sillä Turussa on jouduttu aiemminkin painamaan käsijarrua kesken kauden. Vaikka materiaali on parantunut, ei joukkue ole pallolliselta taidoltaan sarjan kirkkainta kärkeä. Fyysinen ja loistavasti viisikkotasolla puolustava TPS on edelleen liigan viheliäisimpiä vastustajia. Pelitapa on vastapuolelle myrkyllinen etenkin pitkissä pudotuspelisarjoissa. Miko Kailiala tähdittää hyökkäystä, Lauri Stenfors puolustusta.

Raadin keskiarvosijoitus: 2,2

Veikkauksen mestaruuskerroin: 10,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Aina vain parempi palloseura, mutta mihin se riittää?

3. Oilers, Espoo

Perustelu sijoitukselle:
Oilers on kuulunut lähtökohtaisesti liigan kärkinelikkoon viime kausina, mutta sen edellinen mitali on keväältä 2016. Taitavilla yksilöillä kuorrutetulle Oilersille hyökkäyspelaaminen ei ole ollut missään vaiheessa ongelma, mutta puolustamisen kanssa on ollut ajoittaisia heikkoja hetkiä. Oilersissa onkin panostettu erityisesti pallottomaan puolustuspeliin. Joukkueen kokoonpano parani jälleen, mutta esimerkiksi sentteriosastolla on edelleen kysymysmerkkejä. Materiaalin puolesta joukkue on sarjan kärkikolmikossa, mutta viime vuosina laadukkaan ryhmän potentiaalia ei ole saatu puristettua irti. Viime kauden liiallisesta harjoituskuormituksesta on toivottavasti otettu opiksi. Nuori Justus Kainulainen on kunnossa ollessaan joukkueen tähti.

Raadin keskiarvosijoitus: 3,2

Veikkauksen mestaruuskerroin: 12,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Tie menestykseen on öljyinen ja liukas

4. Indians, Espoo

Indians yltää Pääkallon papereissa mitalipeleihin. ErVi jää puolivälieriin. Kuva: Jarmo Koskela

Perustelu sijoitukselle:
Vahvalla peli-identiteetillä varustettu Indians on useimmilla kausilla arvioitu sijoille 5-8, mutta nyt puhaltavat uudet tuulet. Pallokontrolliin nojaava joukkue sai mukavasti lisäbuustia siirtomarkkinoilta, jossa se jäi vihdoin ja viimein voiton puolelle. Kokoonpano leveni ja laatu kasvoi myös siinä samalla. Indians hyökkää maltilla ja fiksusti, ja siksi pallo ei kolise järin tiuhaan omissa. Hyökkäyksestä ja puolustuksesta löytyy aimo annos pallollista taitoa. Mitaleiden suhteen Indiansin kohdalla täytyy kuitenkin huomioida, että joukkueen kärkikin on kohtalaisen kokematon mitalipeleissä. Lisäksi materiaali toki parani, mutta ihan rehdisti voi sanoa, että pelaajisto on osiltaan vielä raakile. Ykköstähtenä häärii liigan parhaisiin kuuluva Aaro Astala.

Raadin keskiarvosijoitus: 3,6

Veikkauksen mestaruuskerroin: 12,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Miten vahvistunut Indians reagoi kasvaneisiin odotuksiin?

5. KrP, Nokia

Perustelu sijoitukselle:
Nokian KrP on kuulunut liigan profiilijoukkueisiin vasta neljän viime kauden ajan, mutta entiseltä alisuorittajalta uskaltaa jo odottaa jopa välieräpaikkaa. Pääkallo ei kuitenkaan usko, että näätärokkarit pääsevät mitalipeleihin tulevalla kaudella. Joukkue pyrkii hidastamaan pelityyliään, mikä on ollut viime vuosina hyvin reaktiivinen, ja johtanut nopeisiin hyökkäyksiin molempiin kenttäpäätyihin. Nyt KrP pyrkii parempaan pallokontrolliin ja järkevämpään pallolliseen puolustukseen. Maaleja tullaan todennäköisesti edelleen näkemään, varsinkin muutosprosessin ollessa kesken. Nokialaisten materiaali on paperilla kova varsinkin hyökkäyksen osalta. Tähdeksi nostettakoon edelleen nuori Joona Rantala, joka esiintyy lähtökohtaisesti keskikaistalla. Se onkin sitten toinen kysymys, minkälaiset koostumukset Jarmo Härmän ketjulotto sylkee yhden hävityn pelin jälkeen.

Raadin keskiarvosijoitus: 5,6

Veikkauksen mestaruuskerroin: 12,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Taipuuko näätälauma aikuisrockiin?

6. EräViikingit, Helsinki

Perustelu sijoitukselle:
EräViikingit pelasi viime kaudella hyvän runkosarjan, mutta tasainen suoritusjakso katosi puolivälierissä SPV:tä vastaan. Jättiseura on lipsahtanut melko takuuvarmaksi 5-8 -sijojen joukkueeksi, vaikka menestystä pyritäänkin rakentamaan pidemmällä aikavälillä. ErVi on pallollisesti kliininen joukkue, joka suoraviivaisti pelitapaansa hitusen viime kaudella. Se toimi ja tulevakin kausi vaatii joukkueelta uskaliaisuutta hyökkäyspelissä. Puolustuksen suhteen ongelmia ei ole pahemmin ollut millään kaudella, ja tuo osasto vahvistui nyt osin varsinkin pallollisten puolustajien osalta. Melko kaksijakoinen materiaali ja ”peruspelitapa” ei kannattele mitalipeleihin asti. Nuorta osaamista löytyy, mutta ykköstähti on 34-vuotias Jani Kukkola. ErVin kohdalla riittääkin miettimistä sen suhteen, mihin nuoret lahjakkuudet katoavat liigatasolla?

Raadin keskiarvosijoitus: 5,8

Veikkauksen mestaruuskerroin: 15,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: EräViikingeissä miehet johtavat ja pojat auttavat

7. Happee, Jyväskylä

Perustelu sijoitukselle:
Hirvirytkijöiden viime kausi oli vaikea, vaikka puolivälierissä nähtiin kasvojenpesu ylivoimaista suosikkia vastaan. Jyväskylässä vaihtui päävalmentaja, mutta pelillisiä muutoksia ei ole luvassa, vaan Happee tulee jatkamaan hyvin reaktiivista pelityyliään, kuten Tero Kotilainen lupasi. On kuitenkin todettava, että ihan menneiden aikojen rytkettä se ei ole, sillä Happee pystyy tarvittaessa myös pallokontrolliin ja sen vuoksi hirviryhmä ei enää pöllytä verkkoa menneiden vuosien tapaan. Samalla omakin pääty pysyy kohtuullisen hyvin kurissa. Siirtomarkkinoilla joukkue ei oikein vahvistunut, mutta ei heikentynytkään, vaikkakin pakkiosasto koki kasvojenkohotuksen. Ykköstähti on Peter Kotilainen, joka parhaimmillaan kannattelee joukkuetta jopa yksin.

Raadin keskiarvosijoitus: 6,6

Veikkauksen mestaruuskerroin: 18,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Rytke jatkuu, mutta löytyisikö Happeesta tulitukea Peterille?

8. SPV, Seinäjoki

Perustelu sijoitukselle:
SPV tekee sukupolvenvaihdosta pelaajapuolella, mutta pelillinen evoluutio on jätetty odottamaan hamaan tulevaisuuteen. SPV tulee olemaan edelleen hyvin reaktiivinen vastaiskujoukkue, joka ei liikoja hiero pallon kanssa. Vaikka prässitasoja pyritään varioimaan maltillisemmaksi ajoittain niin päätylankkukarviakin nähdään aivan varmasti. Toisaalta kilpikonnanpuolustustakin voidaan odottaa Lakeuksien ylpeydeltä. Maaleja syntyy molempiin päätyihin, vaikka maltillisiakin esityksiä tullaan näkemään. Materiaali heikkeni yllättävän paljon kesän aikana, mutta toisaalta nuorille pelaajille aukeaa mahdollisuuksia liigatasolla. Joukkueessa ei mitään aivan ylivoimaista tähteä ole, mutta kokenut Sami Koski on vaikea pideltävä tulevallakin kaudella.

Raadin keskiarvosijoitus: 8

Veikkauksen mestaruuskerroin: 23,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Uudet veljet, vanhat kujeet

9. LASB, Lahti

Perustelu sijoitukselle:
LASB on vuoden 2016 nousunsa jälkeen jämähtänyt sijoille 9-13. Toisaalta sillä on ollut vain kertaalleen oikeasti vaarana pudota sarjasta, joten siinä mielessä se on onnistunut paremmin kuin moni muu nousijajoukkue. Lahtelaisten viime kauden trendi oli yltiövarovaisen pallollisen pelin myötä sellainen, että joukkue teki sarjan vähiten maaleja runkosarjassa jumbo ÅIF:n ohella. LASB pystyy pelaamaan teoriassa ihan näppärää pallollista peliä, mutta tehokkaaksi sitä ei voi kutsua millään ilveellä. Oman päädyn tilkitseminen on kuitenkin LASBin hallussa paremmin kuin alempina olevilla joukkueilla. Ei taaskaan pudotuspeleihin, mutta sarjapaikka säilyy kirkkaasti. Tähtitason pelaajista mainittakoon puolustaja Miska Mäkinen.

Raadin keskiarvosijoitus: 9,4

Veikkauksen mestaruuskerroin: 200,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Palaako lahtelaisten liekki kirkkaammin vai onko se hiipumassa?

10. OLS, Oulu

Perustelu sijoitukselle:
OLS on jälleen hieman uuden edessä, kun valmentajana hyvää työtä tehnyt Jani Lipsanen siirtyi seurapomon pestiin. Oulussa on lähdetty kehittämään pelkistettyä pelitapaa siihen suuntaan, että joukkue pystyisi pelaamaan parempaa pallollista peliä kuin viime kaudella. Se voi muutosprosessina maksaa pisteitä alkukaudesta. Oulussa on aina osattu ryynätä pisteitä, joten kehitysaskel olisi paikallaan. On kuitenkin kiistaton fakta, että pelien hallinta OLS:n materiaalilla ei tule olemaan missään määrin helppo tehtävä. OLS tuskin mättää maaleja, mutta ei niitä tule liiaksi päästämäänkään. Joukkue oli pelaajamarkkinoilla sen verran hereillä, että nyt sen siirtokesä jäi jopa plussan puolelle. Joukkueen tähdeksi voidaan lukea puolustaja Olli Wikstedt.

Raadin keskiarvosijoitus: 10

Veikkauksen mestaruuskerroin: 400,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Oulussa halutaan hallita pelivälinettä, mutta riittääkö laatu siihen?

11. Tiikerit, Vantaa

Perustelu sijoitukselle:
Tiikerit pelasi hyvän debyyttikauden Salibandyliigassa, vaikka suoritus olikin hyvin kaksijakoinen. Loppukauden panostus puolustuspeliin johti lopulta sijalle 11. Tiikerit on kohtalaisen vahva hyökkäyspäässä kahden hyvän kentällisen myötä, mutta alaspäin ongelmia tulee olemaan tulevallakin kaudella. Osin kyse on materiaalistakin, sillä paperilla vantaalaisten puolustus ei ole järin erikoinen. Tiikereiden eduksi kellarijoukkueisiin nähden luettakoon se, että joukkue pyrkii pelaamaan pallonhallinnan kautta. Toisinaan nähdään myös nopeita vastaiskuja. Tiikerit pystyy iskemään mukavasti maaleja heikompiaan vastaan, mutta oma päätykin vuotaa jälleen. Materiaali ei riitä pudotuspeleihin asti, mutta Tiikerit on varmasti kelpo vastus kelle tahansa ”bottom 6:ssa”. Joakim Lund on ehdottomasti joukkueen tähti tulevallakin kaudella.

Raadin keskiarvosijoitus: 10,6

Veikkauksen mestaruuskerroin: 400,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Tiikerikuninkaalla riittää taas mietittävää heikon alakerran kanssa

12. Jymy, Seinäjoki

Pääkallo ei usko Nurmon putoavan suoraan. Kuva: Juha Käenmäki


Perustelu sijoitukselle:
Nurmon Jymy nousi liigaan kesken jääneen kauden jälkeen ollessaan Divarin paras runkosarjan perusteella. SPV:n pikkuveljeltä voidaan odottaa melko samanlaisia otteita, eikä otteluista haeta esteettisiä pisteitä. Karvauspelaaminen on varmasti ainakin osittain maltillisempaa kuin kaupungin ykkösjoukkueella. Pallollista ilotulitusta ei kannattane odotella, ja osin kyse on myös käsissä olevasta materiaalista. Varsinkin puolustajien pallollinen taitotaso on kortilla. Jymy sai nousijalle tyypillisiä pelureita rivehinsä, mutta siirtokesä oli kuitenkin plussamerkkinen. Jymy tulee liigaan varmasti kovalla asenteella, eikä ole helposti kaadettavissa. Jymyn maalintekopotentiaalia on vaikea ennakoida, sillä monia liigatason onnistujia ryhmässä ei ole. Puolustus pitänee kohtuullisesti ainakin maltillisen tempon otteluissa. Karsintojen välttäminen olisi kova saavutus, mutta karsinnat ovat hyvin todennäköisesti edessä. Selkeitä tähtiä joukkueessa ei ole, mutta laitetaan pistevastuuta ainakin kokeneen Erik Härkösen hartioille.

Raadin keskiarvosijoitus: 12,4

Veikkauksen mestaruuskerroin: 500,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Ne ei pelkää – mutta pitäisikö?

13. Steelers, Hämeenlinna

Perustelu sijoitukselle:
Hämeenlinnassa on edessä jälleen haastava kausi, ja penkin takana on taas uusi yrittäjä. Tulevaa kautta ajatellen Steelers on pyrkinyt hallitsemaan pallollista peliä, mutta toistaiseksi harjoituskaudella peli ei ole sujahtanut uomiinsa. Aiempi Steelers on puolustanut passiivisesti ja iskenyt vastaan paikkojen tullessa. Materiaali ei ole kenttäpelaajien osalta erityisen hyvä, ja sen suhteen joukkue koki menetyksiä kesäkaudella. Toki Eero Kososen naaraus maalin suulle oli kova temppu. Steelersiltä puuttuu hyökkäysvoimaa menetysten myötä, ja maalinteko saattaa olla todellinen pulma. Joukkue päästi viime kaudella sarjan toiseksi eniten maaleja, mitä varmasti pyritään parantamaan. Steelers on viime vuosina pelannut lähinnä jämäsijoista ja se tilanne on nytkin edessä. Kosonen on joukkueen kruununjalokivi, mutta todella kovan paikan edessä.

Raadin keskiarvosijoitus: 13,4

Veikkauksen mestaruuskerroin: 600,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Älä anna Kososen hämätä, teräs taipuu jälleen

14. Welhot, Kuopio

Perustelu sijoitukselle:
Kuopion Welhot on ollut sitkeä liigajoukkue, jolle pelaajien hankinta sekä omien kärkiosaajien joukoissa pitäminen on ollut todellinen haaste. Haasteista huolimatta joukkue on monella kaudella vääntänyt lähtökohtia vastaan ansiokkaasti. Uuden valmentajan johdolla joukkue pelannee maltillista pallotonta peliä, ja pyrkii iskemään vastaan paikkojen tullessa. Materiaali Kuopiossa on jälleen ohut, ja muutaman kokeneen pelaajan lähtö kirpaisee. Joukkueen tähtiä ovat puolustaja Riku Tuononen sekä hyökkääjä Aleksi Ahokas, jotka molemmat olivat muiden liigajoukkueiden kiikareissa. Welhoilla on ollut viime vuosina tapana voittaa päävastuksia tärkeissä paikoissa, ja hävitä kärkijoukkueille selvänumeroisesti. Tällä kaudella pyristely näkee päätepysäkkinsä, mutta häntäpään taisto lienee tulevallakin kaudella mielenkiintoisempi kuin kärkipään kilpajuoksu.

Raadin keskiarvosijoitus: 13,6

Veikkauksen mestaruuskerroin: 600,00

Joukkuekohtainen ennakko: Pääkalloennakko: Taekooko huippukaksikko Welhot taas kuiville?

Veikkauksen mestaruuskertoimet löydät täältä.

Pääkallo.fi ja Veikkaus tekevät kaupallista yhteistyötä.

Pääkallo.fi